Lasse Olsson-klass!

HK Varberg – IFK Kristianstad, 29-39 (23-11)

Handbollsligan, match 9
Sparbankshallen Varberg, publik 50
31 oktober 2020

Sista matchen innan 10 dagars landslagsuppehåll. Den stora frågan var om vi skulle följa upp storsegern från EHF European League med en lika bra insats mot HK Varberg, ett lag vi har tre stora segrar mot på tre matcher.

Det tar dock inte många minuter innan vi alla förstår att det blir en stor seger och två poäng in på kontot. IFK gör nämligen mål på de tio första anfallen, och har 10-1 innan 10 minuter gått! Första tanken är att det kanske kan bli nytt målrekord för IFK som lag, men snart inriktas ALLT fokus på en spelare, Adam Nyfjäll. Den 22 mars 1995 i en SM-kvartsfinal mot IFK Skövde gjorde nämligen Lasse Olsson 14 mål. Det var då rekord för IFK i den högsta serien, kval till den högsta serien och i SM. Och ett rekord som stått orubbat till denna dag i oktober 2020! Och till ovanstående kategorier kan vi även lägga matcher i de europeiska cuperna. Om 14 mål i en match är rekord för alla matcher i IFK har vi ännu inte kläm på, då jag bara har kommit till millenieskiftet när jag jobbar mig igenom historien. Jag kan i alla fall slå fast att 14 mål är rekord i en IFK-match det här årtusendet! Men med fem raka mål av Adam, 1-3 till 1-7 på mindre än fyra minuter hängde Lasses rekord i farozonen. Målen fortsätter att rassla in, och i slutsekunderna snor Adam som den måltjuv han är ett mål från Espen vars utkast var på väg in i tom bur. Adam försöker fånga bollen, men är på väg att tippa den utanför målet men mål nummer 11 för Adam sitter.

Gör han 11 på en halvlek så ska han väl åtminstone kunna sätta 4 i andra halvlek!? Det börjar bra, när han sätter 12-24 mindre än en minut in i halvleken. Tre mål kvar, och 29 minuter att gå på. Nummer 13 kommer mindre än fem minuter in i halvleken till 14-28. 25 minuter tillgodo för att tangera, och sedan passera Lasses rekord. Den historiska tangeringen kommer med knappa kvarten kvar att spela, 14 mål, när Adam gör 22-32. Men nu börjar det gå lite segare. IFK slår omedvetet av på tempot och Adam byts ut för att ge Ludvig och William lite välförtjänt speltid. Det är dock svårt att göra mål från bänken, så i slutet får Adam komma in igen. Att de har koll på rekordet är glasklart då han kliver fram för att ta en straff med tre minuter kvar. Mål och Lasse Olsson legendariska rekord är utsuddat. Men Adam vill för mycket och går bara på ren kraft direkt på signal, så målvakten räddar. Strax därpå byts Adam ut och får se resten av matchen från bänken. Matchen slutar 29-39 efter att IFK slagit av på tempot i andra halvlek och lät hemmalaget snygga till siffrorna.

Adam, och vi, ska inte deppa. 14 mål är ren och skär ”Lasse Olsson-klass”! Ett utryck som kommer att leva vidare ett tag till i IFK Kristianstad. Adam har fler chanser att skapa uttrycket ”Adam Nyfjäll-klass” i kommande matcher, som vi alla ser fram mot. Och tittar på vi på topplistan genom tiderna är det inget dåligt sällskap han slagit sig in i.

Topplistan på målskyttar i högsta serien, kval till högsta serien, SM och europeiska cuper:

14 mål
Lasse Olsson, Adam Nyfjäll

13 mål
Carl-Erik Stockenberg, Lennarth Ebbinge, Vlado Samardzic, Nicklas Martinsson, Lars Möller Madsen, Jerry Tollbring

12 mål
Thomas Persson, Bo Ahlberg, Ulf Larsson, Ólafur Gudmundsson, Albin Lagergren, Anton Halén

11 mål
Lars-Göran Jönsson, Torsten Reiz, Carl-Henrik Sjödin, Markus Olsson, Kristian Björnsen, Tim Sörensen,  Valter Chrintz

10 mål
Fred Olsson, Bo Persson, Joakim Stenbäcken, Fredrik Roos, Claus Kjeldgaard, Dragan Mihailovic, Andreas Cederholm, Stig Tore Moen Nilsen, Teitur Einarsson, Iman Jamali

Det var inte bara Adam som hade rekord på agendan idag. I det fördolda gjorde Johan ett personbästa med sju mål ikväll. Hans gamla rekord var 5 mål satt i hemmamatchen 18/9 mot Önnereds HK. Att Markus sätter 7 mål är något vi bara tar för givet utan att reagera, men det gör att han knappar in på Ólafur som har 2106 gjorda mål totalt, Markus skuggar på 2011.

ADAM NYFJÄLL GÅR PÅ VATTEN!

/Daniel Sirensjö

 

Lämna ett svar