Fyra nollor!

IFK Kristianstad – Eskilstuna GUIF, 28-24 (15-9, 13-15)

Handbollsligan, match 11
Kristianstad Arena, publik 4 716

En historisk match fick vi bevittna ikväll. Kanske inte direkt det faktum att IFK besegrar GUIF vilket vi verkar göra var och varannan vecka nu för tiden, utan för att det är de fyra nollornas kväll. Philip, lagkapten i Olafurs frånvaro, gör IFK Kristianstads mål nr 20 000 i maratontabellen, dvs tabellen där man lägger samman alla tabeller från den högsta serien. Det måste ha varit länge sedan mål nr 10 000 gjordes, och med nuvarande tempo kommer det dröja till 2028 innan mål nr 30 000 kommer. Fyra nollor där och vi har fyra till i form av två dubbelnollor, nämligen Valter Chrintz och Evon Mohlin, båda årgång 00 (från Åhus Handboll) som gör a-lagsdebut ikväll. Och som de gör det! Evon gör mål på första skottet i sitt första anfall! Valter sätter tre av tre straffar på tre olika målvakter och även ett spelmål. Han gör alltså 4 mål, flest i IFK (tillsammans med Philip, Stig-Tore och Albin) och utses i sin premiär till hemmalagets bästa spelare!

Matchen börjar lite trevande. När IFK väl kommer med fart blir det mål, men i det uppställda anfallet går det segt och vi kommer knappt till avslut. Även om IFK gör det första målet så är det gästerna som är i ledningen första kvarten. IFKs kvittering görs av Philip (målet som även är nr 20 000) och i anfallet efter tar IFK ledningen med ett stenhårt skott av Albin, på kontring, BAKOM RYGGEN! Ett konstmål. En ledning som vi sedan aldrig släpper. Fem raka mål vänder på tillställningen, från 5-6 till 10-6. Ledningen blir sex mål i minut 22 när Valter gör entré med ett straffmål till 13-7. Evon fixar en ny sexmålsledning i matchminut 26 med ett niometersskott, med domararmen uppe för passivitetsvarning, till 14-8. Albin gör 15-9 och det blir halvtidsresultatet eftersom Richard räddar GUIFs sista avslut. Richard gör en bra insats i första halvlek med flera räddade frilägen.

IFK fortsätter andra halvlek i samma tempo och tar en åttamålsledning, 18-10, på straff fem minuter in i halvleken. Straffskytt? Valter! Tre raka GUIF ger 18-13 och det matchavgörande rycket kommer av sig. Med 10 minuter kvar studsar Mario in 24-18, och minuten senare dunkar Inge Aas in 25-19 och nu känns det klart, men så lätt ska det inte gå. Publiken ska få svettas lite. Två GUIF-mål efter miss och passmiss av IFK ger 25-21 med åtta minuter kvar. Inge Aas får en käftsmäll utan åtgärd, men när han sedan åker hårt i backen kommer den välförtjänta utvisningen. Nu ska vi väl ändå kunna stänga matchen, men nej då! En IFK-are gör visserligen två mål under utvisningen, men tyvärr så spelar Emil Hansson just nu i GUIF och inte i IFK, så utvisningen slutar med 0-2 och ställningen 25-23. Det funkade ju bra för GUIF med en man mindre så när utvisningen är klar slår de helt enkelt ned Philip. Solklar utvisning. Det kan ha hänt någon gång, kanske, eventuellt, möjligtvis, att jag här i bloggen framfört lite mild kritik mot domarinsatsen så det är på sin plats med en liten hyllning här. De lät spelet fortsätta innan utvisningen verkställdes och det gav Anton chansen att sätta 26-23, med tre minuter kvar. Att vara en man mindre är inte den här gången en segermelodi för GUIF. De får en straff och de har satt de fem första i matchen, men nu räddar Leo! Jesper Larsson har rätt, det handlar inte om hur många räddningar man gör, det handlar om när man gör dem! I anfallet efter kan vi så äntligen karva in en 52:a i historieböckerna, för antalet hemmavinster i rad, när Valter sätter 27-23! Albin gjorde sista målet i första halvleken, och gör även sista målet i andra halvleken, 28-24 på kontring efter en bollstöld av Helge.

Höjdpunkterna från matchen kan ses här, bland annat Albins konstmål:

Första matchen av nio på tjugosju dagar, en var tredje dag, avklarad. Nu väntar Vardar hemma på lördag i Arenan i Champions League (alltid lika skönt att få skriva Champions League). Ett par hundra makedoner från runt om i Sverige är på ingång, så nr 8 måste sluta upp mangrant och stötta Södra Kurvan, så alla till Arenan! Ja, nästan alla för själv ska jag till Skövde och Skadevi cup med Åhus Handboll P04 i helgen så det blir ingen Champions League (nu fick jag skriva det igen) i bloggen den här gången.

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar