Ingen skräll!

HK Malmö – IFK Kristianstad, 21-17 (11-9, 10-8)

Handbollsligan, match 28
Baltiska Hallen
27 februari 2018

Enda förlusten hittills den här säsongen för IFK var just bort mot HK Malmö. Malmös högst oväntade förlust i fredags mot GUIF tog lite udden av dagens match som seriefinal. Även om IFK förlorar ikväll räcker det att IFK tar ett poäng på resterande fyra matcher, eller att Malmö tappar ett på sina kvarvarande tre matcher, för att IFK ska vinna serien och därmed säkra en plats i en europa-cup nästa säsong. Matchen ligger inklämd i en matchvecka som startade mot FC Barcelona, och som avslutas med bortamatcher i Stockholm och Zagreb. Lägg till att de tre första alternativen på högernio (Albin, Stig-Tore och Tim) saknas så var det faktiskt ingen skräll att Malmö vann, även om Kvällsposten kallar det just för skräll. Likaså tveksamt om förlusten idag fick IFK i panik att börja fila på en reservplan för att få ett wild card till nästa års Champions League. Det delas inte ut några medaljer i februari.

IFK behöver finslipa inspelen till linjen inför det stundande slutspelet, vilket bevisas redan i det första anfallet. Richard står hela matchen och gör det med bravur, räddning direkt men retur till kanten och mål, 1-0. Richard räddar straff, men retur igen och mål, 2-0. Helge öppnar IFKs målprotokoll i fjärde minuten, 2-1. Malmö skjuter i stolpen, men får returen och sätter 4-1. Små marginaler. Efter 5-1 och nio minuter tar IFK timeout. Viktor sätter 5-2, Gunnar 6-3 och Valter 7-4 och 8-5. Så långt ett tremålsunderläge, men två raka malmömål ökar på till fem mål, 10-5, i minut 21. Olafur bombar in två raka till 10-7. Malmö gör 11-7, men IFK avslutar halvleken med två mål i slutet (Olafur och Inge Aas) till 11-9.

IFK börjar andra halvleken med två raka mål (Johannes och Valter) och det är kvitterat 11-11 efter tio mållösa minuter av Malmö. Deras tunga skytte har nu helt kommit av sig, med ständiga passivitetsvarningar, och IFK har gjort 6-1. De lyckas dock ta en ny ledning, 12-11, och IFK går för ny kvittering men Helge missar, och i kontringen som följer åker Gunnar ut. Där tappar IFK momentumet för ett segerryck. Istället 13-11. Visserligen gör IFK tre raka mål (Viktor och Johannes gånger 2) till 13-14, men där kunde vi ju haft en liten större tryggare ledning i stället. Richard briljerar med bland annat dubbelräddningar. Timeout Malmö. Tyvärr en ny förödande utvisning (Viktor) som vänder på resultatet till 15-14. Viktor sätter en sista kvittering, 15-15. 16-15 från linjen av Malmö och Olafur prickar stolpen. Chansen kommer ändå för en kvittering när Malmö blir avblåsta i anfall, men kontringen slarvas bort med en pass i sidan på Johannes som spurtade för att kunna fånga en pass på Malmös planhalvan. Istället 17-15 med nio minuter kvar. Timeout IFK. Nu hade Albin eller Stig-Tore behövts på plan. Alldeles för dåliga avslut gör att Malmö istället kan segla ifrån till en bekväm fyramålsvinst, 21-17.

Vi ska inte dra för stora växlar på den här förlusten. Baltiska Hallen är Sveriges osexigaste arena, pinsamt av Malmö stad att inte kunna bistå med en modern arena. Den är alltså byggd till 50-årsjubileet av Baltiska utställningen 1914! Svårt att få igång ett publiktryck, även om de brandgula på läktaren gjorde sitt bästa. Sen får killen med micken bestämma sig, ska han vara hejaklacksledare eller speaker? Eftersom IFK och Malmö med all sannolikhet kommer att lägga beslag på de två första platserna i serien kan vi mötas först i en SM-final. Den spelas i Scandinavium, långt från betongkällaren i Malmö. Poolspelet är också märkligt, att ettan och tvåan vinner sina hemmamatcher när de möts är ju ingen skräll i någon liga. Och det är ju just det som lagen nu har gjort, hade poolspelsmatchen spelats i Kristianstad istället så hade ju med all sannolikhet Kristianstad vunnit.

Olafur fick priset som bästa bortaspelare, men han får ursäkta för ikväll var Richard bäst i IFK. Bra inhopp av Johannes som inledde med tre säkra mål på Beutler.

Vi blickar framåt, en poäng borta mot Hammarby på torsdag är ju inte osannolikt, men en förlust där är ju heller ingen skräll, även om det är längesedan vi förlorade två matcher i rad i serien. Fullt fokus ligger på avslutningen i Champions League. Dessutom gör det ju inget om seriesegern istället säkras på hemmaplan nästa torsdag, 8 mars, mot LUGI.

FRAMÅT KRISTIANSTAD!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar