Mål i sista sekunden två gånger om

IFK Kristianstad – OV Helsingborg, 28-27 (13-10, 15-17)

Handbollsligan, match 5
Kristianstad Arena, publik 50 (och några hundra i restaurangerna)
7 oktober 2020

Dags för hemmamatch, och förhoppningsvis sista matchen med blott 50 på läktarna. Förhoppningsvis tillåts åtminstone 500 på nästa hemmamatch. En märklig känsla med öde parkeringar utanför Arenan precis innan avkast.

OV på besök, med flera IFK-bekantingar, brukar betyda trevliga matcher som alltid slutar med en hemmavinst. Senaste gången de vann i Kristianstad är nästan på dagen 16 år sedan, den 17 oktober 2004, i division 1. Senaste gången de tog poäng här var 15 mars 2009 i IFKs sista hemmamatch i Idrottshallen. Med andra ord har de aldrig tagit någon poäng i Kristianstad Arena. Å andra sidan har de heller aldrig tagit poäng mot IFK i Helsingborg Arena.

Matchen börjar lovande i ett rasande tempo där Adam gör ett äkta hattrick till 3-0. Fram till 6-2 efter fem minuter ser det ut till att bli en grandios överkörning. Men IFK tappar det mesta och fyra raka mål av gästerna ger lika, 6-6, elva minuter in i matchen. Det ser bra ut bakåt, men framåt går det betydligare mer knackigt. En kvart in i matchen har OV tagit ledningen 7-8 vilket gör att IFK tar timeout. Med sju minuter kvar är det lika, 10-10. IFK avslutar halvleken på samma sätt som den inleddes dvs med 3-0. OV har ett sista anfall för reducering till 12-11, men med fem sekunder kvar snor Ólafur bollen och drar på kontring. Publiken håller andan, ska han hinna göra mål i tid. Hade han sett tiden hade han nog skjutit på distans någon sekund tidigare, men han sätter ändock 13-10 i sista sekunden med klockan på 30.00. Tremålsledning i paus känns alltid skönt.

IFK håller tremålsledningen i tre minuter, till 15-12, efter fyra mål i matchen på mindre än tre minuter. 15-12 blir sen 15-15. OV spelar bra ikväll, det ska vi inte ta ifrån dem. Men de har också en hel del tur i matchen. Nu tappar de bollen i anfall, men Johan får foten på bollen precis när kontringen ska starta. Istället bollen tillbaka till OV som kan ta ledningen 15-16 via ett skott som ändrar riktning i täcket och ställer Espen. Time out av IFK, antagligen bara för att säga SKJUT! till Markus. Och skjuter är precis det han gör direkt efter. Herre jösses vad hårt det skottet var (VAR ÄR BOLLRADARN?). OV kör därefter spel sju mot sex, detta bedrövliga elände som är så tråkigt att titta på. Så j-kla skönt då att se IFK sätta tre mål i tom bur. Två av Espen som därmed kan anses vara 100% ikväll med två mål på två skott. Det framgår dock inte av den officiella spelarstatistiken där mål av målvakterna inte noteras, men däremot assister!? Så Espen hade fått bättre MEP (statistikpoäng) om han passat någon utespelare som gjort mål, istället för att själv sätta bollen i tom bur! Mycket märkligt, men all den statistiken ska tas med en rejäl näve salt.

OV inser det kloka i att låta målvakten stå kvar. IFK har nu flera chanser till en tvåmålsledning och lite andrum för publiken i Arenan och framför skärmarna. Men skärpan och farten framåt saknas. Gästerna lyckas ta ledningen för tredje och sista gången i matchen med kvarten kvar efter ett dåligt hemspring av IFK. Johan kvitterar 21-21 och Markus dundrar in 22-21 via stolproten. Espen gör flera goa räddningar och Anton har kontring för tvåmålsledning 23-21, men miss och en motkontring ger 22-22. Matchen står och väger och varje mål är nu oerhört viktigt. Med tio minuter kvar bombar Òlafur in 23-22, och sitt mål nummer 1200 för IFK Kristianstad.

Espen räddar ett kantläge och Anton revanscherar sig för kontringsmissen genom att fånga upp en retur och göra 24-22. Stiltje framåt igen ger 24-24 med fem minuter kvar. Vi alla inser att det här kommer att bli en rysare. Dock kunde ingen i sin vildaste fantasi ana magnituden på den rysaren, Hitchcook-klass! IFK har anfall med minuten kvar, Ólafur missar skott men Emil gör en dykning efter bollen, Jepson-klass! Med 57 sekunder kvar av matchen har Markus bollen på högernio men ingen att passa. Han vänder sig istället mot målet och trycker in förlösande 27-25. Nu är segern i hamn tänker vi. Men det var lite väl tidigt. OV gör mål i princip mål direkt på avkast, 27-26, med 43 sekunder kvar, och kör sen man-man i försvaret och stör Ólafur så det blir dubbelstuds. Han jobbar dock hem bra och hindrar OVs kontringsavslut, men domaren dömer en tveksam straff. Den sitter med 11 sekunder kvar. Ve och fasa, ska vi åka på vår första poängförlust i år? Så himla onödigt. Men icke, sa nicke, eller snarare var det Adam ”Gå på vatten” Nyfjäll som sa det. Espen snabbt ut med bollen till Adam för ett snabbt avkast. Pass till Ólafur går upp för skott. Det lockar ut det snabbt grupperade OV-försvaret och som lämnar Adam som snabbt sprungit upp i anfall ensam på linjen. Till allas stora eufori drar han in 28-27 med två sekunder kvar av matchen! Lite mer marginal än Ólafur i den första halvleken. Det var inte bara ett segermål vilket som, det var även Adams mål nummer 300 av Adam.

Högst oväntat fick vi oss till livs en lika dramatiska avslutning som mot HK Malmö för tre år sedan när IFK också tappade en tvåmålsledning i slutminuten, men då Òlafur räddade segern och hemmasviten med sitt frikastmål vid full tid.

Den berömda Handbollsguden var i farten med två skrällar. Önnered slog Skövde, och Varberg tog sina första poäng med segern mot IFK Ysta. Antagligen hade Handbollsguden planerat en tredje skräll ikväll, men se det gick om intet. Inte ens Handbollsguden rår på IFK.

Ingen Södra Kurvan på plats, men de tappra 50 på läktarna och folket uppe i restaurangen gjorde ändock sitt bästa för att stötta vårt lag.

Alltid kul med en tajt seger, men oerhört trist att inte ett antal tusen åskådare fick uppleva detta drama på plats. Fast känslan är att i en välfylld Arena hade IFK avgjort matchen betydligt tidigare än med två sekunder kvar för

DET ÄR VI SOM ÄR IFK!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar