Från start till mål?

IFK Kristianstad – LMM Karlskrona 31-22 (2-8, 11-6, 9-3, 9-5)

Kristianstad Arena
Handbollsligan, match 1
Publik: 4 530

Då var resan mot det hägrande fjärde raka (och åttonde totalt) SM-guldet igång! Och skulle det bli en sjunde serieseger i högsta serien av bara farten är det också helt OK. Serien tjuvstartar som bekant med två IFK matcher innan den officiellt startar om en vecka (upptaktsträffen är på måndag), så vilken omgång det var vi spelade idag har jag ingen som helst aning om. Vi konstaterar helt enkelt att det var match nummer 1. IFK är tippade av allt och alla till både serieseger och SM-guld, och många har tippat Lars Möller Madsens Karlskrona som jumbo, så en niomålsseger var ju vad alla förväntat sig. Resan dit blev dock  lite svajig inledningsvis, så ikväll var det definitivt ingen IFK-ledning från start till mål. Men serieledningen sitter där likväl. Med fyra matcher för IFK innan den kanske största utmanaren IK Sävehof spelar sin första match är det inte är otroligt med en serieledning från start till mål för IFK.

Match 1

Startuppställningen är Richard i mål och Viktor (V6), Olafur (V9), Gunnar (M9), Albin (H9), Tim (H6) och Arnar (M6). Stämningen i Arenan är på topp med en hel busslast högljudda gula supportar från Karlskrona (det gillar vi!) och Södra Kurvan som inleder med Mästarna från Skåne, Här är vi!. Fredagskväll och fest med andra ord. IFK börjar med boll, men en passmiss ger Karlskrona en kontring, men de passmissar generöst tillbaka och Viktor går på kontring. Viljan var nog lite för stor för han drar bollen rejält över. Karlskrona får en straff i nästa anfall och öppnar sitt (och hela Handbollsligans) målprotokoll i matchens andra minut. Den som väntar på nått gott, väntar aldrig för länge! tycks IFK tänka och väntar tills matchminut åtta innan Olafur med mycket vilja (och lite tur) öppnar IFKs målprotokoll. Då hade gästerna passat på att göra fyra mål till. IFK har alldeles för tunga fötter framåt och fångas enkelt upp av Karlskronas försvar. Lägena kom ändå, men de bommades i parti och minut. 1-5 blev till 2-8 en kvart in i matchen. Helge och Mario byts in och Richard börjar nu få tag på bollarna, ett par gånger med en utsträckt hand. Karlskrona hoppas kunna hålla en stor ledning ända in i paus, men fyra minuter i följd med en man mindre på plan är ingen bra plan för att nå det målet. IFK har startat jakten och knappar i rask takt in gästernas försprång och med två minuter kvar är vi i kapp, 12-12! Karlskrona har tröttnar rejält vilket visar sig i passivitetsvarning i nästan varje anfall. En offensiv foul av IFK (det räcker om försvararen stönar för att det ska dömas ut) gör att Karlskrona faktiskt ändå har ledningen i paus, men bara med ett mål, 13-14.

Andra halvlek startar med Leo i mål (bestämt av Ola redan innan matchen) och som den startar! Leo räddar och Viktor kontrar resolut in kvitteringen. Han hade flera passningsalternativ, men bollen skulle bara in så han satte den själv med en vilja värdig Anders Rantatalo. Leo räddar på nytt men det döms straff, så ny ledning ges för Karlskrona, 14-15. Det är sista gången de var i ledningen. Två nya räddningar av Leo och varsitt mål av kanterna Viktor och Tim ger IFK en tvåmålsledning, 17-15. Därefter är det inget snack om att hemmasviten inte skulle utökas till 47 raka vinster. Två raka timeouter av Karlskrona hjälper noll och intet. IFKs försvar är nu underbart aggressivt. Att det var alldeles för mjäkigt i första halvleken bevisas av att först tio minuter in andra halvlek får IFK sin första utvisning (vid ledningen 21-16). Leo briljerar nu med både straffräddning och limning av LMM-skott! Stämningen i Arenan är magisk och det enda som kan få den att lyfta en nivå till är någon märklig insats av domarna som går IFK emot. Och givetvis bjuds vi på detta! Karlskrona är helt stillastående, och med armen uppe händer absolut ingenting. Ändock får Karlskrona flertalet frikast och domarna dröjer dessutom med att blåsa igång spelet så Mario går för tidigt och åker på en utvisning! Ingen populär domarinsats. Avslutningen av matchen är en stark signal, med hörbarhet Femma, Femma! till resten av handbollssverige, IFK blir inte att leka med, i år heller! Stig Tore Moen stänger IFKs målprotokoll med två mål och fastställer slutresultatet till 31-22.

Hur gick det då för våra tre nya spelare?

Richard Kappelin hade en tung inledning och var nära att bytas ut av Ola, men i ärlighetens namn hade han inte mycket hjälp av försvaret till en början. Han bättrade sen på sin räddningsprocent rejält och bjöd på många räddningar när IFK hämtade in det stora underläget från matchstarten. När han läst in sig ytterligare på motståndarlagen kommer definitivt IFK ha Handbollsligans bästa målvaktspar.

Anton Persson fick chansen att komma in efter Viktors missar i inledningen. Vi trodde alla att han satte 3-8, men det gälldes tydligen inte. Hårfint övertramp? Anton skötte sig bra tiden han fick på planen och kommer att bli en bra avlastning och coming man bakom Viktor.

Helge Freiman imponerade mest av nyförvärven. En stabil spelare som visade att han har stor rutin från både Bundesliga och landslaget. Med spelförståelse, fart under fötterna, skyttekraft och fina inspel till linjen och övriga medspelare kommer han att vara en stor tillgång för IFK, både i serien och i Champions League!

Matchens spelare i IFK blev Leo, men han får ursäkta. Det som värmde ett gammalt IFK-hjärta allra mest ikväll var matchstället. Brandgul tröja i klassisk nyans och vita shorts! Det enda som saknades för att nostalgin skulle bli maximal var MER-reklamen.

Apropå gammal så måste IFK satt ett rekord som måste vara helt unikt i hela idrottsvärlden! Visserligen spelade han inte idag, men är man 117 år orkar man antagligen bara spela matcher som går tidigare på dagen. Bert Fridman finns redan i Guiness Rekordbok, men nu är det dags att skriva in även Valter Chrintz, född 26 april 1900!

Gammal är äldst

Ny hemmamatch på onsdag 6/9, mot HK Aranäs.

MÄSTARNA FRÅN SKÅNE, HÄR ÄR VI!

Daniel Sirensjö

Lämna ett svar