Maskinen är tillbaka

IFK Kristianstad – HK Malmö, 35-27 (19-12, 16-15)

Handbollsligan, omgång 28 och sista
Kristianstad Arena, publik 0 (plus restaurang och VIP)
6 mars 2021

Sista omgången och spännande toppstrider och streckstrider runt om i tabellen. Inte så mycket dock för IFK, eftersom vi inte har någon chans att nå en fjärdeplats och därmed en hemmafördel i kvartsfinalen. Femma eller sexa är strunt samma, och vilket lag vi får i kvartsfinalen beror ju också på hur det slutar i de andra matcherna. Inför matchen talades det om att vi kan få Alingsås HK eller IFK Skövde (om vi slutar femma) eller Ystads IF (om vi slutar sexa). Och eftersom Skövde tar ett snabbt grepp mot just Alingsås idag, så pekar allt på att det blir Ystads IF, för de kan väl inte hämta in sjutton måls sämre målskillnad på HK Malmö? Handen på det orangea hjärtat, vi bryr oss inte om vi vilka vi ställs mot i slutspelet. Ska vi vinna SM-guld ska vi kunna slå alla lag!

IFK har lagt ner den fula ovanan att skaffa en jobbig uppförsbacke i matchinledningen, även om vi ikväll är mållösa en relativt lång tid i matchens inledning. Fast det är gästerna också. Lagen följs åt inledningsvis. IFK tar några bollars ledning, men varje gång hämtar Malmö och domarna in försprånget igen. Som mest har vi en tremålsledning, innan det är lika 12-12. Men sen kommer dödsrycket när första halvleken avslutas med sju raka hemmamål, och vi har 19-12 i paus. Sju minusmål för Malmö, samtidigt som Ystads IF kör över Varberg så pekar allt helt plötsligt att det blir Malmö som slutar trea och därmed får möta IFK i kvartsfinalen.

Andra halvlek inleds med fyra raka IFK-mål vilket ger en elvamålsledning i andra halvlekens inledning. 11 raka mål har IFK inte gjort sedan vi mötte Önnereds HK i Arenan 3 mars 2015, dvs för över sex år sedan. Malmö är nu ett uppgivet lag, och kommer ingenstans framåt. De få mål de gör är mestadels på turliga returer på avslut och straffar eller på kontring efter uteblivet IFK-frikast. I slutet verkar de dock inse att de får möta IFK igen, om de inte skärper till sig. Det i kombination med att IFK roterar spelare, och omedvetet slår av på tempot gör att Malmö kan snygga till siffrorna med matchens fyra sista mål. Åtta måls förlust, 35-27, gör dock att Ystad smiter förbi i tabellen, och slipper därmed IFK.

IFK visar återigen vilken maskin vi är när allting stämmer, och ändå har vi flera nivåer till. Teitur visar stigande form, och är ännu inte uppe på sin topp. Ehn likaså. Markus som dominerande förra matchen, vilades helt idag. Det är faktiskt första gången på hans 310 matcher i IFK som han inte spelade alls! Vi gläds så klart också åt Williams första mål i A-laget.

Malmö i kvarten alltså. Inget som skrämmer efter dagens match. De har inte imponerat i säsongsavslutningen, visserligen många skador, men det har de inte varit ensamma om denna märkliga säsong. Tyvärr är det nu tio dagars landslagsuppehåll, så Malmö hinner lägga den här matchen bakom sig. Dessutom har de hemmaplansfördel, och IFK har alltid haft svårt att vinna i Baltiska källaren. Minst en vinst krävs där för avancemang, och vad kan väl vara lämpligare än att låta den komma i redan i första kvartsfinalen?

DET ÄR VI SOM ÄR IFK!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar