God Jul!

IFK Kristianstad – IK Sävehof, 28-23 (14-11, 14-12)

Kristianstad Arena, publik 4 638
Handbollsligan, match 19
21 december 2017

56 raka hemmavinster, 13 raka vinster i Handbollsligan. På presskonferensen efter matchen fick tränarna frågan hur de firar jul. Ola Lindgren replikerade snabbt: Som serieledare! Sävehof var inför säsongen tippat som ett topplag, och möjlig finalmotståndare för IFK. Detta föranlett bland annat av återvändaren Johan Jakobsson, Albin Lagergrens landslagskompis på högernio. Sävehof har inte motsvarat förväntningarna under hösten, men ikväll var Johan Jakobsson tillbaka efter en längre skadefrånvaro i höst. Men det räckte inte för att kunna ge IFK en match ikväll. Som närmast var de ett mål i från i början av andra halvlek, men IFK gjorde vad som krävdes. Det finns alltid någon eller några som kliver fram och tar ansvar, idag var det Helge och Richard. Helge var glödhet framåt (åtta mål) och Richard var briljant i målet. Förra hemmamatchen var det Leo som hade stenkoll på sitt gamla lag, idag var det Richard som hade stenkoll på sitt gamla lag. Att han effektivt dödade varje försök av Sävehof att skapa lite spänning i slutet av matchen är helt OK.

IFK börjar med boll och med armen uppe för passivt spel sätter Albin 1-0. Richard räddar och Tim har chansen att på straff sätta 2-0 men målvakten drar ihop benen och räddar. Istället kvittering 1-1. Ett par anfall följer med missar åt båda hållen, mest minnesvärt är Philips stenhårda pass på kontring till linjen som nästan blev mål i stället. Passen överraskade alla inklusive målvakten i Sävehof så ingen tog den, men tyvärr stryker bollen utsidan stolpen. Tim sätter 2-1 och Sävehof kvitterar med armen uppe. Ett missat avslut av Albin gör att Sävehof kan ta ledningen för tredje gången i matchen (första, enda och sista) med 2-3. Mario på linjen kvitterar efter en makalöst vacker passning (flipp-lobb-dropp) av Albin. Två kontringar av Albert & Herbert (Albin & Helge) ger 5-3 drygt 10 minuter in i matchen. Sävehof kvitterar visserligen två minuter senare, men sen följer sju mållösa minuter för gästerna (följsamt försvarsspel av IFK, och vassa räddningar av Richard), samtidigt som värdarna gör sex raka mål. Två Sävehof-timeouter inom tre minuter ger ingen verkan. 6-5 efter en pass av Albin in på linjen. Dock inte till det naturliga valet Mario som står sopren till vänster. Istället tråcklas bollen in till Olafur som är hårt uppvaktad men han kan ändå fånga in bollen och stillastående med en försvarare framför sig trycka in bollen. Avståndet hålls nästan hela halvleken ut, men slarv och missade lägen i slutet gör att Sävehof kan närma sig. Med tre minuter kvar vid ställningen 14-10 tar IFK timeout, den måste ha fokuserat på Richard för han gör två raka räddningar efter missarna i anfallet, men framåt händer absolut ingenting. IFK kan ändock gå till anfall för att ta en stabil femmålsledning i paus, men en offensiv foul gör att Sävehof kan reducera till en betydligt osäkrare tremålsdifferens, 14-11 i absolut sista sekunden.

Sävehof ska börja andra halvlek med boll, så gör de mål direkt och IFK bommar så kan de hastigt och lustigt ha krympt IFKs försprång till endast ett mål. Och det är ju så klart exakt vad som händer. 14-13 en minut in i halvleken är ett faktum. Men då visar IFK var skåpet ska stå. Viktor sätter 15-13 på ett kantläge, Sävehof gör ett snabbt avkast och får ett ännu bättre kantläge men där står Richard! Ytterligare tre mål av IFK, underarmsskott av Helge och två kontringar av Philip, ger en femmålsledning, 18-13 efter 35 minuter. Därefter är Sävehof ett slaget lag. De får chanser att knappa in, men det sätter Richard stopp för. Han räddar straffar, hårda niometersskott och frilägen från linjen på löpande band. Han sätter sån skräck i motståndarna att på straff lobbar de högt över. Som störst är ledningen nio mål när Olafur sätter 27-18 på kontring med skott långt utifrån i minut 52. Det ryktas om böter för den som gör mål nummer 40 i en match. Man kan ju undra om samma sak gäller för utespelare som passar Tim på kontring? Han var helt ensam på högerkanten och viftade frenetiskt för att få passen som aldrig kom. Något som faktiskt hänt ett antal gånger förut. I anfallet efter räddar Richard på nytt, men samtidigt blir Olafur ståendes med tydlig smärta.  Först tror vi det är hans skada från Champions League som slagits upp, men det syns sedan  att det är en skada på ena handen. Ska man dra fingret ur led, finns det antagligen inget bättre tillfälle. I en trygg ledning och med doktor Markus Waldén ett par meter bort. Ett finger ur led för Waldén är som en straff för Valter utan målvakt. Med endast två matcher kvar innan ett månadslångt uppehåll för EM (Sävehof borta och Aranäs hemma) oroar den skadan nog Islands förbundskapten mer än den oroar Ola. Skadan på Olafur sprider dock en märkbar oro i hela laget, både på bänken och på plan. Sävehof kan utnyttja detta och putsa till siffrorna genom att göra 5-1 de sista åtta minuterna till 28-23.

Segern ger förutom utökade segersviter även ytterligare en krympning av Sävehofs försprång i herrhandbollens maratontabell. IFK kan på Annandagen kliva upp på samma poängantal. Tabellen just nu:

Placering Lag Säsonger Poäng Seriesegrar SM-guld
1 Redbergslids IK 77 2 162 23 20
2 HK Drott 50 1 727 10 11
3 LUGI HF 51 1 330 1 1
4 Eskilstuna GUIF 53 1 329 2 0
5 Ystads IF 47 1 167 4 2
6 IK Sävehof 31 1 092 5 5
7 IFK Kristianstad 46 1 090 6 7
8 IFK Skövde 28 895 1 0
9 SoIk Hellas 37 686 4 7

GOD JUL!

På återseende 29/12.

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar