Femma femma!

IFK Kristianstad – Ysta IF, 39-28 (17-13, 22-15)

Handbollsligan, match 17
Kristianstad Arena, publik 4 974
9 december 2017

I onsdags spelades två semifinaler i skåneserien (OV-IFK & Ysta-LUGI). Klara segrar för både IFK och Ysta och därmed var det finaldags i kväll. (I morgon är det bronsmatch, LUGI-OV.) Men det var inte mycket till final. Ysta var med i matchen i en kvart, sen var det inget snack om var skåpet skulle stå. Följande 25 minuter vinns med 17-7 och sen bevakades IFKs utökade hemmasvit in i mål. Femtiofem raka segrar! Räknat i spelarstatistik vinner IFK matchen med 27,7-9,7 i MEP, Most Effective Player (på svenska blir det Mest Effektiv Spelare, dvs MES).

Nya klubbar presenteras ideligen för våra brandgula hjältar. Därför var det skönt att få en tillträdande brandgul hjälte på besök ikväll. Emil Hansson fick varma applåder när hans namn ropades upp innan match.

Matchen inleds med en stolpträff av Ysta men returen går rakt ut till kanten och de kan därmed ta ledningen, 0-1. Helge kvitterar fortare än kvickt när han ges kvällens största lucka. Sekunderna senare tappar gästerna bollen i anfall och Viktor kontrar in 2-1 ännu fortare än kvickt, med mindre än minut spelad. Kvittering direkt, och ny ledning av Albin som gör både 3-2 och 4-2. Diverse tekniska fel och en ribbträff av Tim på kontring (attans, hade varit sagolikt vackert om han satt den) gör att Ysta kan ta ledningen med 5-6. En märklig utvisning på Philip gör också att de kan behålla den i några minuter innan Helge kör ribba-målvakt-in till 7-7. Hemmaledning efter Ysta i ett försök att rädda kvar bollen i sitt anfall passar Arnar som skickar den vidare till Tim på kontring och 8-7. Ysta kvitterar två gånger om till 8-8 och 9-9. Albin tröttnar på att göra enkla mål från niometer så han testar ett kantläge. Gick sådär så Tim tar hand om returen och visar hur man gör, 10-9 med en knorr och en ledning som sen IFK aldrig släpper. Philip sätter 11-10, Tim 12-10 på straff och Albin kontrar in 13-10. Timeout och målvaktsbyte av Ysta 19 minuter in i matchen. 14-11 av Arnar på linjen, 15-12 av Viktor på kontring och 16-12 av Tim på kontring. Halvlekens sista mål görs av Mario på linjen efter inspel från Philip, 17-13.

Inledningen av andra halvlek kan ofta ge en hint om utvecklingen av matchen. En större ledning kan hämtas in med några snabba mål och matchens momentum kan skifta. Men ledningen kan också befästas och så sker genom tre raka IFK-mål på lika många minuter (albinbomb, timkontring och helgelobb) till 20-13. Andra halvlekens stora behållning är kontringarna. Leos smörpassar tvärs över planen, kantraketernas bollmottagning och avslutningen är inget annat än handbollsgodis! Åtta minuter in i halvleken vid ställningen 24-16 tar Ysta timeout. Den hjälpte typ inte alls, Leo limmar skottet i följande anfall och då är frågan inte om det blir kontring och mål, frågan är istället vem gör målet på kontringen. Den här gången blir det Tim. Ysta springer sen rakt in i en IFK-försvarare, spelet vänds och Helge kör en underarm till 26-16. Tio måls ledning som, precis i brottning, ger teknisk överlägsenhet och seger. Som mest är ledningen tolv mål efter IFKs två avslutande mål av Evon (bomb från niometer) och Valter (på kontring) eller som de också kallas:

En veckas vila väntar, nästa match först på söndag borta mot HK Aranäs, innan dubbelmötet med IK Sävehof. Den 21:e gör vi ett uppehåll i julstöket för nästa hemmamatch (hörde jag 56?).

DET ÄR VI SOM ÄR IFK!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar