I ledning från start till mål

IFK Kristianstad – Eskilstuna GUIF, 28-23 (16-12, 12-11)

Kvartsfinal 1
Kristianstad Arena, publik 4 316

18 mars 2018

Första paret ut i årets SM-slutspel, ettan IFK mot sjuan GUIF. Kristianstad storfavorit enligt alla, och så även på Twitter.

För att slå ut IFK måste GUIF bryta IFKs hemmasvit och vinna i Arenan. Deras enda chans är om:

  • IFK saknar flera viktiga spelare
  • Domarna tar lite märkliga domslut mot IFK
  • GUIF spelar fult

Nu inträffade allt detta

  • Helge (magmuskel) och Stig-Tore (magsjuk) saknas, och Olafur får rött kort
  • Många straffar och tvåor blev det, ibland helt uppåt väggarna
  • Fult försvarsspel, bland annat fick Albin många smällar

men det hjälpte inte ett smack! IFK tar ledningen efter 40 sekunder i första anfallet och behåller den ledningen tills matchen är slut!

Det blir Mario som ger IFK ledningen, på pass från assistkungen Albin såklart. Offensiv foul på GUIF och Albin kontrar in 2-0. GUIF prickar stolpen och Albin gör sedan 3-0. Ett snabbt mål av GUIF (enda chansen innan IFK hunnit komma i ordning i försvaret). I nästa minut får IFK straff. Tyvärr har straffskyttet sviktat lite på sistone, och Tim bommar straffen. Kanske tur för matchen annars hade nog IFK ryckt ifrån totalt. Straff av GUIF till 3-2, följt av tre raka IFK-mål till 6-2 (Olafur, Viktor i tomt mål, och Tim på straff via ribba in). GUIF-bänken protesterar sig till en varning och därmed bollen tillbaka till IFK. Bra tryck i Arenan nu med klassikern ”IFKÅÅÅ!, IFKÅÅÅ!, IFK!, IFK!, IFKÅÅÅÅÅ!”. Olafur visar slutspelsvilja och är vulkanhet i kväll. 7-3 på studs, men GUIF ger inte upp och tre raka mål ger kontakt, 7-6, och dessutom en utvisning på IFK. Det sporrar publiken och därmed IFK som vinner utvisningen med 2-0 (Albin såklart) och sedan mål på det av Philip och kantraketen Viktor efter smörpass av Richard. Fyra raka mål till 11-6, 18 minuter in i matchen. Att Viktor är en kantraket visar han när han går på kontring efter att första fixat en offensiv foul på GUIF nere i struten! GUIF knappar dock in på nytt till 12-10, bland annat efter en IFK-pass i nacken på Philip. Albin gör busenkelt 13-10 och GUIF känner att de måste jämna ut oddsen, så de river ner honom bryskt i nästa anfall så han får linka av planen. 16-12 i paus efter mål av Tim, Olafur och Tim.

IFK startade första halvleken med mål i varje anfall. GUIF vill också göra en anfallstrippel i starten av en halvlek, men de kör på passivitetsvarning i varje anfall istället. Albin gör mål två gånger om till 18-14 och vi ser ut till att få en behaglig resa, men domarna vill annat. GUIF försöker med ett genombrott, offensiv foul tycker nästan alla, men tyvärr inte han som står närmast och som dessutom bestämmer. Domaren dömer straff för täckning innanför, vilket gör Olafur ännu mer upprörd och reprisen på jumbotronen ger honom rätt. IFK-spelaren står rätt sida linjen och trycks in i målgården av GUIF-spelaren. Domaren belönar Olafurs vulkanutbrott med en dubbel utvisning, och därmed får vår lagkapten rött kort! Dock välgörande för publiktrycket och som sedan ökar ännu mer när Richard räddar straffen. Gunnar fixar straff till IFK och Tim ger IFK en ny femmålsledning, 19-14. GUIF kan dock utnyttja sitt långa spel med en man mer, och tre raka mål ger 19-17 med 20 minuter kvar av matchen. IFK vill inte vara sämre och gör också tre raka mål (Viktor, Philip och Tim). 22-17, och en femmålsledning som IFK bevakar sista kvarten. GUIF har några möjligheter att göra match av tillställningen, men det sätter Richard effektivt stopp för med flera vassa räddningar. Spiken i kistan står firma Lagergren-Jonsson för med fem minuter kvar, när Albin bryter en kontring genom att ta bollen i studsen och Gunnar dundrar fram och bombar in 26-21. IFKs kantspelare gör varsitt mål, Tim på straff (27-22) och Viktor fastställer slutresultatet (28-23) på kontring (på pass från Tim).

Som väntat, en stabil och säker seger för IFK. Skönt inför den två veckor långa pausen i SM-kvartsfinalen, nu kan vi lägga all fokus på första åttondelsfinalen i Champions League, hemma mot SG Flensburg-Handewitt på lördag. Där finns ett fåtal biljetter kvar i skrivande stund, så har du inte skaffat biljett är det hög tid att göra det nu.

Bäst ikväll i brandgult är Gunnar som spelar i 60 minuter och tar stort ansvar, i Helges frånvaro.

MÄSTARNA FRÅN SKÅNE, HÄR ÄR VI!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar