Kunde vi inte fått ett lyckligare slut?

Montpellier-IFK 30-26 (13-14, 17-12)

Champions League, Omgång 5

Vissa krönikor är tyngre att skriva än andra. Detta är definitivt en sådan. IFK gör en bra insats på bortaplan i en oerhört viktig match om sjätteplatsen och därmed en historisk kvartsfinal i Champions League. Med systemet inbördes möten är det viktigt att vinna mot de lag man kan och vill ha bakom sig. Tyvärr blev det en förlust, men det kunde lika gärna ha blivit både en och två poäng med på planet hem.

Matchen började med ett böljande spel och tappade bollar åt båda hållen. IFKs tre första mål var identiska, Tollbring studsade bollen mellan benen på målvakten. Lagen följs åt till 8 lika efter 18 minuter, sedan gör IFK tre raka mål till 8-11! Montpellier kvitterar till 12 lika och har straff men Simic räddar! Mål av Björnsen och Jamali ger 12-14 men med tre (3) sekunder kvar åker Lindskog på 2 minuter OCH straff till Montpellier. Ledning i paus bara med 13-14 (kunde varit en större ledning) och 1 man mindre 2 första minuterna av andra halvlek.

Montpellier utnyttjar övertaget och vänder raskt till ledning med 15-14. Jamali utjämnar och sedan blir Björnsen helt felaktigt avblåst för stegfel på kontring när han gjorde mål. Han tog visserligen de två sista stegen på samma ben, men sist jag kollade i regelboken fick man göra det så länge man inte ta fler steg än tre. Istället för 15-16 gör Montpellier 16-15, ack så trist! Montpellier spelar nu en man mindre i 4 raka minuter, men vinner denna period med 3-1! Det har vi inte råd med. Givetvis skulle det varit omvända siffror där och därmed kanske en annan utgång på matchen. Fast å andra sidan åkte Tollbring ut två minuter därefter och den perioden vann IFK med 2-1.

IFK gnetade sig nästan ikapp flera gånger. Jamali gör 21-20 och IFK kan kvittera i nästa anfall men Jamali gör stegfel. Pettersson gör 24-23 med 9 minuter kvar men åker ut i anfallet efter. Hanisch gör 25-24 i spel med en man mer, men då åker Lagergren ut och Montpellier kan gå upp till 27-24. Med fem minuter får IFK straff och ett mål är nu nödvändigt för att på allvar hota Montpellier, men Björnsen sätter den i ribban. (Känns scenariot igen? IFK ledde med 26-24 mot Alingsås i SM-finalen och Alingsås fick straff med fem minuter kvar. Straffen satt i ribban och Alingsås var ett slaget lag). I anfallet efter satte Tollbring bollen i stolpen. Små, små marginaler som gjorde att det med 4 min kvar stod 27-24 istället för 27-25. Mög! Förhoppningen var nu att IFK skulle kämpa ända in i kaklet för att hålla nere siffrorna. IFK testar västspel (senast IFK använde väst som ett offensivt vapen var när Koch kastade en i ansiktet på motståndaren) utan framgång. Montpellier vinner matchen med 30-26. Det innebär att IFK måste vinna med större marginal hemma för att vi skall kunna dra fördel av principen om inbördes möten.

Under tiden som jag skrev detta har vi redan brutit ihop och kommit igen. Närmast väntar i Arenan oktoberfest och Rhein-Neckar Löwen i Champions League på torsdag. En klassiker som ni kommer att berätta för barnbarnen om. På söndag är det sedan match om serieledningen mot Alingsås.

En stor eloge till de 30 brandgula supportrarna som rest till södra Frankrike för att stötta IFK.

Visasat är proffs på att producera sportsändningar. Martin Frändesjö är en duktig handbollsexpert, men det är lite frustrerande när han gör en flera minuter lång utläggning om Montpelliers utveckling de senaste 10 åren istället för att kommentera det som hände på plan. Martin, spara det till pausen istället.

Allez les Orange! Framåt brandgult!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar