Gott Nytt År!

IFK Kristianstad – HK Aranäs, 24-15 (13-9, 11-6)

Handbollsligan
Match nr. 21, seger nr. 20
Kristianstad Arena, publik 4 708
29 december 2017

Det finns många oförklarliga saker här i världen, som Hur kan vinstsumman i 50/50-lotteriet vara 18165 kr, när en lott kostar 20 kr?. Ett annat mysterium är Hur kan IFK ha så förbaskat svårt för HK Aranäs på bortaplan, men aldrig några problem på hemmaplan?. Kvällens segermarginal på nio mål är faktiskt den lägsta av de fem hemmamatcherna mot Aranäs i segersviten som inleddes våren 2015 (13, 18, 15 resp 11 mål i de fyra första). Vis av erfarenheten efter att följt IFK sedan 1982 tar jag aldrig ut en seger i förväg, men i kväll är jag beredd att göra ett undantag när Aranäs kommer till match med endast tre utespelare på bänken (att jämföra med IFK som har sju stycken att kasta in). Två skadade och två febriga aranäsare ändrar ju definitivt inte det faktum att det inte ens gick att satsa pengar på Oddset för en IFK-seger. Kvällen blir en tidvis lång dags färd mot natt. Tur att domarna och lite gruffligheter på plan får igång publiken. Att Aranäs enda chans var att tråka ihjäl IFK gjorde deras anfall makalöst långa. IFK fick därmed chansen till tornadohandboll när skotten antingen gick i block eller räddades av Leo, eller när IFK helt enkelt bara tröttnade och sonika tog bollen och stack på kontring. Men det var endast ett fåtal kontringar som resulterade i mål medan sju (7!) stycken bommades.

IFK börjar med boll, varning för passivt spel och avblåsta för felaktig spärr. Istället kan Aranäs göra kvällens första mål från linjen, också med armen uppe. Viktor kvitterar direkt, men sedan dröjer det till femte minuten innan IFK kan ta ledningen när 2-1 bombas in av Albin. En ledning som vi sedan aldrig släpper. Tim sätter 3-1 och 4-2 på straff. Olafur uppfinner finten Pi halva när han går rakt i sidled med näsan mot långsidan, med armen uppe på domaren hittar han ingen att passa så han vänder nittio grader (dvs. pi halva) rakt mot mål (och två försvarare) och trycker in 5-2. Albin skippar sidledsrörelsen och går rakt på mål och sätter 6-2 (dvs. kör finten Noll pi). Tim kontrar in 7-2 och timeout tas av Aranäs efter elva minuter. Störst arenajubel i första halvlek fås efter en kvart (och 9-4) när IFK kör ett hockeybyte och byter ut hela kedjan! Sex man ut, sex nya in! Andrakedjan är bevisligen inte lika intrimmad som förstakedjan och trots landslagsmän i andrakedjan förlorar vi sista kvarten med 5-4. Ställningen är 13-9 i paus.

IFK startar andra halvlek med förstakedjan på plan igen, men trots det dröjer det nästan fem minuter innan första målet kommer. Olafur vägrar låta IFK bomma en kontring till så han trycker in bollen från 12 meter hårt trängd mellan två aranäsare till 14-9. IFK står faktiskt för matchens längsta anfall när Olafur prickar stolpen, Viktor fångar returen, Helge fintar sig igenom försvaret men skjuter utanför, han får frikast med sig, Viktor måste byta för hans tröja är sönderriven, Anton kommer in, Albin fixar en utvisning, Anton räddar bollen kvar i anfall, Arnar manglas mellan två försvarare och får straff och en utvisning med sig, Tim sätter straffen till 17-11. Aranäs svarar direkt med matchens kortaste anfall när de omgående gör en offensiv foul. Några anfall tidigare tvingade domarna Helge till ett byte när han tappade luften i försvaret. Nu får han en ny smäll och väljer då att gå och byta själv. Det var dock lätt att se var han tog vägen, det var bara till att följa blodspåren på plan. Med endast tre avbytare har ett tröttkört Aranäs det tungt, och mäktar endast med sex mål i andra halvlek. IFK får till lite islossning i slutet och kan dra ifrån till en niomålsseger, 24-15.

Vi stänger alltså 2017, precis som 2016, utan en enda poängförlust i Handbollsligan på hemmaplan, med hemmasviten utökad till 57 segrar, och med 15 raka segrar firar vi även nyår som serieledare.  Nu väntar en månads EM-uppehåll med flera IFK-spelare i olika landslag. Vi får hoppas de kommer hem hela och i god form. Februari 2017 var ju ingen rolig månad med flera tunga förluster (på bortaplan såklart) när ligan startade efter VM-uppehållet. Efter matchen presenterades Jeppes nyårskaramell: 2 år till med Leo!

Vi tar även med oss det fina året för HK Kristianstad, som i våras gick till sitt första slutspel och nu ligger på en finfin tredjeplats i SHE med nio segrar på elva matcher! I kväll vinst borta mot VästeråsIrsta HF.

Nästa match i Handbollsligan är borta mot HK Aranäs Södra den 30 januari. Nästa hemmamatch är mot IFK Kristianstad Västra den 2 februari. Men det finns en god möjlighet att få se både gamla och nuvarande IFKare spela handboll i Arenan i januari trots allt. 12 januari spelar Sverige sin första match i EM, mot Island. Den matchen kan man se i Arenan där Södra Kurvan ordnar supporterträff. Se matchen och kläm en hamburgare och en öl eller två och se Albin, Philip, Olafur, Arnar, Fredric (har jag glömt någon?) spela.

FRAMÅT KRISTIANSTAD!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar