Jösses!

IFK-EM All Stars 35-35 (17-19, 18-16)

Champions League, Omgång 11, 160211

Publik: 4 563

Polska Kielce på besök i Arenan i jakten på gruppsegern i Champions League. Ett av världens bästa lag som förra året kom trea i turneringen. 4 av spelarna uttagna i All Star för EM återfinns i Kielce. Med andra ord, ett motstånd av sällan skådad klass. Efter den snöpliga förlusten innan jul mot Montpellier var IFK pressat att ta poäng ikväll för att hoppet om avancemang skulle leva. Hoppet fanns där absolut. IFK har överraskat förut mot motståndare, men nu måste ju alla blivit förvarnade.

Mot slutet av säsongen när agnarna skall skiljas från vetet gäller det att ha en bred trupp för skadorna börjar dyka upp. Att vi har en bred trupp och att spelare alltid är beredda att ta chansen har bevisats flera gånger. Är det någon som inte har dagen kliver andra fram. Ikväll saknades både första- och andra valet på höger nio (Cederholm skadad och Lagergren sjuk). Det gav Dahlin chansen att vara med i startuppställningen och som han tog den!

IFK rivstartade, Jamali dundrar omgående in 1-0, Bielicki provar lyckan men Simic räddar enkelt och Ollie kontrar in 2-0 efter 1 minut. Kielce åker på varning och Tollbring kontrar in 3-0. Gästerna spräcker nollan, men på ett snabbt avkast gör Ollie 4-1. Kielce skjuter över och Ollie får friläge från sex meter men Szmal räddar, retur till Jamali som sätter 5-1. Kielce tar time out 4 minuter in matchen. Definitivt världsklass av IFK! Dahlin sätter snart 6-2 och Kielce får samtidigt utvisning. Läge för ett ännu större ryck, men Dahlin åker själv ut i anfallet efter. Jamali gör strax 7-3 och dessa bägge ledningar med fyra mål är den största som något av lagen har i matchen. Nu har Kielce förstått vad det handlar om och jobbar sig närmare. Vid 9-8 får IFK straff två gånger om i samma anfall, men tyvärr bommar först Tollbring och sen Björnsen. Trots allt är det en av världens bästa målvakter de möter. Istället får Kielce straff och de var skoningslösa från straffpunkten hela matchen igenom (nästan). Istället för 10-7 står det nu 9-8 och de har fått kontakt. Lagen följs åt tills Kielce rycker åt sig en tremålsledning efter 22 minuter, 13-16. Glöden i blicken hos Ollie syntes upp på läktaren. Han gör tre raka mål (trots den obligatoriska utvisningen på Lindskog) och det är kvitterat 16-16 med fem minuter kvar av halvleken. 17 lika blev 17-19 i paus.

Trycket steg i Arenan i andra halvlek. Lagen bjöd på en fantastisk handboll. Leo har nu tagit plats mellan stolparna och IFKs försvarsspel är gediget. Kielce åker på varning för passivt spel i det första avslutet och Björnsen kan kontra in 18-19 under öronbedövande jubel. Det stiger ännu mer när Leo tokräddar ett lågt skott vid mållinjen och när Jamali kontrar in kvitteringen till 19-19 kokade det i Arenan. Leo gör räddning på räddning i nästa anfall men det slutade med straff till Kielce, vilket betydde både 19-20 skoningslöst och en publik som missnöjd med domslutet höjer sig ljudmässigt ett snäpp till. IFKs spelar ett grymt försvarsspel som Kielce förgäves försökte dra sönder med sina växlar. Jamali hittade flera gånger inspel till Petterson och gör så nu till 20-20. Leo räddar och Ollie har chansen till en smörpass till en fri Pettersson, men han hade bestämt sig. Rakt fram och dundrar in 21-20. IFK har vänt igen. Nästa anfall kan IFK kontra på nytt men tyvärr smög Szmal upp och stal passen, mot kontring och 21-21. Jamali gör nytt inspel till Pettersson till 22-21 och efter protester från Ollie får Kielce en utvisning. IFK rullade upp Kielce och Dahlin slår en pass bakom ryggen till Björnsen till 23-22. Man kan normalt bara göra ett mål per anfall, men Kielce skickar ut målvakten och in med västspelare och lyckas samtidigt på avkast göra ett tekniskt fel. O’Sullivan tar frikastet och skickar in bollen i tomt mål. 24-22, två mål gjorda innan IFK hann hem till försvar igen.

Matchen vänder på nytt med tre raka mål av Kielce. Med kvarten kvar står det nu 24-25 och IFK tar time out. Nu är det nästa hjälte som kliver fram i IFK, Dahlin gör tre raka IFK-mål och IFK leder nu med två mål, 28-26. Vårt tredjeval på högernio är glödhet. Jamali vill inte vara sämre och visar att han tycker Champions League är roligare än elitserielunken och bombar in flera mål. Kielce under press men gör 30-29 på japan (!) och IFK kastar sen upp bollen på långsideläktaren. Kvitteringschans för Kielce men av artighetsskäll kastade de också upp bollen på samma läktare. Jamali bombar in 31-29, Leo räddar och med 5 minuter kvar kontrar Tollbring in 32-29. IFK fortsätter att göra mål, men Kielce replikerar blixtsnabbt. Dahlin skjuter nu tyvärr i ribban och ut och skadar sig samtidigt och får vila några anfall. Kielce kryper närmare, 33-32. Jamali bombar in den i krysset till 34-32, en retlig knorr förbi Leo ger 34-33. Ollie provar lyckan men Szmal räddar och Kielce kvitterar till 34-34 med två minuter kvar. In från bänken glider Dahlin in och sätter så självklart och majestätiskt 35-34. Hoppet om en sensationell poäng och rent av en seger lever i alla högsta grad, men Kielce kvitterar på nytt, 35-35 med en minut kvar. Båda lagen kommer att få varsitt anfall till så matchen kan sluta med 0, 1 eller 2 poäng. Små marginaler i sista minuten kommer att avgöra detta. Ola Lindgren lämnar in time out kortet och …

… sen fick jag åka på larm.

Det är väldigt få av larmen jag behöver åka på men ”Brand i byggnad, industri” är definitivt ett larm jag åker på. Det var bara att lämna Arenan med en förhoppning om ett lyckligt slut. På Radiosporten hörde jag senare att sista minuten var mållös eftersom matchen slutade men föga anade jag vilken rysare det varit. Missat skott av Jamali med 10 sekunder kvar, time out av Kielce och straff med sekunden kvar. De hade varit skoningslösa från straffpunkten och nu skulle de alltså ta hem matchen. Men som Jesper Larsson säger ”Det viktiga är inte hur många räddningar man gör, det är när man gör dem!” Och den straffräddningen av Simic var gudomlig! En poäng räddad! Med ledningen i slutet hade två poäng kanske varit önskvärt, men det kunde lika gärna blivit noll så vi klagar inte!

Räcker varken klippet på straffräddningen eller mitt utförliga referat kan ni uppleva hela matchen på ehftv.

IFK var ifrågasatta inför Champions League, men nu har vi visat på alla plan att vi hör hemma i handbollens absoluta finrum. Tyvärr avgörs platsen till nästa år i en enda SM-final där allt kan hända. Det hade varit bättre om platsen går till seriesegraren och inte till finalvinnaren. Svårt att planera nästa säsong när man inte vet förrän i slutet på maj om det blir Champions League eller ej.

Tre poäng till behövs för avancemang i turneringen, nästa match är borta mot Vardar. Åk med och stötta IFK på plats! Sedan väntar två avslutande hemmamatcher, FC Barcelona i en redan utsåld Kristianstad Arena och KIF Kolding i grannbyn Köpenhamn.

VI ÄLSKAR IFK!

/Daniel Sirensjö

Branden då? Det gick bra, sågverkspersonalen hade gjort ett förnämligt arbete och släckt branden själva innan vi anlände till platsen. Lyckligt slut även där!

 

Lämna ett svar