Bra, men inte tillräckligt bra, IFK!

IFK-HC Vardar, 25-30 (13-15, 12-15)

Champions League, 151004

För något år sedan hade man tagit en förlust med 5 mål i Champions League mot ett av Europas bästa lag alla dagar. Men det gäller definitivt inte längre. Inget snack om saken, gästerna från Makedonien var ett bättre lag än IFK men det hade ändå gått att varit obesegrade på hemmaplan i Champions League. Men det var på tok för många tekniska fel, bortkastade kontringar och någon utvisning för mycket för att det skulle gått.

Matchen började lovande med sturmer foul på Vardar i första anfallet, men i omställningen är det ett alldeles för dåligt inspel till Lindskog på linjen och Vardar kontrar in 0-1. Vardar gör mål på sina anfall, mestadels på kanten medan IFK är alldeles för tama framåt. När väl avsluten kommer är de får dåliga för att överlista världsmålvakten Sterbik. Symptomatiskt var Lindskog lobb som landade på målburen, det gav en kontring och Vardar lobbade istället in ledningen till 3-6 efter 8 min. Efter lite hawaiispel åt båda hållen står det 3-9 efter 10 minuter, trots timeout av IFK och utvisning på Vardar.

Men där hände något, följande 10 minuter vinner IFK med 7-1 (!) och det är kvitterat i matchen. IFK har snäppt upp försvaret, och då uppenbarligen till absolut europeisk toppklass. Vardar kommer ingenstans och åker i anfall efter anfall på varning för passivt spel. Att Vardar var skakade bevisades av att de snackade till sig en utvisning när IFK var i anfall med armen uppe. Armen tas ner och IFK fortsatte med en man mer på plan. Det uppskattades nog inte av tränaren i Vardar. Om försvaret höll hög klass var det nu sämre framåt i IFK. Vardar kan rycka åt sig några bollars ledning, bl.a. tack vare missad straff av Björnsen. Här har jag ingen som helst förståelse för att IFK backade hem med alla andra spelare! Jag tror inte Sterbik blir nervös för att IFK försöker visa att de litar på straffskytten. Returen här hade troligen tagits av en IFK som hade stått mellan försvararna längs frikastlinjen. Vi har inte råd med sådana onödiga tappade bollar. Vardar sätter 12-15 på straff med 10 sekunder kvar, men IFK hinner göra 13-15 med sekunden  kvar. Viktigt!

Andra halvlek börjar med tre avslut rakt på Sterbik av Jamali som inte hade en av sina bättre dagar i den brandgula tröjan. Trots flera bortkastade eller rent av tappade bollar gnetar sig IFK på känt manér ikapp till 17-18 efter 7 minuter. Men gästerna ökar på igen och nu börjar känslan komma att detta blir svårt. Det är ju inte LUGI eller Ysta som skulle malas ner. Med kvarten kvar åker Aas Eriksen ut på två minuter och straff till 19-24. En femmålsledning som sedan stod sig matchen ut. I slutsekunden kunde en fri Lindskog hyfsat till siffrorna till 26-30 men som ett kvitto på IFKs dag på jobbet räddade Sterbik på nytt.

Med någon dags distans kan vi känna viss stolthet ändå, men just nu är det besvikelse. Det är inte omöjligt att besegra de stora, men då måste allt stämma för IFK och så var inte fallet idag. Med det vansinniga systemet med att inbördes möten går före målskillnad är det viktigast att segrarna kommer mot lagen vi tampas om en plats i kvartsfinalerna med. Förluster med Barcelona och Vardar kan vi kosta på oss. Dessutom får vi inte bli fartblinda, detta är första säsongen i Champions League, men inte den sista. Det är inte i år vi kommer att nå Final 4, men den tiden kommer den också, var så säkra!

Priset som bästa spelare i respektive lag gick helt rättvist till målvakterna. Simic var fantastisk idag (igen) och gästernas målvakt visade varför han är att betrakta som en av världens bästa målvakter.

Publiken har nu förstått att det bjuds på handboll på hög nivå i Arenan. Nästan 5000 i publiken får med beröm godkänt. Däremot behöver vi jobba på vissa saker. Ni som reste er och gick med tre minuter kvar kan lika gärna stanna hemma nästa gång. Ni stör oss andra som vill se hela matchen. Likaså får alla gärna stanna och hylla eller stötta (beroende på resultatet) IFK. Nu stressar alla ut bara för att bli stående i foajén i 10 minuter. Lägg några av dessa på att ge IFK värmande applåder. Säsongen är lång och vi måste alla visa våra brandgula hjärtan.

Det gnälls en del på vissa spelare i IFK av både våra egna supportrar, och ännu märkligare, av andra supportrar! Lägg genast ner det! Det är inte lätt att ta en plats med den första- och andrauppställningen som IFK har. Säsongen är lång och skador och svackor kan drabba oss när som. Stötta istället ALLA våra spelare, för det är VI som är IFK!

På onsdag väntar inte lika kvalificerat motstånd, men likväl går det inte att ställa in skorna för att bärga poäng mot något lag i Elitserien. 2 poäng skall in på kontot så kom och stötta IFK mot Aranäs på onsdag,

VI ÄLSKAR IFK!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar