I topp för att stanna!

IFK-HK Drott, 37-23 (16-11)

Seriepremiär

Så var det äntligen dags. Efter en lång sommar som regerande Svenska Mästare (kommer nog att skriva det en och annan gång under året) var det slut med lek i sanden, träningsmatcher i Vinslöv och cuper på Balkan. Nu har Elitserien 2015/2016 dragit igång!

IFK har ett guld att försvara (gillar man inte floskler skall man inte läsa sportreferat) och en plats i Champions League att använda på bästa möjliga sätt. Även en upprepad serieseger hägrar, men den är inte lika viktig som den är säker. Så en och annan mina i serien kan vi överleva.

IFK startar matchen med Simic, Tollbring, Jamali, Hanisch, Pettersson, Cederholm och Tollbring. IFK kör inga byten anfall-försvar som vi vant oss vid med Kjeldgaard och Lindgren. Det känns inte riktigt som att IFK är samspelt, flera bortkastade bollar och enkla misstag i försvaret. Tempot i spelvändningarna är lågt och långt från tornadoklass. Lagen höll jämna steg fram till 3-4, men en Time out av IFK gav 4 raka hemmamål och ledning 7-4. Drott svarade med time out och kunde sedan ta sig så nära som 10-9. IFK hade haft flera chanser att rycka men slarvade en del och missade bland annat flera rena frilägen. Drott körde gåhandboll och fick ofta varning för passivt spel och då håller det inte i längden i Kristianstad Arena. IFK släppte premiärnerverna och gjorde fem raka mål på tre minuter till 16-10. Det underlättade inte för gästerna att deras målvakt missade att spelet sattes igång så Björnsen kunde lägga bollen i tom bur från halva plan! Pausvila med stabil och säker ledning 16-11 för IFK.

Andra halvlek inleds med startuppställning men med Leo i mål. Lagen håller ånyo jämna steg, den här gången till 21-16 efter 12 minuter när IFK tar Time out efter många missade avslut. Därefter trampade IFK gasen i botten och körde över Drott fullständigt. Sista 17 minuterna vinner IFK med 16-7. Leo stängde stundtals igen målet vilket bäddade för ständiga kontringar, men det berodde nog mest på att orken tröt för gästerna. Matchen slutar med fjorton måls segermarginal, 37-23. IFK går så klart upp i toppen av tabellen och kommer att stanna där tills serien slutar.

Två straffar var för IFK och Drott. Björnsen var betong och satte bägge i vänster kryss. Leo Larsson var också betong och räddade bägge straffarna! Alla straffar som inte går i mål är målvaktsräddning enligt Claes Hellgren, och vem är jag att säga emot?

IFK har breddat truppen, men truppen har tappat bredd. I alla fall Lagergren, som inte längre gör skäl för sitt smeknamn ”Kuben”. Han är smalare och snabbare i år och kommer att vara ett orosmoln för motståndarna.

Jamali presenterade sig efter 3 minuter och dundrade in mål när han kände för det. En fullgod ersättare till Markus Olsson. IFK, för att vi ska kunna jämföra spelare från olika årgångar är det absolut nödvändigt med bollradar som på jumbotronen visar skotthastigheten. Vem har nu Arenarekordet, Olsson eller Jamali?

Man ska inte klaga på publiksiffran bara för att den var under 5 000, även om jag hade trott på lapp på luckan. Premiär, fredagsmatch och garanterad vinst! Däremot var det alldeles för många som inte var brandgula på läktarna, skärpning! Likaså är det dags att skaka av sig den sista resten från Idrottshallen. Varför har många så förbaskat bråttom ut? Stanna kvar och hylla IFK, ta en öl i baren eller bara stanna någon minut och prata om matchen med vänner eller med bänkgrannen! Och sitter man inte ytterst på raden ska man inte klämma sig ut så länge matchen pågår.

Nu väntar Champions League på onsdag mot KIF Kolding Köpenhamn på hemmaplan. Ett gyllene tillfälle att ta två poäng, kanske det mest gyllene där är i turneringen. Vilket start det hade varit! För att IFK skall få spela i de finaste salongerna även kommnande år krävs två saker. Den ena måste IFK ordna på planen, med stöd från nr 8, dvs vinna SM-finalen i Malmö söndagen den 22 maj. Den andra faktorn är helt upp till nr 8, vi måste fylla Arenan även i Champions League både fysiskt och ljudmässigt!

Det är vi som är IFK!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar