Kinaschack

Hammarby IF – IFK Kristianstad, 24-29 (13-13, 11-16)

Handbollsligan, match 29
Eriksdalshallen, 1 mars 2018

Uppdraget var enkelt, 1 poäng på fem matcher för att ta kunna säkra SM-guld nr 7, varav 4 på raken. Därmed säkras spel i europacup nästa säsong samt 100 000 kr. Lika bra att städa av detta omgående så fullt fokus kan läggas på Champions League och SM-slutspelet. Av förlusten i tisdags syntes ikväll inte ett spår, och med all rätt. Då saknades Tim, Albin och Stig-Tore, en trio som gissningsvis gör tillsammans 10-15 mål per match. Med dem så hade IFK inte stannat på blygsamma 17 gjorda mål. Idag var två av dem med och var, tillsammans med övriga spelare, på ett härligt spelhumör. Då är det inget svenskt lag som rubbar mästarna från Skåne. Jämnt i en halvlek, sen drog IFK ifrån.

Lagen följs åt i första halvlek, med IFK i förarsätet och som har en tremålsledning, 4-7, tio minuter in i matchen. Med fokus på kommande match i Champions League roterar IFK friskt i spelartruppen, och sparar på vissa spelare. Det gör att första halvlek blir en jämn tillställning. Anmärkningsvärt är att lagen bara gjorde varsitt mål de sista nio minuterna av halvleken, 13-13 i paus.

Efter paus var det inget snack om saken. Viktor gör tre raka mål, följt av tre mål till av IFK fram till 13-19 bara sex minuter in i halvleken. Känslan som infinner sig är Kinaschack. Ni vet där det finns sex stycken bon i form av en triangel med kulor i en viss färg. Vinnaren är den som först får över alla sin kulor i motstående bo. När Hammarby kör sitt offensiva utgrupperade försvar lämnar de fältet fritt för IFK att hoppa sig fram med de orangea kulorna förbi de gröna ända in i boet. IFK kan bevaka ledningen in i mål, även om Hammarby gör tre raka mål efter en utvisning på IFK. Som närmst kommer Hammarby två mål ifrån, 23-25 på kontring med sex minuter kvar av matchen. Men tre raka IFK-mål paketerar ihop vinsten, och seriesegern, snyggare än vad parfymdisken på NK kan prestera. Ett tröstmål av Hammarby, innan Albin i slutsekunderna glider igenom försvaret och fastställer slutresultatet 24-29.

Serieseger, och nu är det ställt utom allt tvivel. IFK Kristianstad, under ledning av Ola Lindgren samt många viktiga personer över alla led har skapat ett svenskt storlag. I antalet SM-guld och seriesegrar har vi en bra bit kvar till de vita eleganterna, Redbergslids IK, men tittar vi internt så överskuggar detta den förra stormaktstiden för IFK som inträffade på 50-talet. IFK började spela inomhushandboll säsongen 1935/1936 och på vägen fram till idag har det varit ömson Absolut, ömsom kranavann.

Serieplaceringar 18

Det lägger vi till handlingarna, för nu är det fullt fokus framåt:

  • Champions League
  • Hålla hemmasviten
  • SM-slutspel

VI ÄLSKAR IFK!

/Daniel Sirensjö

 

Lämna ett svar