Mellanlandning i Arenan på resa mellan Lund och Barcelona.

IFK-LMM Karlskrona, 28-27 (11-14)

Elitserien, 150924

Så gjorde han comeback i Arenan, vår evige hjälte LMM. Som väntat fick han stora ovationer både före och efter matchen. En gång brandgul, alltid brandgul i våra hjärtan!

Efter den storstilade inledningen på säsongen med övertygande segrar både i Elitserien och i Champions League, hade nog de flesta väntat sig spel mot ett mål. Inledningen gjorde ingen besviken. Raskt stod det 3-0 och man började nästan lida lite med LMM Karlskrona. Men efter 4 raka mål på tre minuter var gästerna i ledningen. Leo fick inte tag bollarna och kontringarna framåt uteblev då också. Ola tog tillfället i akt att testa delar av andrauppställningen, antagligen för att ge dem chansen att komma in i matchtempo och för att vila förstauppställningen. Kombinationen dåligt intrimmade spelare och väskan redan packad till Barcelona gjorde att gästerna leder med 12-8 efter dryga 20 minuter. Simic kommer in och gör många räddningar, men anfallen som följde utnyttjades alldeles dåligt. Paussiffrorna skrivs till 11-14.

Efter vändningen i LUGI-matchen var känslan att detta kommer IFK att vända. In med förstauppställningen så kommer segern. Andra halvleken inleds just så. LMM Karlskrona kommer ingenstans i anfallet, armen är uppe, Simic räddar men returen så klart rakt på Karlskronas mittsexa vilket gav straff och utvisning. Det utnyttjades maximalt av gästerna som ryckte till en femmålsledning och IFK tog time out efter redan 5 minuter. IFK byter till 5-1-försvar med Tollbring som spets.

Nu börjar IFK varva upp och gör 4 raka mål från 14-19 till 18-19 efter bland annat en straffräddning av Simic som tände publiken på allvar för första gången i matchen. Tollbring missade straff, men ingen i IFK kunde ta returen eftersom alla backat hem. Nonchalant och bortkastad möjlighet att ta bollen. Efter 17 minuter kom den oundvikliga kvitteringen (21-21) och nu var det upplagt för det stora rycket. LMM Karlskrona kom nu verkligen ingenstans, de sprang i cirklar och kastade boll till varandra långt ut på planen, och på det viset gör man inte mål i handboll. Lagergren fick två minuter, men IFK vann utvisningen och drygade ut ledningen.

Vid ställningen 26-23 med 7 minuter var IFK i anfall, blev för ivriga och en tappad boll gav kontring, 2 minuter på IFK och därefter straff, istället för en fyramålsledning. Små marginaler i handboll. Slutet blev onödigt spännande med ett anfall i slutminuten för LMM Karlskrona där de kunde kvitterat, men avslutet var bedrövligt dåligt rakt på Simic och därmed kunde IFK hålla i bollen tiden ut. 2 poäng in på kontot skickade IFK upp i dubbel serieledning! Både i Elitserien och i Champions League.

Som sagt, endast en uddamålsvinst mot elitserienykomlingen, men dra nu inte för stora växlar på detta:

  • Truppen luftades flitigt redan från start
  • IFK har en tuff vecka med tre matcher varav en borta mot Barcelona
  • De som fick chansen idag tog i ärlighetens namn inte chansen, men säsongen är lång så de kommer att leverera vad det lider. Ha tålamod.
  • Vi kommer att gå på minor i serien, helt naturligt med det schemat. Då är det bättre att ta en sådan förlust mot lag längre ned i tabellen, så en förlust hade inte varit en katastrof.
  • Vår nya COS (efter 90-talets KOS) spelade inte alls, med honom får IFK ytterligare en dimension i spelet
  • LMM Karlskrona är ett bra lag och kan överraska många under året

Och i ärlighetens namn, visst var detta en roligare matchbild än en vinst med 10-15 mål?

Det finns många avundsjuka ute i handbollssverige som gnäller på IFK (”köpt truppen på NK” etc). Men IFK visar vägen så det är bara att hänga på. Ett lag har förstått detta och det är just LMM Karlskrona! De har något på gång därborta, det visades inte minst i kväll med en stor bortaklack! Spännande och bra för svensk handboll! För övrigt stor humor att de kör med hashtagg #intesåvälkammat, titta på deras inspringsvideo så får ni se vad som antagligen är svensk elitidrotts mest välkammade frisyrer.

Nu väntar som sagt Barcelona borta, på plats, framför TV på Viasat (ni kan skaffa Viaplay Sport till surfplattan, spelkonsolen, Apple-TVn etc även om ni inte har Viasat till TVn) eller på puben. Visst har vi höjt självförtroendet och segerförvissningen efter vinsten mot Kolding, men givetvis är vi realister och hoppas på en bra match där IFK inte blir ifrånsprungna av de regerande mästarna i Champions League. IFK bjuder på entrén för alla tillresta IFK-supportrar, cirka 120 st! Imponerande!

Glöm nu inte bort att platserna i handbollens finrum inte enbart baseras på sportsliga meriter. Även Arenan och publiken vägs in, så visa Europa att vi fyller Arenan på matcherna. Dessutom vägs aktiviteter på sociala medier in! Så var flitiga på FaceBook, Instagram, Vine, Twitter, Fax etc. Skriv om IFK och använd hashtaggarna #ifk1899 och #veluxehfcl (eller i alla fall #ehfcl).

Slutligen har vi en del att lära av publiken utomlands. Än en gång blev man nedsprungen på läktaren redan innan slutsignalen gått. Vad är det ni har så förbenat bråttom hem till? Stanna kvar en stund och hylla IFK, och prata om matchen med bekanta och obekanta. IFK är värda detta och det blir en trevligare avrundning på kvällen.

Nu blickar vi framåt och ut i Europa!

Framåt Kristianstad! Heja Brandgult!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar