Juniorerna visar vägen!

Åhus Beachhandboll, dam- och herrjuniorer

15 juli 2018
Publik: 2 500 (fullsatt)

Då är säsongen 2018/2019 igång och jakten på ett historiskt femte raka SM-guld har börjat. Säsongen startar som vanligt med beachhandboll i Åhus, i en avslappnad miljö där nyförvärven gör sina första framträdanden i orange tröja. Första helgen är det juniorerna (födda 98-00) som spelar, och där återfinns några av spelarna från A-laget. Sista helgen är det A-laget som tar sig an Elitklassen, vilken vi aldrig vunnit.

Damjuniorerna ställde upp med två lag. Inget av dem nådde till A-slutspelet, de slutade sexa i sin respektive grupp. Istället blev det B-slutspel för bägge lagen, och där formligen stormade de raka vägen till final där de möttes. Där blev det en jämn match som IFK 1 vann över IFK 2 med 12-11.

Herrjuniorerna ställde också upp med två lag. Noterbart var William Andersson som antagligen var yngst i hela klassen med sina fjorton år (fyller 15 om 10 dagar)! En lucka hade uppstått i laget, och då tog Alex med sig lillebror William för att fylla upp vakansen i IFK 1. Det räckte hela vägen till A-slutspel efter en andraplats i gruppen (på sämre målskillnad än LUGI 2). Där tog det sedan stopp direkt i åttondelen mot IK Sävehof (13-9).

IFK 2 slutade trea i sin grupp, och gick också till A-slutspel. Åttondelen vanns med uddamålet 9-8 mot LUGI 3. Kvartsfinalen vanns med uddamålet 11-10 mot H43 2. I semifinalen blev det en större vinst med 11-7 mot LUGI 1 och i finalen väntade sedan IK Sävehof, som ju slagit ut IFK 1 i åttondelen. Övriga lag de vann mot var Uppsala (13-10) och Eslövs IK (10-8). Lite klarare vinster än vad IFK hade så Sävehof kändes lite som favoriter i finalen.

Finalen börjar med västkaos. Istället för att ha en väst på västspelaren så kör IFK med bortaställströjan, den snygga svarta, som komplement till övriga som har den snygga orangea IFK-tröjan. Domaren har också en orange tröja så han kör med en väst, dvs västdomare. Västen är för övrigt gul vilket ju kunde ha skapat problem om Sävehof haft sina klassiska gula tröjor, men det är lugnt för ikväll har de svarta tröjor. Men just det, det har ju västspelaren i IFK också! Det tar domaren ett anfall att upptäcka detta och anbefaller då västspelaren att göra skäl för sitt namn genom att helt enkelt ta på sig en väst, så han tar på sig en fin gul väst, dvs samma som domaren har. Detta noterar inte domaren då det inte finns någon jumbotron där han kan se sig själv.

Sävehof vinner uppkastet och kan gå till anfall men kastar bort chansen till att ta kommandot genom första målet. Istället IFK till anfall och Robin Jacobsson sätter 1-0 till IFK. Under matchens tre första minuter följs lagen åt och gör mål i varje anfall (IFKs mål av Mårten Nilsson och Zoran Bosic). Tre minuter in i matchen är IFK i ledning 3-2 när Sävehof tappar bollen, men de lyckas fånga den på nytt. Istället för IFK-anfall till eventuell tvåmålsledning får Sävehof en straff några sekunder senare och dessutom en utvisning på en Mårten. Små marginaler som vanligt i handboll. Straffen sitter till 3-3 och i en minut spelar IFK med en man mindre på planen, en lång tid i en match som varar bara i tio minuter. IFK kan dock ta ledningen på nytt till 4-3 (Robin), men slarviga avslut och tappade bollar ger Sävehof fyra raka mål på två minuter till 4-7. Halva matchen är nu spelad och IFK har en tung, tung uppförsbacke. IFK hade dock inte varit IFK om de hade gett upp så lätt. Mårten sätter 5-7, Sävehof prickar stolpen och chans till riktig kontakt. Men IFK missar en passning och med fyra minuter kvar gör Sävehof 5-8. Västspelaren Zoran i IFK sätter 6-8, och Sävehof kastar snabbt mot det tomma IFK-målet men prickar ånyo stolpen! Med tre minuter kvar sätter IFK 7-8 (Wilmer Mårtensson). När det behövs som mest kliver målvakten Ludvig Helgesson fram. Han räddar ett rent friläge och Robin kan sen lobba in kvitteringen 8 lika med 2,5 minut kvar. Ny räddning av Ludvig! Med två minuter kvar har IFK chansen att ta återta ledningen i matchen, men missar. Sävehof går för ledning men tredje räddningen i rad från Ludvig kommer. Enligt Jesper Larsson är det inte viktigt hur många räddningar som en målvakt gör, utan det är när han gör det, och det verkar ju Ludvig ha lyssnat på! Med en minut kvar sätter Robin 9-8. Snabb kvittering av Sävehof till 9-9. I beachhandboll kan man inte anfalla i en minut så lagen har minst varsitt anfall kvar. Mårten sätter 10-9 med 30 sekunder kvar. Sävehof tar det lugnt, de vill inte att IFK ska kunna göra ett mål till efter att Sävehof avslutat sitt anfall, utan de vill istället få till en förlängning där det i så fall blir sudden death. Med ett fåtal sekunder kvar går de till avslut men vem väntar där, jo Ludvig! Inget mål och IFK vinner finalen och därmed hela klassen för Herrjuniorer!

Vinnarlaget består av Evon Molin, Mårten Nilsson (vald till matchens lirare), Robin Jacobsson, Wilmer Mårtensson, Zoran Bosic och Ludvig Helgesson. På ledarbänken Christian Cosmo, Valter Chrintz och Rickard Andersson. Finalen kan ses i repris på Åhus Beachhandbolls hemsida.

HJ2

Säsongen för IFK får en smakstart med ett guld direkt! Vi hoppas att säsongen ska sluta på samma sätt (fast det behöver ju inte bli lika dramatiskt) och att IFK tar sitt nionde SM-guld och det femte i rad, något som bara ett enda lag lyckats med genom tiderna (Majornas IK på fyrtiotalet). Däremellan klämmer vi gärna in en vinst i Elitklassen kommande helg, en bibehållen hemmasvit i Arenan, avancemang i Champions League och den femte raka seriesegern vilket bara ett lag lyckats med genom tiderna (just det, Majornas IK på fyrtiotalet).

VI ÄLSKAR IFK!

/Daniel Sirensjö

 

Lämna ett svar