Finallagen?

IFK Kistianstad – IFK Skövde, 29-28 (16-13, 13-15)

Handbollsligan, match 7
Kristianstad Arena, publik 4 323
15 oktober 2018

Det sitter i väggarna. IFK kan bara inte förlora hemma. Hur knackigt det än går, hur nära det än är att sviten spricker, likt förbaskat är det alltid någon som kliver fram och räddar kvällen. Ikväll var det Rickard som med makalösa räddningar räddade ledningen när anfallet framåt gick i stå, och Stig-Tore som avgjorde matchen i slutsekunderna.

Skövde tar ledningen i första anfallet med mål från linjen men Stig-Tore kvitterar omgående. Richard räddar nästa läge från linjen och nästa anfall igen och nästa anfall igen, men framåt bjuds det enbart på tekniska fel. Två mål av Skövde ger underläge 1-3 efter sju minuter och det är mer tunga fötter än tungt skytte framåt. Bakåt ser det betydligt bättre ut med ett bra och rörligt försvarsspel. Men Stig-Tore dundrar så in 2-3, Anton H kontrar in kvitteringen 3-3, Stig-Tore dundrar in 4-3, Stig-Tore kliver rakt igenom och sätter 5-3, Alfred gör 6-3 och Arnar flippar in 7-3 hårt hållen. Sex raka mål, möjliggjorda av Richards räddningar. Time out av Skövde efter knappa kvarten spelad. Återigen blir det tunga fötter framåt, och lobb i ribban, straffmiss och passmiss bjuder in gästerna i matchen igen. 8-8 efter tjugo minuter och nu tar IFK timeout. Lagen följs åt till 10-10, innan Richard återigen spikar igen och fyra raka mål ger 14-10. Halvtidsvilan tas med 16-13 på matchklockan efter att Marc tagit över Stig-Tores roll i att göra mål med armen uppe, och IFK vunnit en egen utvisning med 2-1. Hyfsat stabil ledningen, men det borde varit större.

IFK har fortsatt en tremålsledning, 18-15, tre minuter in i matchen när Skövde får en utvisning. Den möjligheten till ryck kastas bort och blir helt mållös. Men Richard fortsätter den inslagna vägen med igenspikning och framåt kommer en period av snabba fötter och då kommer också målen. Fyra raka ger ger 22-15, och sviten känns tryggad. IFK brukar inte släppa en sjumålsledning med mindre än 20 minuter kvar. Ny timeout av Skövde och som får anses vara lyckad. Det fria fallet bromsas och istället kan de sakta men säkert knappa in på IFK. Så länge vi gör mål framåt är det lugnt, för bakåt har vi ju Richard. Hans lagkompisar är hygglo och låter honom bättra på räddningsstatistiken genom att bjuda Skövde på ideliga kontringar och straffar och Richard tackade och tog emot. Men återigen får IFK tunga fötter framåt. 23-17 blir 23-20 och 24-21. Timeout av IFK med tio minuter kvar.  Stig-Tore gör viktiga 25-21. Två raka skövdemål skapar dock nerv med 25-23, blott två måls skillnad. Två raka IFK-mål (Marc och Arnar) återställer fyramålsledningen, 27-23, med fem minuter kvar, och minuten senare gör Stig-Tore 28-24. Än en gång, bara målen framåt fortsätter att komma så är det lugnt, men spelarna blir lite väl försiktiga och ängsliga framåt, och det skapar inga mål framåt, bara bakåt. Tre raka mål, det sista på straff, ger 28-27 med minuten kvar att spela. Vi har varit här förut, och vet att det är ingen ledning gjuten i betong. Timeout IFK. Någon måste våga ta avslutet, och någon heter Stig-Tore Moen! Med tjugo sekunder kvar dundrar han in matchavgörande 29-27. Skövde hinner reducera 29-28 men inte mer.

Bra kämpat, både spelare och och publik! IFK Skövde har verkligen varit höstens överraskning och hade ju till och med lånat serieledningen några dagar genom ett måls bättre målskillnad på två matcher mer spelade. IFK återställer ordningen på torpet och går upp i serieledning, två poäng före just Skövde. Det är långt till slutspel och mycket kan hända på vägen, men ikväll var det definitivt seriens just nu bästa lag som möttes. Det var kanske rent av finallagen som möttes. Tänk er denna match som femte och avgörande i en SM-finalserie. Det hade varit något i stil med vad vi hade mot Malmö senast i Scandinavium.

Upp i topp för att stanna!
Upp i topp för att stanna!

Kvällens största jubel gick självklart till Kung Richard. Kappelin får ursäkta, för den titeln tillhör Hanisch!

Kvällen avrundade jag med att återigen se IFK vinna en uddamålsseger mot ett blått lag efter att tappat en betryggande ledning. Den här gången var det P14 som i Sånnahallen mötte Åhus Handboll. 25-25 med minuten kvar och det kunde slutat med vinst åt båda hållen eller oavgjort men IFK-killarna drog det längsta strået. En spännande och välspelad match. Handbollens framtid ser ljus ut i kommunen!

Nu blickar vi framåt mot självaste AIK som kommer på besök på söndag. De har varit nära i några matcher mot bra motstånd men har kammat noll än så länge. De kan gå in helt utan press i Arenan på söndag och bara njuta av atmosfären. IFK ska så klart vinna den matchen, men det förutsätter att vi alla gör jobbet, spelarna på plan och publiken på läktarna så ni vet vad som gäller:

ALLA TILL ARENAN!

I morgon rekommenderar jag ett besök på Kristianstad Fotbollsarena kl 15 för att stötta KDFF i kampen om silvermedaljerna i damallsvenskan.

/Daniel Sirensjö

 

 

Lämna ett svar