Fjärde matchen, fjärde vinsten!

IFK Kristianstad – OV Helsingborg, 30-24 (13-10, 17-14)

Handbollsligan, match 4
Kristianstad Arena
Publik: 4 237

Då hälsar vi OV Helsingborg som nytt lag in i hemmasviten.

Sviten 49

Extra varmt välkomnande till IFK-arna i OV (en gång IFK-are, alltid IFK-are) nämligen Linus Nilsson, Oskar Hansson och Oscar Cosmo. OV gör nu sin första säsong i Handbollsligan, men har två gånger varit upp och vänt i Elitserien. 2007/2008 och 2009/2010. 2009/2010 klev de upp i högsta serien tillsammans med två andra skånelag, HK Malmö och inga mindre än IFK Kristianstad.

Malmö och IFK hade 2008/2009 blivit etta och tvåa i Allsvenskan på 46 respektive 45 poäng och blev då direktkvalificerade och ersatte IFK Ysta och IFK Tumba (nästsist respektive sist i Elitserien 2008/2009). Som trea i Allsvenskan med 36 poäng fick OV Helsingborg kvala mot tolvan IFK Trelleborg i bäst av tre (vann med 2-1). IFK Trelleborg som ju knep Elitserienplatsen året innan i det berömda kvalet mot IFK. Uddamålsförlust i en knökfull Idrottshall med röda kort på Trelleborg, straffmiss vid full tid och Zanottis tröja som var uppe och vände på läktaren. Fyra i Allsvenskan med 32 poäng var Hästö IF som förlorade med 2-1 i matcher mot elvan i Elitserien HK Drott.

I elitserien 2009/2010 slutade sedan OV Helsingborg sist på 11 poäng och åkte ut. IFK blev elva på 21 poäng och spelade sig kvar i högsta serien, tillsammans med LIF Lindesberg och H43, genom att sluta tvåa i den nyinstiftade kvalserien. IFK Tumba, Önnered och Hästö fick stanna kvar i Allsvenskan ytterligare en säsong.

Sju år går fort, men det har hänt oerhört mycket på den tiden. Arenan stod klar hösten 2010 och IFK har hunnit med fem SM-finaler och tre SM-guld. OV är nu  alltså tillbaka och tippas av många att klara sig kvar. Med ny arena i ryggen, som de lite motvilligt nu flyttat in i, får vi se om de kan bygga något stort för framtiden.

Nock med nostalgiska återblickar, tillbaka till nuet och kvällens match. Med viktig match i Champions League på lördag vilas Olafur och Tim hela matchen, Tim kommer bara in på matchens enda straff för IFK, mål så klart. Istället får Inge Aas och Johannes speltid. Till skillnad från tidigare matcher i år är IFK med från matchstart och låter inte motståndarna göra ett litet ryck. Leo börjar med två räddningar och Helge och Viktor kan ge oss en ledning med 2-0 redan efter en minut. Diverse missar och tekniska misstag gör att OV kan kvittera till 2-2, innan IFK bryter en sju minuter lång måltorka när Inge sätter bollen stenhårt i krysset. Därefter är det ledning för IFK ända in i mål, även om OV hänger sig kvar ändå in i slutet. En kvart in i matchen sätter Mario 6-4, efter smörpass från Helge, och gästerna tar time out. Gunnar sätter två raka mål, 7-5 och 8-6. Arnar kontrar in tremålsledning, 10-7, med tio minuter kvar av halvleken. Tekniska fel tre anfall i rad släpper upp OV till 10-9, men två raka OV-utvisningar bäddar för en ny tremålsledning i paus, 13-10.

Leo börjar på nytt halvleken med två raka räddningar men IFK tar inte chansen att rycka. Det är hela tiden en ledning med 2-3 mål fram till tio minuter in i halvleken då Albin gör två raka till 21-16. Time out, OV. Två raka OV-mål krymper ledningen till 21-18 och nu tar IFK timeout. Två raka IFK-mål återställer femmålsledningen. En sista timeout provas av OV, men till ingen nytta. Philip kontrar in 24-18 med elva minuter kvar och nu står det klart att IFK kommer att vinna matchen. Ola roterar friskt på manskapet. Två raka missar ger OV ett sista litet hopp vid 26-23 med fem minuter kvar. Men IFK har hela tiden lite mer att ge. Två anfall i rad räddar Leo och och Stig gör mål. Philip fastställer resolut matchresultatet till 30-24.

Överlag ingen höjdarmatch att följa, men vi tar med oss två poäng samt diverse guldkorn. Gunnar Steins blindpass till Arnar på linjen (som han sedan satte i stolpen), Inge Aas fyrtio minuter, flertalet hårda skott i mål från niometersskyttet, Anton Perssons första två mål i Handbollsligan samt många fina inspel till linjen. Noterbart är att IFK nu endast är 10 poäng bakom Sävehof i maratontabellen. Visserligen har Sävehof ännu inte spelat en enda match för säsongen, men det närmare sig den dagen IFK tar tillbaka sjätteplatsen i den tabellen. I serietabellen fortsätter resan som serieledare från start till mål.Tabell match 4

På lördag väntar en helt annan match. Då är det full fokus från första stund. Ska hoppet om ett historiskt slutspel I Champions League leva är en hemmavinst mot Zagreb av största vikt. Så nu är det dags även för nr 8 att snäppa upp, alla till arenan!

VI ÄLSKAR IFK!

/Daniel Sirensjö

 

Lämna ett svar