Final 4!

IFK Kristianstad – SG Flensburg-Handewitt, 32-29 (16-17, 16-12)
Handbollsfiesta, Kristianstad Arena
160725, Publik 1 237

Om jag ropade SM-guld igår efter segern mot Minden får jag höja ribban efter segern mot Flensburg! Final 4 är kanske till att ta i, men IFK kommer återigen att utmana de europeiska topplagen i Champions League.

Flensburg saknade flera tongivande spelare och de kvarvarande matchades snällt av Vranjes. Men IFK var också decimerade idag. Fortfarande saknades Lagergren, Tollbring, Stein Jónsson och Aas-Eriksen. Dessutom klev en tredjedel av startsexan av planen omgående. Gudmundsson efter ett anfall och Moen Nilsen efter några till. Detta lämnade gott om speltid för övriga spelare och samtliga luftades flitigt och i alla tänkbara kombinationer.

Philip Henningsson tog definitivt chansen och satsade rejält både framåt och bakåt. Framåt med flera egna mål, men även flertalet assister. Stabil i försvaret och bröt flera kontringar. Men han överglänstes av planens gigant, Kung Richard. Richard Hanisch var överallt och styrde och ställde och var målbäst med åtta fullträffar.

Högtryck råder i Skåne och det var varmt i Arenan. Många avbrott för torkning av golv och boll. Mot slutet av matchen var spelarna i bägge lagen trötta och det märktes på spelet.

Startuppställningen idag var Leo (MV), Johannes (H6), Moen Nilsen (H9), Olafur (M9), Tatarintsev (V9), Hallén (V6) och Lipovac (M6). Igår var det IFK som började med ett ryck, men idag fick de smaka sin egen medicin. Flensburg kopplade ett rejält grepp om matchstarten.

IFK börjar med boll men ett halvhjärtat skott av Olafur räddas enkelt. Istället gör Flensburg första målet med ett hårt avstämt skott i krysset. Sascha (Tatarintsev) hittade Mario (Lipovac) men avslutet satt i stolpen. Kontring för Flensburg där IFK snor bollen och Moen Nilsen kvitterar. 1-2 av Flensburg och Olafur får kliva av, in med Hanisch. Han passar Mario som nu sätter bollen i mål, 2-2.

2-3 av Flensburg och sen steg på Stig (Tore Moen Nilsen) och 2-4 efter retur på Leos räddning. Stürmerfoul på Hanisch. IFK snor tillbaka bollen och fixar en straff som Hallén drar hårt i högerstolpen och ut. Leo räddar men retur på nytt och 2-5. Henningsson kommer in som mittnia. Hanisch i stolproten och kontring till 2-6. IFK har problem med det tyska försvaret. Sascha skjuter högt över och Mario åker på en utvisning i samband med 2-7. Jesper tar timeout efter 10 minuter.

Anton blir västspelare under utvisningen och Moberg-Andersson högernia. Sascha högt över igen. Leo räddar ett friläge men IFK slarvar omgående bort bollen igen. 2-8 samtidigt som IFK blir fulltaliga. Det blir Flensburgs största ledning i kväll. Henningsson drar in 3-8 via ett underarmsskott. Även Flensburg kan göra tekniska fel och IFK startar kontring, Hallén stegar in framför målet i full fart och jagar livet av domaren. Han hann dock undan och Hallén drar in 4-8.

En tysk går i golvet under anfallet och belönas med klassiska burop från publiken. Leo räddar men inkast och sen mål till 4-9. Stürmer på IFK i kantläget och mer burop, publiken var aktiv i kväll. Minden träffar stolpen och Henningsson driver upp tempot i spelomställningen och sätter Mario i läget till 5-9 efter en kvart spelad.

Leo räddar på nytt och på nytt en assist av Henningsson till Mario, 6-9. I nästa anfall provar Henningsson själv lyckan men det skottet höll inte Bundesligaklass. Hans skott i nästa anfall var bättre för det sitter i krysset till 7-11. Hanisch kontrar in 8-11 och skaffar en egen kontring och gör 9-12. Henningsson stegar igenom till 10-13, Tim på högerkanten till 11-14 och Hallén på kontring efter brytning av Tim till 12-15. Timeout av Vranjes men det hjälpte inte alls.

Tim snor bollen på nytt och gör 13-15, Leo räddar och Henningsson assisterar Hallén till 14-15. Leo enhandslimmar och Tim kvitterar med fem minuter kvar av halvleken. 15-15 och nu har publiken tänt till. IFKs försvar är bra och Flensburg får passivitetsvarning. Hanisch (så klart) bombar in 16-15 och IFKs första ledning under matchen. Två mål av Flensburg ger dock 16-17 i paus.

Noterbart från första halvleken är under perioden som IFK kom jagade ikapp var spelade tidvis juniorlinan på nio meter i IFK med (från vänster till höger) Henningsson, Schuster och Moberg-Andersson!

I andra halvlek är det Simic som står. Trots mål av Hanisch (med armen uppe) och Sascha (bombade in den) ökar Flensburg ledningen till tre mål (18-21). Mario missar inspelet och Flensburg går på den kontring. Den plockas effektivt bort av Henningsson i ett bra hemspring. Mario når nästa inspel och ordnar en straff som Tim säkert sätter. Sen snor Mario bollen i Flensburgs anfall men som en rutinerad räv låter han juniorerna springa och Anton kan göra 20-21. Kontakt igen. Mario snor bollen igen och en 30-meterspass tvärs över planen till Anton på nytt ger 21-22. Nu är publiktrycket riktigt bra i Arenan, hoppet om en ny vinst lever.

Hanisch i krysset via täck, 22-23 och efter 41 minuter spelade tar Vranjes timeout. Hanisch ångar på och gör på egen hand både 23-24 och 24-25. Med kvarten kvar och 24-26 tar Jeppe timeout för IFK. Den får anses vara lyckad för den sista kvarten vinner IFK med 8-3 och har också en straffräddning av Simic. Målen för IFK:
* 25-26 Henningsson i högerkrysset
* 26-26 Schuster stegar igenom
* 27-27 Tim på högerkanten
* 28-27 Tim på straff ordnad av Mario
* 29-27 Schuster via täck
* 30-27 Schuster på kontring
* 31-27 Hanisch på hoppskott (fem raka IFK-mål!)
* 32-28 Monsterpass till Tim som hårt trängd gör mål på kontring

Matchen slutar 32-29 och det bådar gott inför den stundande säsongen. Med alla spelare friska och drillade av Lindgren-Larsson och den utlovade mittsexan (hoppas IHF sätter ner foten om Överby) kommer detta att bli hur bra som helst.

Försäsongen fortsätter med (sammanställt av Kristianstadsbladet):
9/8: IFK – GOG Håndbold
10/8: IFK – Jepson All Star
12-19/8: Träningsläger i Porto, Portugal
22/8: IFK – SönderjyskE
24/8: IFK – SönderjyskE
26/8: KIF Kolding Köpenhamn – IFK
31/8: IFK – Skjern
2-5/9: Träningsläger i Paris, Frankrike

Vi älskar IFK!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar