Ledning från start till mål

Önnereds HK – IFK Kristianstad, 22-34 (12-19, 10-15)

Handbollsligan, match 27
ÖHK-hallen, publik 0
4 mars 2021

Sista bortamatchen i serien, och vi hoppas på en lugn och fin tillställning med mycket spelglädje, fint orange spel framåt och bakåt samt total avsaknad av nagelbitning, dåndimpar, krupp, svordomar och hjärtflimmer framför TVn. Och vi fick precis allt det där (nästan).

Emil dundrar in kvällens första mål i första anfallet, och fastställer tiden Önnered var med i matchen till 36 sekunder. Sedan är det IFK för hela slanten (en typ av analog swish-överföring och före detta parkeringsautomatbetalningsmedel). Det är inget snack om saken, IFK kommer att vinna ikväll. Enda spänningen är vilka som kommer att göra mål och vilka som kommer att bli utvisade. Domarna tycker nämligen inte att det ska vara en kontaktsport, utan hittar i första halvlek två varningar och sex utvisningar. Detta i en match snällare än en tebjudning med Moder Teresa, Florence Nightingale, Mahatma Gandhi och valfri påve under de senaste 200 åren. Omedvetet smyger sig alltid lite oskärpa in i sådana här matcher, och en fem minuter lång måltorka i slutet av halvleken håller målproduktionen i första halvlek under 20 mål för IFK. Ludvig bryter måltorkan med två sekunder kvar till pausvilan och fastställer halvtidresultatet till 12-19.

Hemmalaget börjar andra halvlek med två raka mål, och hade flera lägen till ännu fler, och krymper underläget till fem mål som minst. Men sen växlar IFK upp igen och drar ifrån till en säker tolvmålsseger. Ludvig gör mål med två sekunder kvar av första halvlek. Håll min Carlshamns Flaggpunsch säger Markus Olsson, och fastställer slutresultatet  22-34  med  en  sekund  kvar  av matchen.

Markus är helt klart värd en immig punschskål denna torsdag. Hans sex mål ikväll tar inte bara honom förbi Ólafur upp på tredjeplatsen som bästa målskytt i IFK Kristianstad genom tiderna, det är även hans match nummer 300 som målskytt i IFK. Inte många kommer ens upp i 300 matcher som uttagen till match. Totalt har Markus spelat 309 matcher i IFK och alltså gått mållös ifrån blott 9 av dem. Noterbart är att han har aldrig varit bänkad en hel match. Är Markus med i laguppställningen så spelar han, och han gör mål i 97% av matcherna. Topp-sex målskyttar i IFK är Tjommen (1724 mål), Kimmen (1355), Markus (1280), Ólafur (1275), Uffe (1075) och Dragan (1047).

I övrigt fanns det mycket annat att också glädjas åt, typ Gustafs räddningar, Gregors fem raketer, Isaks ungdomliga fart och fläkt men framförallt: Vi har fått en ny stridsvagn från Hörby! Innan var det kusin Philip, nu är det Hampus som sätter näsan mot mål och dundrar rakt fram! Han stupar i golvet med jämna mellanrum, men det hindrar inte honom från att ta ny fart och dundra på igen. Fyra nya mål ikväll.

Jag skrev ett nästan i inledningen. Vi slapp inte helt ifrån svordomar framför TVn, för en och annan framkallades av TV-kommentatorn. Jag vet att det inte är lätt att hålla låda i 60 minuter, och jag hade inte gjort det bättre själv. Men in i bängens vad det ska ältas om allt annat än det som sker på plan. Vi vet om att nummer 27, Anton Hallbäck i Önnereds HK ska spela i IFK nästa säsong. Det behövs inte tas upp varje gång han rör bollen. Det är säkert jätteintressant med vilka lag i Allsvenskan som Önnered kan tänkas få möta i ett kval, men spara det till halvtidsvilan eller något annat spelavbrott. Ta inte upp det när IFK ligger i anfall och går på avslut. Det är säkert en jättespännande match mellan Hallby och Alingsås, men hade vi varit intresserade, så hade vi redan bytt kanal. Så snälla, lite mer fokus på vad som sker på planen här och nu.

Nu avslutar vi serien på lördag, på samma sätt som den inleddes, med en stabil seger över HK Malmö!

DET ÄR VI SOM ÄR IFK!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar