Idrottshistoria skrevs idag!

Almtuna IS – Kristianstad IK, 1-2 ef (0-1, 1-0, 0-0, 0-1)

Kvalserien till Allsvenskan, omgång 10
Gränbyhallen, Uppsala
14 april 2019

Äntligen! KIK lyckades i dag gå upp i Hockeyallsvenskan, efter alla dessa hedersamma försök där de flertalet gånger stupat på mållinjen i jakten på en plats i hockeyns finrum. Det är inte lätt att ta sig uppåt i seriesystemet när inga lag trillar ut direkt, utan alltid får både en och två livlinor för att hålla sig kvar. Säsongen började med en lång transportsträcka i division 1 under hösten fram till Allettan södra och vidare till playoff i tre steg för att nå det stora målet, kvalserien. Ett nålsöga där de fyra bästa lagen från division 1 och två allsvenska lag gör upp om två platser till Allsvenskan. Ganska omgående utkristalliserade sig det till att handla om tre lag, Almtuna och Vita Hästen från Allsvenskan samt Kristianstad. Kristianstad var underdogen som fixade ett guldläge genom en sen vändning och vinst i Norrköping mot Vita Hästen. Två hemmamatcher väntade mot avsågade Hudiksvall och Tranås, 6 poäng där hade med stor sannolikhet fixat den allsvenska biljetten redan innan den sista matchen, borta mot kvalseriens (så långt) bästa lag, Almtuna. Den chansen missades med blott två poäng på två matcher, och inför sista omgången var förutsättningen glasklar. Det lag som vinner matchen (vid fulltid eller efter förlängningen eller straffar) spelar i Allsvenskan nästa år. Med facit i hand klagar vi inte på att vi fick den säsongsavslutningen!

KIK tar ledningen i första perioden, och är klart bäst på isen. Andra perioden dominerar man fullständigt, men tar inte tillvara på chanserna som arbetas fram. Istället kan Almtuna jobba sig in i matchen och kvitterar också till 1-1. Tredje perioden är återigen Kristanstad det bästa laget, men ju mer klockan gick ju mer avvaktande blev båda lagen, väl medvetna om att ett baklängesmål skulle bli blytungt.

Matchen går till förlängning, med spel 3 mot 3 vilket borde gynnat Almtuna mer vana som de är vid ett högre tempo. Men återigen är det KIK som dominerar och virvlar framåt. Med mindre än en minut från ett olidligt spännande straffavgörande satsar KIK allt framåt och med 41 sekunder styrs pucken in i Almtunamålet, precis framför den tillresta Kristianstadklacken, och den historiska allsvenska platsen är säkrad. Ren och skär idrottsglädje!

Och i denna glädje får vi inte glömma att samtidigt så skapas det även sorg, en tung dag för Almtuna som degraderas efter 16 säsonger i Allsvenskan. Det värmer att se Kristianstads lagkapten Fredrik Hansson trösta Almtunas målvakt.

Bild från Sportbladet (Aftonbladet).

Detta är stort och ger eko i idrottssverige. Kristianstad har verkligen etablerat sig som en idrottsstad. Enda smolket i den bägaren är Kristianstad HK som också spelar i Allsvenskan nästa år, men de hör ju hemma i SHE och vi hoppas de tar sig upp igen redan nästa år.

Ett inte så litet orosmoln är ju såklart ekonomin för Kristianstad IK, men vi hoppas det går vägen. Det är ett mycket ekonomiskt stort steg att ta, visserligen ger TV-avtal klubben flera miljoner kronor, men det räcker inte. Truppen blir dyrare och bortaresorna längre. Men det ordnar sig förhoppningsvis. Sponsorerna blir säkerligen fler, och publiken kommer att öka. Upptagningsområdet blir större när storlagen kommer på besök. Vad sägs om klassiska lag som AIK, Modo, Timrå, Södertälje, Björklöven men även Karlskrona HK, Västerås, Tingsryd m.fl. Vilka matcher vi har att se framemot! Lite mer kittlande än att än en gång ställas mot Hanhals, Tyringe och Helsingborg.

Nu verkar hockeyn släppa på arenakraven, så kommunen behöver inte bygga en helt ny islada över sommaren. Lite upprustning får nog ske och ingen plats finns ju för jumbotron men en stor skärm vid kortsidan utan läktare skulle ju vara på sin plats. Men på sikt behövs såklart en ny ishall, särskilt med tanke på att vi bara har en enda isyta i kommunen. Jämför med Kristianstad Arena som har fyra fullstora inomhushallar. Lite kul att domaren ikväll ändrade sig angående en utvisning efter att sett reprisen på jumbotronen. Hade matchen gått i Kristianstad Ishall så hade det inte skett (eftersom vi inte har en jumbotron).

Hockeyn i stan kan gå till sommarvila med gott samvete och fokusera på vad som komma skall. Handbollens slutspel tar nu fart och fotbollen har startat sin säsong. KDFF inledde strålande med en femetta idag och spelar final i Svenska cupen 1 maj. Idrotten skapar glädje, ger barn och ungdomar gemenskap och fysiska aktiviter och lyfter hela stan!

FRAMÅT KRISTIANSTAD!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar