IFK är dom bästa!

GUIF-IFK 25-29 (10-11, 15-18)

Elitserien, omgång 9

Publik: 1 418

Fjärde matchen på åtta dagar, innan elva dagars landslagsuppehåll. Ett slitet IFK som kanske redan hade den välbehövliga vilan i blicken. Detta kryddat med tre tongivande niometersspelare borta (Jamali med ungerska landslaget och Lagergren/O’Sullivan småskadade) gjorde att utgången kändes inte helt solklar. Skulle bredden i IFK än en gång vinna över ett taggat motståndarlag som oortodoxt spelar utan mittsexa, dvs med fyra nior.

Aas-Eriksen ersatte Jamali och eskilstunasonen Hanisch ersatte O’Sullivan i startuppställningen. IFK har nu tagit nästa kliv i sin utveckling och har slutat att ge motståndarna ett försprång tidigt i matchen. Lagen följdes åt hela första halvlek, största ledningen var två måI. IFK hade 6-8 efter en kvart. Trots en GUIF-utvisning växte inte ledningen utan istället blev det tre raka GUIF-mål till 9-8. Ola tog time out. Med fem minuter kvar av halvleken och 11-9 till GUIF byttes Simic in, då Leo inte riktigt fått tag på bollarna. Mål av Johannes Larsson och Anton Lindskog gav 11-11 och med tanke på matchbilden var vi ändå nöjda med oavgjort i paus, men Johan Nilsson som fick speltid ikväll fixade straff med sekunder kvar. Efter tidigare straffmissar av både Tollbring (!) och Björnsen (!) kliver Hanisch fram och sätter pausresultatet 10-11! Typiskt IFK, spelet är inte riktigt på topp och ändå biter de sig kvar i matchen och dessutom leder den.

Inför andra halvlek var den stora frågan vilket lag som skulle tröttna först. GUIF med fyra nior eller IFK utan tre nior? Sex minuter in i halvleken tog IFK ledningen, 14-15, en ledning som vi sedan aldrig skulle släppa. Det visste vi såklart inte där och då, så vi tackar för spänningen så här i Halloweentider. En spänning som vi numera sällan för uppleva. GUIF började nu sakteliga tröttna och gjorde flera misstag i ansfallspelet, dock hölls de kvar av en mycket duktig målvakt, Krantz, som utöver straffräddningarna nu även räddade flera frilägen. Utöver de tre saknade niometersspelarna stukade dessutom en fjärde (Aas-Eriksen) foten tidigt i andra halvlek och spelade inte mer. Inte många lag som står upp utan fyra ordinarie niometersskyttar! Weltklasse på den bredden!

Cederholm gjorde 18-21 efter 46 minuter men missade i kontringen i nästa anfall läget att skaffa en fyramålsledning. Istället motkontrade GUIF till 19-21 och sedan åkte Björnsen på en tveksam utvisning. Läge för GUIF att gå ikapp men de kastade bort bollen och istället gör Tollbring mål kortsidan. Han kan omöjligt ha sett något annat än första stolpen i det läget! Missade du det finns det på Twitter hos TV4 Sport. Magiskt och 19-22 med 9 minuter kvar. IFKs spel är nu något oorganiserat, antagligen beroende på att niometersspelarna inte riktigt är intrimmade med övriga. Det var inte många inspel Lindskog och Pettersson hade att jobba med på linjen ikväll. Men i vanlig ordning kliver alltid någon spelare fram i IFK och tar ansvar. Cederholm var osynlig och mållös en stor del av matchen, men briljerade i slutet. Glädjande besked är att det också har lossnat för Dahlin som bombade in 20-23. GUIF tog time out men spelarna lyssnade antagligen inte för IFK bröt direkt och kontrade in 20-24. En minut senare tog IFK time out, spelarna var nog lika förvånade som övriga men Ola förklarade att det var ju lika bra att utnyttja alla sina time out-er. IFK kunde behärskat kontrollera matchen tiden ut och vann med solida 29-25!

Nio matcher, arton poäng! Det jänkarna kallar ”the perfect season” (den perfekta säsongen) fortsätter!

Heja, heja, heja Brandgult!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar