Försvar är bästa anfall!

IFK Kristianstad – RK Zagreb 29-22 (13-10, 16-12)

Champions League, Omgång 3
Publik: 4 057

Första poängen bärgad i årets Champions League. Oerhört skönt, dels för att ha en chans till att gå vidare från gruppen och dels som kvitto på att IFK hör hemma i handbollens finrum. Visserligen var det mot ett lag som vi enligt vissa slåss med om den där sjätteplatsen i gruppen, men det är ju inte direkt ett ängagäng. Dubbla Champions League-mästare (1992 och 1993), sex finaler totalt och kvartsfinal i våras samt kroatiska mästare varje år sedan 1991 (26 raka!).

Matchen präglades av bra försvarsspel från båda lagen och inte fullt lika bra anfallsspel. Ett kvitto på att Ola nu fått styr på nybygget bakåt, snart sitter det även framåt. Olafur gjorde efterlängtad comeback efter skadan, men Inge Aas saknas fortfarande. IFKs startuppställning i kväll var Nebojsa, Jerry, Philip, Gunnar, Albin, Tim och Arnar.

Zagreb börjar med ett missat inspel till linjespelaren och Tim sätter 1-0 på kontring. Sen händer ingenting förrän Zagreb kvitterar fyra minuter in i matchen. IFK har svårt att komma till i det uppställda anfallspelet men vad gör det när man kan göra mål på kontringar istället? Zagreb bjuder på tekniska fel och skott över så IFK drar ifrån till 4-1, tremålsledning, men en utvisning 11  minuter in i matchen på Olafur, som nyss klivit in när Philip skadade sig i anfallsspelet, och några tekniska fel på IFK gör att gästerna kvitterar till 5 lika en kvart in i matchen. 0-0, 1-1 och 5-5 är faktiskt enda gången IFK inte är i ledning i matchen. 5 raka (!) IFK-mål på nio minuter (och 2 timeouter från Zagreb) ger 10-5. Kvällens märkligaste mål (6-5) kommer när hela Zagreb tror att IFK gjort stegfel så de drar på anfall medan IFK skickar ut bollen till Tim som är helt övergiven ute på högerkanten. 7-5 kommer efter att Zagreb hyggligt nog i anfall passar till en IFK-spelare. Det tog några passningar i kontringen innan Jerry upptäckte att Zagrebs mål var tomt. Deras målvakt hann nästan in, men bara nästan. 8-5 kommer på ny kontring och Jerry skjuter in både boll och instormande målvakt (från bänken) i buren. 9-5 kommer på ny pass från Zagreb i anfall till IFK, kontring från Albin och mål. 10-5 sätter Tim efter att tidigare i uppspelet vräkt sig i bästa jepsonstil efter bollen. Bortkastade bollar av IFK ger tre raka mål av Zagreb, 10-8, och IFK tar timeout med fem minuter kvar av halvleken. Stig Tore och Richard kommer in en stund och Albin gör 11-8 från kanten, Lagergren gör 12-9 på eget genombrott och Albin fixar straff med minuten kvar. Den bommar Jerry, men det gör inget för IFK får returen (via inkast) och Olafur kan dundra in halvlekens sista mål, 13-10.

IFK är lite sega efter pausen och får passivitetsvarning i första anfallet, men Zagreb är segare och får varning i sina två första anfall. Tim gör 14-11 och Albin 15-11 med ett dolt skott som målvakten aldrig hinner se. Nebojsa börjar nu att rädda allt fler skott. Philip byter av Olafur en stund och sätter omgående 16-13. Gunnar åker ut två minuter på botbänken, men det gör inget för IFK vinner utvisningen med 2-1 (Jerry på kontring efter bollstöld och Albin på genombrott). Nebojsa räddar och Tim sätter 19-14 på kontring. Med 20 minuter kvar tar Zagreb sin tredje och därmed sista timeout. Den hjälper sådär eftersom de omgående missar ett inspel och IFK går på kontring. Philip skjuter antagligen kvällens hårdaste skott, tyvärr utanför. Ett sexmålsunderläge direkt efter timeouten hade nog knäckt gästerna helt, men nu fick de några minuters respit. Philip imponerar både framåt i bakåt. Ikväll tar han Zagrebs mittsexa i ett rejält björngrepp i ett läge som oftast ger både straff och utvisning. Nu blev det helt korrekt bara ett frikast. Olafur gör 20-15 och Mario och Stig Tore byts in. Nebojsa räddar fyra (!) kroatiska anfall i rad och IFK rycker till 23-16, en sjumålsledning som Zagreb aldrig kunde hämta sig ifrån. 21-16 kommer efter ett kamikazeförsvarsspel av Zagreb som gick ut i 4-2-försvar (med två spetsar) vilket öppnar enorma ytor för IFK och 1,3 sekunder senare kliver Olafur rakt igenom på pass från Stig-Tore. IFK tar timeout för att styra upp spelet sista nio minuterna av matchen och säkra de två poängen som nu är på väg in på kontot. 24-17 efter pass från Philip till Jerry på kanten, 25-18 efter pass från Albin till Olafur tillbaka till Albin och skott i mål. Richard passar Mario som gör 26-19 med sex minuter kvar. Olafur stänger matchen i anfallet efter med 26-19 efter inspring på linjen. Mario sätter 28-20 och Olafur gör kvällens sista mål, 29-22. Stående ovationer för IFK under matchens tre sista minuter.

IFK ligger nu sjua i tabellen. På den ack så viktiga sjätteplatsen ligger Jamali med sitt Mesjkov Brest, vann idag mot Rhein-Neckar Löwen med 30-28, på ett mål mer gjort än IFK.

tabell

På onsdag väntar just Rhein-Neckar Löwen borta. Nästa match i serielunken är toppmöte hemma mot HK Beutler 15/10 nästa lördag. Upplagt för lapp på luckan och brandgul fest i Arenan, både på och utanför plan. Behåller IFK det här försvarsspelet (och får spela det för de svenska domarna) är det inga inhemska lag som rår på oss. Med ett bra försvarsspel och duktiga kontringsspelare når man långt, både i Sverige och ute i Europa.

Höjdpunkter från matchen ser ni här och matchen i sin helhet ser ni här.

MÄSTARNA FRÅN SKÅNE HÄR ÄR VI!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar