Glad Påsk!

IFK Kristianstad – HK Malmö, 34-28 (19-15, 15-13)

SM-kvartsfinal 4:5 (3-1)
Kristianstad Arena, 0 i publik (förutom Krutis som vaktade IFK-stjärnan)
Påskafton 3 april 2021

Matchboll 2 av 3 i kvartsfinal. Den första missades för en dryg vecka sedan nere i Malmö, så det var ett nytt försök i dag i troligen säsongens viktigaste match. Viktig för att det skulle vara tungt att behöva åka ned till Malmö på tisdag igen, och med två förluster i ryggen hade det varit ett mentalt övertag för Malmö. Viktigt också för att nu kan vi fokusera på kvartsfinalen i EHF European League och semifinalserien som stundar mot IFK Skövde. Vissa kanske kräver SM-guld varje år, men min egen ribba för att ge IFK godkänt en säsong är att som minst nå semifinal. Då är vi topp-fyra i landet, och är vi det år efter år så kommer finalplatserna och även ett och annat SM-guld att trilla in på kontot. Att flyga i kvarten är däremot inget annat än ett praktfiasko för en klubb av IFKs kaliber.

Så i dag var det nervöst för hela slanten, även om IFK var i ledning från första till sista mål. Med facit i hand kan vi konstatera att IFK kontrollerade tillställningen och att segern aldrig var i fara. Men detta är ju nu handboll, och vi har varit med om att springa på en och annan oväntad mina förut.

IFK börjar i ett furiöst tempo och har snabbt 3-0 på jumbotronen (ordningen återställd, IFK är hemmalag i Colosseum). Men Malmö tänker inte ge sig utan strid, vilket vi så klart uppskattar. IFK har dock hela tiden ett eller några måls ledning. Som mest fyra mål, men Malmö lyckas gneta sig tillbaka in i matchen varje gång. De har faktiskt flera chanser till kvittering, bland annat i ett läge med en man utvisad i IFK. Men IFK vinner utvisningen och drar ifrån på nytt. Malmö som är hårt brandskattade av skador och avstängning får slita hårt och känslan är att bara IFK gör sitt så är semifinalplatsen klar. Framåt ser det bra, 19 gjorda mål i en halvlek är med berömt godkänt. 11 av de målen har Ólafur och Markus stått för (på elva avslut). Att släpa 15 bakåt är på sin höjd kanske väl godkänt.

Ledning i paus med fyra mål, men det tar mindre än en minut i andra halvlek för gästerna att reducera till 19-17 och två mål är ingenting i handboll, såvida det inte återstår mindre än 30 sekunder av matchen. IFK får det plötsligt lite tyngre framåt, och Malmö ser sin chans att vända på tillställningen. Men då kliver han fram, Gustaf, som fullständigt spikar igen buren. Utan de frilägesräddningarna hade det nog varit kvitterat en bit in andra halvlek och ambulanserna i nordöstra Skåne hade kört slut på batterierna i hjärtstartarna innan slutsignal. Emil gör också några goa kontringar längst ute på vänsterkanten och gör psykologiskt viktiga mål. Zoran kommer in dagen till ära (20 år idag, grattis!) med ungdomlig energi och fart under fötterna som ett effektivt motmedel mot Malmös offensiva försvar. Med ett par minuter kvar är segern klar!

Det har varit en hetsig kvartsfinalserie, med hårt och i vissa fall fult spel som kulminerade i en avstängning. Det känns som att spelarna är väl medvetna om detta och domarna är också oerhört vaksamma, så ikväll är det klart lugnare på plan. Visserligen ett rött kort på Adam. Helt oavsiktligt då han i ett försök att gå på bollen träffar en malmöit i ansiktet. Men likväl solklart rött, man får inte slå någon i ansiktet i handboll. Det är hans andra röda kort den här säsongen, den förra kom ju i den första kvartsfinalen, och därmed är han avstängd i den första semifinalen. Inget oroväckande, nu får istället Ludvig och Wille kliva fram i rampljuset. De får ta det som en förövning till nästa säsong då vi ju inte har kvar Adam i klubben. Har ni inte läst intervjun med honom i dagens Kristianstadsbladet, så rekommenderar jag en läsning.

Nu blir det en veckas vila för spelarna inklusive spelare nummer 8. I semifinal väntar IFK Skövde, detta efter vad som får betecknas som en skräll nämligen att ungdomarna i LUGI slog ut gubbarna i Ystads IF. Gladast för det är så klart de själva, men IK Sävehof kommer nog inte långt efter på glädjeskalan. Nu slipper de IFK Kristianstad i semifinal och ställs istället mot just LUGI. Vi ska inte räkna bort LUGI på förhand, men skulle de gå till final får det nog betraktas som en av de större skrällarna inom svensk handboll det här årtusendet.

Nu firar vi påsk (hörde jag äggtoddy?)!

VI ÄLSKAR IFK!

/Daniel Sirensjö

 

Lämna ett svar