Femtioelva raka!

IFK Kristianstad – LUGI HF, 28-25 (14-14, 14-11)

Handbollsligan, match 30
8 mars 2018
Kristianstad Arena, Publik 4 624

Ni kan historien vid det här laget. Senaste poängförlusten i Arenan är en uddamålsförlust mot LUGI en kväll för snart tre år sedan. Efter förra veckans urladdning med säkrad serieseger och avancemang till en för IFK historisk åttondelsfinal i Champions League var det säkerligen både trötta kroppar och hjärnor i brandgult. LUGI har också spelat tuffa matcher i en europacup, men kan nu lägga all kraft och energi på stundande slutspel. IFK hade ”bara sviten, äran och publiken” att spela för medan LUGI jagar placeringar i tabellen för att få så bra utgångsläge som möjligt inför slutspelet. Ett LUGI som IFK historiskt haft svårt för, och under ledning av Thomas Axnér med rävar bakom bägge öronen. Det kunde alltså bara sluta på ett enda sätt, med vinst för IFK så klart! Det är något magiskt som händer i slutet av matcherna i Arenan. IFK har en sådan vilja, kraft och rutin på att vinna så när slutsignalen ljuder dansar de brandgula i segerringen som vanligt.

LUGIs skyttar får passa på så länge de har orken och innan IFK får ihop försvaret så de pangar på direkt, 0-1 och 0-2. Tunga ben framåt för IFK och passivitetsvarningar i de två första anfallen. Miss i första innan de kommer ihåg det gamla djungelordspråket (Fantomen, nr 9 1994) ”Är armen uppe, passa Stig-Tore”. 1-2 efter två minuter. Fem mållösa minuter för IFK följer, samtidigt som LUGIs skyttefest fortsätter. 1-5 och time out av IFK. Den hjälpte lite för Helge snurrade bort sin försvarare i en schottis som fått min saliga faster Inez att gråta av glädje och tornadohandboll signerad Samir och Viktor, förlåt Leo och Viktor. 3-5 och IFK är nu på gång, men domarna har andra planer. Offensiv foul döms ut på Viktor och strax därpå får LUGI en straff. Bra för publiktrycket, för det buades friskt efter de domsluten. 3-7 efter tio minuter spelade. Leo räddar flera skott och Helge och Stig-Tore gör tre raka mål och kontakt igen. IFK har nu fått ordning på försvarsspelet och med domarnas händer i luften vädrar vi en kvittering, men LUGI lyckas trixa till sig en straff och utvisning på Helge, 6-8. LUGI erövrar sen bollen igen, spelaren måttar och tar några steg och lägger kyligt bollen … bredvid det tomma målet. Istället Stig-Tore till 7-8, men LUGI rycker till 7-10. IFK har inte direkt någon spelare som briljerade hela matchen igenom, utan det är kollektivets kväll ikväll. Nu är det Gunnars tur att kliva fram en stund och han ligger bakom reduceringen till 10-11 och ny kontakt. LUGI svarar och har en tremålsledning, 11-14, med fem minuter kvar till pausvilan. Albin har löst av Stig-Tore och jobbar fram 13-14 innan Mario på en retur kvitterar till 14-14. LUGI har tio sekunder kvar (en evighet i handboll) men kastar bort bollen själva innan avkastat och blir sura på domarna för att de inte stoppade klockan. De står kvar efter tiden är ute och gnäller så till slut får sekretariatet gå in på planen för att sjasa in dem i omklädningsrummet. Snacka om att fokusera på fel saker.

IFK börjar andra halvlek med boll och Arnar ger IFK ledningen för första gången i matchen med 15-14. Kvitterat direkt 15-15, Stig-Tore bombar in ny ledning 16-15 men ny kvittering direkt, 16-16. Passmiss av IFK men LUGI prickar stolpen. Olafur prickar också stolpen, men i mål (stolprot diagonalt upp i krysset). Han bombar in även nästa mål och Stig-Tore vill inte vara sämre och bombar in 19-16 (VAR ÄR BOLLRADARN?). Tre raka mål av IFK kan och bör vara ett segerryck, men time out av LUGI och två utvisningar på IFK inom en minut gör att LUGI kan svara med fem raka mål, och underläge för IFK med 19-21 med nitton minuter kvar. Chans även på att tangera rekordet för bortalag i hemmasviten med sex raka mål men en offensiv foul hindrar detta. Time out av IFK. Philip vill också leka leken ”Skjut så hårt du kan” (VAR ÄR BOLLRADARN?) och sätter 20-21. Leo räddar och kvitteringsläge, men en passmiss ger istället 20-22. Kvarten kvar och nu börjar en del att skruva på sig och titta på klockan. Det är inget stort underläge, men inget i spelet tyder på en vändning. IFK får gneta för sina mål, men det behöver inte LUGI som nu börjar tro på en seger. Helge kör ett underarmsskott till 21-22 men två mål av gästerna ger en tremålsledning, 21-24 med mindre än tio minuter kvar. Olafur visar vilja och direkt efter avkast trycker han in 22-24 (VAR ÄR BOLLRADARN?). LUGI svarar med 22-25 och åtta minuter kvar. Men i Lund är halvlekarna tydligen bara 25 minuter för även den här halvleken avslutar LUGI med total måltorka. Richard byts in i mål och håller nollan. Kantspelaren i LUGI är prickfri från strafflinjen (sex av sex), men han skulle nog ha nöjt sig med det. Han byts in och skjuter högt över i bra läge två anfall i rad. I nästa anfall ångrar han sig och försöker istället med en schottis som fått min saliga faster Inez att gråta av sorg. Stegfel  och utbytt. Tre raka mål av IFK ger likaläge 25-25 med fem minuter kvar. Timeout av LUGI till ingen nytta. Spelglädjen lyser i IFK, det syns att det är sådana här moment spelarna längtar efter under träningarna. Philip sätter 26-25 i krysset. Olafur spräcker ögonbrynet i försvarsspelet och lämnar motvilligt planen. Albin gör 27-25 med två minuter kvar. Med en minut kvar avgör Richard matchen med en ny räddning och Viktor fastställer slutresultatet. I den bästa av världar hade det gjorts i slutsekunderna av Valter som nerifrån egen kant skickar bollen i stolpen på det tomma LUGI-målet. IFK vinner både matchen-i-matchen om flest mål i rad med sex stycken samt själva matchen med 28-25.

Matchen inleds och avslutas av Södra Kurvan med stöd av resten av publiken med ett mäktigt tryck i sången

Vi är inget j*vla Lundalag
O vi har ingen egen karneval
Men vi har alla j*vligt rätt
Att vi är handbollsstaden nummer ett

Tjalalala lala lalalala
Tjalalala lala lalalala
Tjalalala lala lalalala
Tjalalala lala lalalala

Spelare kommer och går (46 stycken hittills under dessa tre år), men sviten den består! Den är nu uppe i sagolika femtioelva raka hemmavinster mot svenskt motstånd! Detta är något som kommer att berättas för kommande generationer av oss som får förmånen att uppleva den.

Nu blickar vi framåt mot slutspel i både Handbollsligan och Champions League!

FRAMÅT KRISTIANSTAD!

/Daniel Sirensjö

 

Lämna ett svar