IFK Kristianstad – IFK Ystad, 30-24 (14-15, 16-9)
Kristianstad Arena, publik 4 172
Match 18
19 december 2018
Match 2 av 3 mot IFK Ystad på bara några dagar. Kul jul för Ystad, för matchen slutar som väntat med en stor hemmaseger. Fast resan blev lite skakigare än förväntat. Vid underläget med fyra bollar en bit in i andra halvlek fanns en allmän oro för att hemmasviten var på väg att ta slut.
Innan match var de mörka molnen flera:
  • Kristianstad HK förlorade en viktig match i bottenstriden med uddamålet och räddas för stunden från nedflyttningsplatsen på ett par bollars bättre målskillnad.
  • Spelarpresentationen gick sämre än vanligt, vilket säger ganska mycket. Flera spelare glömdes bort och det var inte alltid spelarbilden på jumbotronen stämde med utropet. Ett tips är trycka fram en spelarbild i taget och att speakern tittar på jumbotronen för att se vem det är som ska ropas upp.
  • Arenan tystnade i en tyst minut för legendaren Ingvar ”Isa” Ehlo. Den sista från IFKs storhetstid på 40- och 50-talet. Vila i frid, Isa!
Tyst minut för Ingvar ”Isa” Ehlo
En förvarning om matchtempot kommer redan i första anfallet där Ysta får passivitetsvarning. Men IFK-Johan gör 0-1. Stig-Tore replikerar med en kanon och i nästa anfall gör Philip en Johan Jepson och dyker huvudstupa efter den lediga bollen. Liggandes skickar han bollen vidare på kontring som slutar med Anton H som ger IFK ledningen 2-1. Nästa kommer efter att en eftersläpande Arnar i ett hemspring snor bollen ur handen på Ystaspelaren, så att Stig-Tore kan kontra in 3-2. Anton testar livet som niometersspelare och studsar in 4-3 från 10 meter. Några bortkastade bollar ger Ysta ledningen 4-5 och en chans till större ledning än så, men Richard räddar både kontring och straff så Marc kan istället bomba in 5-5 10 minuter in i matchen. IFK drar ifrån till 8-6 innan Stig-Tore åker ut. Trots en man mer på banan fortsätter Ysta att dra ner på tempot, och får en passivitetsvarning i spel sex mot fem. Richard räddar avslutet och Valter drar in 9-6 i krysset utan fint på en straff. Anton vidmakthåller tremålsledningen när han först från kantläge drar bollen i stolpen och sen pinnar in på linjen för att fånga sin egen retur till 10-7. Han är på alla positioner ikväll, förutom målet. Nu väntar vi alla på dödsrycket, men det uteblir. Istället gnetar Ysta sig ikapp och förbi, trots en dubbelutvisning på samma spelare. Han var inte inne i många sekunder efter den första var avtjänad innan han drog på sig sin andra. Vi har hört om spelarböter på den som gör mål nummer 40 i en match. Antagligen har IFK också spelarböter på att kasta bollen i tomt mål. Det första läget kommer vid läge 14-13 när Ysta tappar bollen i spel sju mot sex. SKJUUUUT! vrålar nummer 8, men nummer 2 lyssnar inte på det örat. Valter får chansen att visa hur han gjorde i Champions League nere i Montpellier, men den här gången går slutsekundsknorren precis utanför stolpen. Underläge 14-15 i paus. Inget som skapar oro i leden, IFK kommer alltid i andra halvlek.
Andra halvlek börjar lite knackigt med flera stolpträffar. Ysta drar ifrån till 16-19 och IFK tar timeout sju minuter in i halvleken. Det behövs fart och fläkt i bygget för att bryta den negativa energin som Ysta skapar med det låga tempot och mycket verbalt fulspel och annat rävspel för att få IFK ur balans. IFK har en man på bänken som antagligen är bäst i världen på att få lyfta stämningen och öka trycket i Arenan, nummer 1 Leo Larsson! Han byts in och börjar med att elda igång nummer 8. Visserligen börjar han med att släppa in en straff till 16-20. Men sen stänger han igen och med tornadohandbollen i full kraft gör IFK sex raka mål till 22-20. Magrutorna kommer fram efter straffräddning vid 21-20. Visserligen kan Ysta kvittera till 22-22, men sju raka IFK-mål till 29-22 stänger tillställningen. Ysta har total soppatorsk, vilket låter lite märkligt när de gått hela matchen. Med spel 7 mot 6 av Ysta har IFK många chanser till enkla mål, men de kasten kommer inte, inte ens från Leo. Lite godistricket över det, att IFK låter Ysta byta in målvakten innan Stig-Tore otagbart bombar in bollen. Mest minnesvärt är Teitur som ville öka på omsättningen i kioskerna genom att skicka upp tre försvarare på läktaren för att köpa korv, innan han han hoppar in och knorrar in 27-22.
Petersen i Ysta gillar inte detta för i nästa anfall försöker han, förgäves, tre gånger replikera genom att stega på Teitur men fångades in resolut varje gång. Anton fastställer slutresultatet 30-24. Emil Berggren i Ysta var så uppspelt efter slutsignalen att han testade om han kunde studsa bollen ända upp i arenataket, men han nådde bara jumbotronen. Hem och träna mer.
Sviten utökad till nästa milstolpe, 75 raka hemmavinster. Nu väntar dubbelmöte mot LUGI, bibblan på fredag och Arenan på Annandagen. Två dagar senare blir det en ny skånetripp, där återigen stackars IFK Ysta väntar.