Målsnålt värre

IFK Kristianstad – Orlen Wisla Plock, 24-20 (15-9, 9-11)

Champions League, omgång 10
Kristianstad Arena, publik 3 036
27 november 2019

Sista matchen för den här rundan i Champions League, men förhoppningsvis inte den sista. Men det beror ju på hur det går i SM-slutspelet och hur Sveriges ranking blir framöver. Och rankingen är det enda, förutom äran, som betyder något ikväll. IFK kan inte gå vidare, och faktiskt inte ens klättra till en hedersam tredjeplats eftersom GOG klår oss i inbördes möten. Wisla Plock kan inte tappa sin andraplats eftersom de klår GOG i inbördes möten. Jag gillar inte regeln om inbördes möten.

Truppen är tunn ikväll, efter tappen av Emil och Marc samt skador på Helge. Illa i sig, men ännu värre är ju att alla tre är mittnior. Med skador även på Zoran och Evon ställer IFK endast 14 man på banan. Varför är inte William med? Bara att få sitta på bänken i Champions League är ju en upplevelse och utvecklande för en ung framtidsspelare.

14 man på banan

IFK tar ledningen omgående med ett resolut skott rakt framifrån från Philip efter en halv minuts spel. En ledning som det kommer att visa sig att IFK aldrig släpper i matchen. Richard räddar kantskottet på nästa anfall och Adam sätter 2-0. Visserligen reducering därefter till 2-1, men Alfred kör sin special och sprintar in 3-1 på ett snabbt avkast. IFK visar mer glöd än våra polska gäster. Efter tre lika snygga som hårda straffar av Valter, ett ännu hårdare skott av Ólafur (VAR ÄR BOLLRADARN?) och en vindsnabb kontring av Valter efter en smörpass av Ólafur har vi en mycket trevlig fyramålsledning tio minuter in i matchen. Men efter fem minuter med lite orörligt anfallsspel har det krympt till bara ett mål (9-8). Räddningar av Richard och tre raka mål ger ny fyramålsledning (12-8) efter ny straff av Valter, Valter som tar retur från Ólafurs skott och Ólafur som själv fångar bollen vid eget straffområde efter räddning av Richard och plöjer rakt fram som bara han kan och drar in den själv. Mycket Valter, Ólafur och Richard nu! Time out av Wisla Plock, men den gör ingen skillnad. IFK ångar på, 13-8 kommer efter japan på pass från Philip till Valter.

Halvleken slutar 15-9 efter bland annat en grym dubbelräddning av Richard i slutminuterna. Wisla Plock känns något uppgivna, och lyckas inte ens komma till avslut trots anfall under hela den sista minuten av halvleken! Bara nio insläppta mål efter första halvlek är faktiskt rekord av IFK i Champions League. Tidigare rekord var tio mål, bland annat hemma mot Wisla Plock då det stod 15-10 i halvlek. En match som IFK vann med uddamålet, 25-24. Ska IFK återigen tappa en stor halvtidsledning?

Inget tyder på det i andra halvlek, för IFK ökar på till 17-9, och är bara ett missat kantavslut från att ha dubbelt upp (18-9). Som mest är ledningen 19-10, och där kunde den dubba ledningen kommit om inte Ludvig offrat sig hänsynslöst och ställt sig i vägen för en inhoppande polack. Domarna tycker nog att Ludvig behöver vila ut efter den magsmällen så han blir utvisad. Tack för kaffet, liksom. Resterande tjugo minuter av matchen bevakar IFK ledningen trots en del missade inspel och andra tekniska fel. Men det gör inget eftersom Wisla Plock konstant missar mål när de skjuter. Det mest spännande på slutet är om IFK ska lyckas hålla nere gästerna till under 20 gjorda mål. Med minuten kvar står det 24-18 så det ser ut att lyckas, men en straff och en bortkastad boll av IFK i ett ganska uselt försök till en japan med alldeles för många sekunder kvar gör att våra polska gäster kan snygga till resultatet till 24-20. 20 insläppta är rekordlågt även det för IFK i Champions League (tidigare rekord var 21). Likaså är det totala antalet mål ikväll (44), tidigare rekord var 47 mål. Målsnålt!

Vinsten i kväll gör att vi slutar på hedersam fjärdeplats i gruppen. Med vinst i två eller tre av de oavgjorda matcherna hade detta varit en direkt avgörande match om vidare spel. Nu blev det inte så, så vi önskar Philip Stenmalm och Wisla Plock lycka till efter jul i Champions League.

Själva blickar vi framåt mot en decembermånad knökad med spännande matcher. Jakten på förstaplatsen i Handbollsligan har börjat, och där bakom väntar en vår med ett SM-slutspel där bucklan ska dit den här hemma, i Arenan! Först ut är LUGI i bibblan på söndag.

FRAMÅT KRISTIANSTAD!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar