Första halvlek: ! ? ! ? Andra halvlek: ?? ! ? !! ?? !

IFK Kristianstad – IFK Skövde, 39-29 (14-16, 25-13)

Handbollsligan, match 14
Kristianstad Arena, publik 4 177
16 november 2017

Den som bara ser slutresultatet reagerar antagligen inte nämnvärt utan tänker att vinst med tio mål hemma mot Skövde är väl ett troligt resultat och att det var en enda lång transportsträcka fram till slutsignalen. Föga kan personen ana att bakom resultatet döljer sig en av de märkligaste matcherna vi skådat i Arenans historia och kanske rent av längre tillbaka i tiden än så.

Första halvlek

! (8 min)
Gästerna imponerar inte i matchinledningen. De kastar ideligen bort bollen samtidigt som IFK gör mål precis när vi vill. Antingen skott utifrån eller bara genom att stega rakt igenom försvaret. I jämförelse med fotbollen slår klasskillnad bryskt igenom i handboll. Det här ser ut att bli en behaglig resa från start till mål. Inge Aas snurrar bokstavligen upp både försvaret och sig själv innan han sätter 6-4.

? (12 min)
Ingenting, och jag menar verkligen ingenting, talar för att Skövde ska kunna stå upp mot IFK. Men två passmissar i rad bjuder in gästerna och hastigt och lustigt (och väldigt märkligt) efter tre raka skövdemål är vi i underläge, 6-7. Raskt kvitterat dock och en dubbelutvisning för Skövde. Men de gör mål med armen uppe och två man mindre på plan mål ändå, vilket renderar i ett unisont buande från läktarna och 7-8.

! (19 min)
Leo gör flera vassa räddningar vilket bäddar för kvitteringen till 11-11. Nu är känslan att nu stänger IFK matchen. Särskilt när Mario bryter en passning och IFK kontrar för en ledning.

? (23 min)
Tyvärr bommas kontringen, spelet vänder på nytt och Mario åker ut. Det kostar två mål och ett nytt oväntat underläge. Ånyo tre raka skövdemål ger 11-14. Halvtidsvilan tas med underläget 14-16.

Andra halvlek

?? (34 min)
IFK börjar med boll och Johannes sätter 15-16 omgående och kontakt är etablerad. Sen är det ju det här med Skövdes ovana med att göra tre raka mål. 15-19 och ett fyramålsunderläge strålar ut från jumbotronen. 16-20 i anfallet efter och redan fyra minuter efter hårtorken i paus tar Ola timeout för att försöka vända på tillställningen. En orolig känsla i Arenan kan anas. För eller senare tar sviten stopp, men inte ska det väl bli mot Skövde, av alla lag?

! (40 min)
Den timeouten verkar bita, för på sex minuter gör IFK 5-1 och det är kvitterat, 21-21. IFK har momentum och Leo gör många räddningar. IFK går till anfall och har helt glömt bort att Skövde har en utvisning och därmed spelar utan målvakt. De glömmer å sin sida att byta in målvakten så IFK kör uppställt anfallsspel mot tomt mål, med drygt fyratusen på läktarna som vrålar Skjut!, men Johannes är väluppfostrad och väntar in målvakten innan han gör mål på honom. En straff och kontring efter räddning ger IFK ledningen, 23-22, och nu är känslan att tåget går och IFK vinner med 10.

? (42 min)
Skövde tar timeout och kör därefter med sju mot sex-spel (dvs byter ut målvakten mot en extra utespelare när man anfaller. Det ställer IFK och med två raka skövdemål tar de ledningen, 23-24.

!! (44 min)
Ola ser hotet komma och lämnar in timeout-kortet för en snabb uppstyrning av styrkorna. Helge fixar straff (som Tim sätter såklart, 24-24) och utvisning på Skövde. Albin kliver rakt igenom och drar bollen i krysset (25-24). Visserligen följd av en sista kvittering av gästerna (25-25). Viktor sätter 26-25 på ett snabbt avkast. Helge hittar kattluckan i skövdeförsvaret och genom den sätter han 27-25. Leo räddar men en passmiss av IFK ger en kontring för Skövdes. Leo räddar på nytt och Olafur kontrar in 28-25. Skövdes sista ardenneroffensiv är tillintetgjord.

?? (50 min)
Skövde kör vidare med spel sju mot sex, men det funkar typ inte alls. Blir de inte avblåsta för fot, offensiv foul eller annat tekniskt fel så prickar de målramen eller så räddar Leo. Detta bäddar för sju (7) mål i tom bur! Fyra av Viktor och varsitt av Albin, Helge och Leo! Vad sysslar Skövde med? De straffas obönhörligen, men fortsätter med en dåres envishet.  Kevin Costner spelar i världens bästa golffilm Tin Cup golfaren Rory McAvoy som inte ger sig utan matar boll efter boll ner i vattnet på sista hålet i US Open. Skövde gör samma sak här. McAvoy får till slut upp bollen på green, och Skövde får till slut in ett spelmål, 38-28 med två minuter kvar.

! (59 min)
Matchens sista mål är en delikatess. Helge sätter 39-29 på en japan serverad av Albin. IFK har sedan möjlighet att göra 40 mål, något vi sällan ser i handboll. En förklaring till sällsyntheten är att det utgår böter till lagkassan för spelaren som gör mål nummer 40. Bötesindrivare är Johannes, han kan ju inte driva in från sig själv så han gör faktiskt ett försök i slutsekunderna med en knorr från absolut ingen vinkel alls. Den missar precis, så vi får fortsätta vänta på en match med 40 mål. Det spelar mindre roll, vi är nöjda med två poäng in på kontot och en utökad svit till 54 raka hemmasegrar.

DET ÄR VI SOM ÄR IFK!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar