Hemma bäst

IFK Kristianstad – Hammarby IF, 35-23 (15-9, 20-14)

Handbollsligan, match 13
Kristianstad Arena, publik 3 932
29 november 2018

Borta bra, hemma bäst är en gammal devis som för stunden inte gäller för IFK i Handbollsligan, i alla fall inte vad gäller borta-delen. Hemma-delen stämmer däremot ypperligt. Efter tre raka bortaförluster var det skönt att få leverera på hemmaplan, och som det levererades. Sju spelare på bänken vilades till lördagens match i Champions League (fem helt och två som bara gjorde inhopp på straff). De övriga nio i matchtruppen tog alla chansen att visa upp sig. Hammarby var chanslösa, och kom aldrig in i matchen. Det gjordes mål från alla möjliga positioner, och alla utespelare gjorde mål. En nyhet i handbollsvärlden var att Hammarbys spelare hade en kamera på sig, men det gav inte särskilt mycket ikväll.

väggen
Stillbild från kameran på Hammarbys mittnia

Ibland brukar en spelare få lite extra applåder innan match, oftast är det en gammal IFK-spelare som är på besök med sitt nya lag. Men ikväll var det en orange som fick ett extra varmt mottagande. Valter Chrintz fick det största jublet hittills i Arenans åttaåriga karriär. Ett jubel som var både högt och långt. Avgör man en bortamatch mot de regerande mästarna i Champions League på det viset så förtjänar man en extra hyllning.

Matchinledningen gav en bra bild av vad som komma skulle ikväll. En nästan stillastående hammarbyspelare tappar bollen och blir ståendes. IFK plockar upp bollen och drar på kontring och Anton H sätter 1-0 efter bara 36 sekunder. Det sjätte snabbaste målet för IFK i hemmasviten, trots att vi inte började med boll. Kvittering av Hammarby i nästa anfall. 2-1 på ny kontring där en liggandes Anton H två gånger om försöker passa bollen till Viktor som sätter 2-1. Ny kvittering av Hammarby till 2-2, och det är sista gången IFK inte är i ledningen under matchen.  Valter kommer in för kvällens första straff och gör inget misstag, 3-2. Hammarby tappar bollen och IFK kontrar. Helge passar Viktor via ribban, och han gör 4-2. Philip fixar straff som Valter förvaltar till 5-2. Ny straff och mål av Valter till 6-2. Leo räddar och på kontring kör IFK en rulle kant till kant från höger till vänster där Viktor sätter 8-2. Hammarby tar en timeout efter en kvart. De lyckas reducera genom tre raka mål innan Helge på ett snabbt avkast sätter 9-5. Tjugo minuter in i matchen kommer IFKs första mål i uppställt anfall när Emil drar bollen i krysset till 10-5 med domarens arm uppe. Teitur stilar med stolpe-stolpe-in till 11-6. Helge vill inte vara sämre så han drar in bollen i tomt mål från egen planhalva via klykan. Ludvig får ett inspel av Emil och sätter 13-8. Helge fångar en målvaktsretur och flippar in 14-8. Anton ”Va, jag!?” Persson åker ut två minuter, men hinner in i spel igen för att göra halvlekens sista mål, 15-9. Leo prickar visserligen det tomma hammarbymålet, men signalen går när bollen var en meter från mål. En tiondel till på klockan hade räckt.

IFK vinner första halvleken med sex mål, och vinner även andra halvlek med sex mål. Som mest är ledningen femton mål (31-16). Hammarby kör fakirhandboll, när de kategoriskt fortsätter med spel sju mot sex trots att det straffas stenhårt av IFK med ständiga mål i tom bur. En avslappnad tillställning för oss i hemmapubliken som istället för spänning i matchen fick glädjas åt diverse guldkorn som det bjöds på:

  • Leo passar Anton H via ribban på det tomma målet.
  • Teiturs otagbara raketer (var är bollradarn?).
  • Leo slår en slarvig pass på kontring till Anton H, men räddas av domaren eftersom passen slogs från fel plats. Tillbakakastet från Anton över hela plan till Leo är däremot perfekt avvägt och sitter som en smäck i handen på Leo.
  • Hammarby ger den norska kombinationen Tellefel (räknefel) en ny innebörd, när de tar ut målvakten men sätter inte in en ny utespelare.
  • Anton H gör en Chrintz och knorrar in ett mål, dock i betydligt bättre vinkel.
  • Anton H bjuder upp till dans när han snurrar bort två hammarbyare innan han drar in 29-16 i tomt mål.
  • Leo räddar en kontring och firar det borta hos Södra Kurvan med klassisk visning av magrutorna, Helge tittar fascinerat på från andra planhalvan och släpper bollen rakt bakåt till en hammarbyspelare som kontrar in 32-20 i tomt mål.
  • Matchens lirare Helge tittar upp på klockan i sista anfallet, drar ett avstämt och för målvakten dolt skott och fastställer slutresultat till 35-23 med en sekund kvar.

En småtrevlig kväll som slutar med sjuttiotredje raka hemmavinsten är till ända. Hårdare motstånd väntar på lördag när Jerry med vänner kommer på besök. Vi går för två nya poäng och en slutspelsplats i Champions League, så då behövs ett massivt stöd på läktarna från nr 8.

FRAMÅT KRISTIANSTAD!

/Daniel Sirensjö

Undrar ni vem som gjort det snabbaste målet i hemmasviten? Stig-Tore Moen, efter 26 sekunder mot OV Helsingborg den 2 februari i år.

 

 

Lämna ett svar