Kielce till Final4 igen?

KS Kielce – IFK Kristianstad 38-28 (18-13, 20-15)

Champions League, omgång 2

Publik: Knökat med gula hoppande polacker (drygt 4 000) och 4 orangea hjältar

Förlust med 10 mål mot de regerande mästarna i Champions League. Tja, det är väl ungefär vad som var väntat även om vi hade hoppats på lite jämnare siffror. Förra året slutade matchen 35-27 så något sämre resultat i år, men så har vi ju också ett helt nytt lag att spela in.

Det är lika upp till 3-3 med mål i varje anfall och PH (Philip Henningsson, inte Lena) visar vägen med de två första IFK-målen och ger faktiskt IFK ledningen två gånger om. Kielce fortsätter att göra mål i varje anfall, men det gör tyvärr inte IFK. 11 minuter in i matchen gör Kielce 8-4 och IFK tar timeout. Ingen räddning av Simic men å andra sidan har han inte fått särskilt mycket hjälp av försvaret. Två mål av Moen, ett av Tollbring, räddning av Leo som kommit in och PH sätter 10-8. Med en man mer på banan har IFK chansen att komma ikapp men en klassisk kullagerfint ger öppen gata till 11-8. PH gör 11-9 en kvart i matchen men sen rycker Kielce med fyra raka mål, efter bland annat straffmiss av Jerry Tollbring. Bollen passerar målvakten men han lyckas rensa väck bollen precis på mållinjen. Tyvärr står där ingen IFK:are och väntar på retur. Märkligt. Måltorkan bryts i dubbel bemärkelse när Sascha dunkar in 15-10! Leo räddar och Arnar gör 15-11. Ny räddning av Leo men trots det 16-11. Halvleken slutar 18-13, med bud på mer för hemmalaget, men en stürmerfoul med en man mer och missat mål av målvakten mot tom IFK-bur höll nere underläget till fem mål.

Andra halvlek startar bra. Två kontringar (Arnar och Tim) ger kontakt 18-15. Tyvärr missar domarna årets kraftigaste stürmerfoul när en helt stillastående IFK:are rammas av en anfallare. Rörelsen var direkt hämtad från skolboken om hur en jagare skall ramma en ubåt i ytläge, men det får man tydligen göra i Champions League. IFK har faktiskt nu skärpt till försvarsspelet och Kielce får slita mer, men till slut gör de ändå mål alternativt får en straff. Tollbring sätter 19-16 i ingen vinkel alls och en studs mellan benen på målvakten. Moen frispelas av PH och sätter 20-17. Att säga att Kielce är i gungning är att töja på sanningen, men de har lite problem och gör en del tekniska fel. IFK går på kontring för 20-18 men målvakten bryter utkastet långt ute på plan (hade gett rött om han rört IFK:aren) och istället sätter Kielce 21-17. Två snabba mål till ger 23-17 och IFK tar en timeout, åtta minuter in i halvleken. Sakta men säkert drar Kielce nu ifrån, eftersom de gör två mål för varje mål IFK gör. Med kvarten kvar sätter PH 28-21 med ett avstämt skott. I handbollsligan kommer IFKs ryck med kvarten kvar, antagligen pga. bättre fysik och bredare trupp. I Champions League gäller inte den regeln utan istället sätter Kielce in Dean Bombac (!), ingen dussinlirare precis. Matchen är körd och förhoppningen är nu bara att det inte skall bli en större förlust än 10 mål, vilket det är just vad det blir. Förlust även i den andra halvleken med fem mål och matchen slutar 38-28.

38-28 får under omständigheterna anses vara OK. Att göra 28 framåt mot Kielce är helt klart godkänt så anfallsmässigt fungerar det. Det är bakåt som det inte håller, 38 insläppta mål gör att IFK har lite att jobba på. Kielce är tunga att möta och de hittar omedelbart svagheterna i försvaret och straffar dessutom snabbt vid varje tekniskt fel. Inte helt otroligt att de återigen går till Final4 i Champions League.

Det vi tar med oss hem:

  • Lagergren är en grym straffskytt som kliver fram när Tollbring bommar.
  • Simic och Champions Leauge betyder såklart straffräddning.
  • Alexander ”Sascha” Tatarintsev gjorde 3 mål, islossning?
  • Philip Henningsson höll jämna steg i målgörandet med Bielecki och Aguinagalde!

Hemmamatch på onsdag mot IFK Ystad. Många gamla IFK-bekantingar i den truppen. Sen blir det party i Arena med lördagsmatch mot Zagreb. Läge för de första poängen i årets Champions League! Så alla till Arenan två gånger om!

Avslutningsvis lyfter vi på hatten för Kristianstad HK som är fortsatt obesegrade efter tre omgångar med vinst mot de två topplagen Skuru och Skövde! Luktar alla tiders slutspelsfest i en handbollstokig orange stad i vår.

khk

FRAMÅT KRISTIANSTAD!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar