Missarnas afton

Eskilstuna GUIF – IFK Kristianstad, 21-27 (7-3, 2-7, 7-8, 5-9)

Kvartsfinal 2
Publik: 3 050
Påskdagen 16 april 2017

IFKs styrka är tyngden. Det har allt som oftast handlat om hur länge det andra laget orkat hänga på innan IFK avgjort. Det har under säsongen handlat om allt från 41 sekunder (första kvartsfinalen hemma mot GUIF) till 59 minuter och 59 sekunder (sista seriematchen hemma mot Ricoh). Idag var det efter mer normala 5o minuter innan IFK växlade upp. Sista 10 minuter vinner vi med bekväma 7-2. För övrigt samma siffror vi hade sista kvarten i första halvleken när vi vände 3-7-underläge till pausledning 10-9.

Första slutspelsmatchen för GUIF i sin nya Arena. Bra för svensk elithandboll i allmänhet att vi kommer allt längre från idrottshallar med ribbstolar, och bra för GUIF i synnerhet att de ges en möjlighet att ta nästa steg och utmana IFK m.fl. om det så, för GUIF, efterlängtade guldet. Efter 52  säsonger och en tredjeplats i maratontabellen är de väl värda det guldet. Dock inte i år, för vi vill gärna ta vårt tredje raka SM-guld. En gång är ingen gång, två gånger är bra, tre gånger är en svit. Och sviter gillar vi!

Drygt 3 000 på plats (med plats för 3 700) är väl godkänt. Det tog några år för IFK att jobba upp fyllnadsgraden i Arenan. Bra tryck, även om det ibland var lite väl mycket högstadiedisko med musiken på full volym. Inte lätt för publiken att göra sig hörda där. När publiken väl hördes så hördes Södra Kurvan bäst, vilket även TV-kommentatorerna konstaterade redan i den första perioden.

GUIF vet att ikväll är deras sista chans att hänga på SM-tåget. Förlust och de är rökta som en ål i oktober, så de går ut hårt och ökar. Härligt, det gillar vi! I fredags tog det fem minuter innan deras första mål, nu leder de med 3-0 efter samma tid. Efter 6 min vaknar så äntligen IFK med Mario på linjen till 3-1. Tholin gör kanske sin sista match på hemmaplan och vill så klart visa lite gamla goda takter i stil med djuret som rimmar på hans namn. Ett brutalt grepp om halsen på en IFK-are, ett grepp som vi inte sett sedan Milosevic nära på dräpte Inge Aas nere i Lunn för några veckor sedan. Två minuters utvisning är solklart! Ett övertag för IFK som dock ryker i följande anfall när Olafur visas ut för Gud vet vad!? Något ojämn nivå av domarna, men i ärlighetens namn så slog det åt båda hållen för även IFK fick märkliga domarbedömningar med sig. Kom igen nu domarna, det är slutspel så snäpp upp er! Var konsekventa och håll en hög nivå! Mario sätter en balja till och så även Stig-Tore men GUIF gör dubbelt så många under samma tid så 13 minuter in i matchen tar Ola time out. Vad han sa då hade vi gärna hört, men TV4 Sport har IFK i bild men rösten tillhör Janne Ekman i GUIF. Tydligen var det något bra som Ola sa för nu så vaknar äntligen IFKs försvar, och så även Nebojsa som nu börjar plocka bollarna. Simic skanderas det taktfast i arenan! Albin kommer in som avlösning till Stig-Tore som scoutats hårt av GUIF och inte kommer till riktigt ikväll. Sakta men säkert kryper IFK närmare och i matchminut 23 minut har IFK kvitterat till 8-8, och 2 minuter senare tar IFK ledningen för första gång i matchen, 8-9. Fram till halvtidsvilan briljerar lagen i tekniska fel. Bollen gick fram och tillbaka över planen i ett tempo som hade gjort Björn Hellberg salig under tennisveckan i Båstad. Paussiffrorna sätts till 9-10, en liten men naggande god ledning för IFK!

Efter en paus i lagom tid (för halvlek i mitt bloggande för en äggtoddy) kör vi vidare. IFK i anfall för en tvåmålsledning och en något lägre puls, men en passmiss ger Tholin kontring och kvitterat 10-10. Ett dålig avslut ger GUIF en chans som de tar till 11-10. Albin fixar en utvisning och straff och Tim är skoningslös, 11-11. Nebojsa har nu fått vad han ville efter förra matchen. GUIF ges betydligt bättre lägen så han kan fortsätta briljera med den ena grymma räddningen efter den andra. Albin kvitterar till 13-13 sex minuter in andra halvlek, men på egen straffretur kan GUIF ta en ny ledning 14-13. Lyckligtvis är det sista gången IFK ligger under. 3 raka mål vänder på matchen till 14-16. Bortkastade bollar i kubik från gästerna ger GUIF en sista semifinalsbiljett och med 10 minuter kvar är det kvitterat, 19-19. Bland annat tack vare en time out från GUIF där ånyo bilden visade IFK men ljudet var från GUIF. Pinsamt TV4 Sport! Sista 10 rinner IFK så äntligen ifrån, särskilt med hjälp från kanterna, något som vi saknat på sistone. GUIF hade faktiskt flera lägen att närma sig men antagligen var de helt slutkörda för de bränner sina lägen grovt. Matchen defelieras in i mål till en stabil seger 21-27.

Det vi tar med oss är Albins återkomst efter skadan. Började lite tveksamt, men det tog sig allt eftersom med flera enkla mål i slutet. Jerry höll Johannes-klass (100%) och Tim satte ett mål från Jerry Tollbring-vinkel. Kan vi bara jobba bort de tekniska felen så ligger vägen till finalen vidöppen, för precis som det skanderades i Sporthallen efter den femte avgörande semifinalen 2012:

VI SKA TILL MALMÖ

På fredags tas nästa steg i Kristianstad Arena, tredje och sista kvartsfinalen mot GUIF! Party så det smäller om det!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar