Ner som en pannkaka, upp som en sol!

HK Aranäs – IFK Kristianstad 22-26 (14-12, 8-14)

Handbollsligan, omgång 1

Så var äntligen handbollssäsongen igång. Jakten på det tredje raka guldet för IFK är igång, med programenlig seger mot Aranäs. Även om första halvlek gav otäcka minnesbilder från 2013 då IFK blev totalt avklädda där uppe, var segern till slut hur säker som helst.

IFKs startuppställning är Simic (MV), Tollbring (V6), Gudmundsson (V9), Jonsson (M9), Lagergren (V9), Sørensen (H6) och Lipovac (M6). Aranäs börjar med boll men missar och Gudmundsson kan kontra in världshistoriens första mål i Handbollsligan. Sökte statistik på Handbollsförbundets hemsida om tiden för första mål i den andra matchen som startade samtidigt (den mellan Dan Beutler och Kenneth Andersson), men där var man upptagen med att visa liveresultatet från Alingsås-GUIF. Stod 5-3 tidigt i den matchen, innan klockan stoppades för time out med EXAKT 20 minuter kvar. För undvikande av klockskandaler kör man tydligen på tiotusendelar i år. Noterbart är att den matchen spelas först i morgon så det kanske är något som sorterar in under misstänkt uppgjorda matcher. I brist på statistik från matchen Malmö-IFK Ysta så bestämmer vi helt enkelt att Olafur var förste målskytt.

ahk-guif

Ledning för IFK med 1-0 och allt kändes som det skulle. Aranäs gör ett stegfel och nu skulle det orangea tåget växla upp. Istället växlade det bort sig själv. Två tekniska fel i rad (Jonsson och Lagergren), tappad boll av Lipovac och en miss av Lagergren på ett genombrott gav 4-1 innan Jerry Tollbring sätter 4-2 på straff efter 9 minuter. 10 minuter spelade och Ola tar time out vid 5-2. Arnar kommer in på linjen och fixar direkt en utvisning för Aranäs. Olafur hoppar upp på nio meter och sätter enkelt 5-3 och kör en repris på det målet till 6-4 i anfallet efter. Leo kommer in eftersom Simic inte fått tag på bollarna. IFK kastar bort bollen och utvisningen slutar 2-2, vilket givetvis är på tok för dåligt av IFK. Leo räddar två gånger om, men tre gånger om tar Aranäs returen och gör 8-4, vilket givetvis är på tok för dåligt av IFK. Två snabba mål av Lagergren ger kontakt 8-6. Olafur spelar in till Arnar som sätter 9-7, Lagergren på kontring med monsterpass från Leo till 9-8 och ännu mer kontakt. Aranäs känner flåset i nacken och tar time out efter 18 minuter. Det hjälper inte alls eftersom leoutkast till Henningsson ger 10-9 och Hanisch sätter 10-10 fri på linjen och IFK har superkontakt i matchen. Inhämtningen skedde tack vare att försvarsspelet fungerade för en stund. Men den psykologiska IFK-ledningen kommer aldrig trots flera lägen (Olafur, Hanisch och Sørensen missar alla målet). Istället gör Aranäs 12-10 med Leo retligt på den. Avslutningen av halvleken är svårrefererad eftersom C More gav oss lite nostalgi med frysta bilder. Sista två minuterna körde de radio med stillbild. Arnar satte tydligen 13-12 i slutet, innan Aranäs gjorde 14-12, vilket var paussiffrorna. Ett helt OK resultat för IFK med tanke på hur det sett ut och med tanke på hur det gick 2013.

Ola roterade friskt på spelarna under matchen men startar andra halvlek med samma startuppställning som i första halvlek. Två mål av Tollbring (kontring och straff) ger lika igen, 14-14 efter 34 minuter. Han kvitterar även till 15-15 på kontring. Sen kommer en märklig matchsekvens som får en att tvivla lite på sporten handboll. Olafur åker ut helt korrekt när han river ner en aranässpelare, i anfallet efter tappar IFK bollen med tom bur (eftersom man satt in en extra utespelare), Lagergren hindrar kontringen långt uppe på offensiv planhalva och åker ut OCH Aranäs får straff på en sekvens som i vanliga fall bara gett ett frikast. Men eftersom målet var tomt så ger det utvisning OCH straff! Handboll kan vara en svår sport att förstå för oinvigda i vanliga fall, varför skall det nu göras ännu svårare att förstå? Hastigt och lustigt har momentum svängt till Aranäs favör igen, men IFK visar mästarklass genom att någon kliver fram när det som bäst behövs. Den här gången är det Leo som räddar flera frilägen och perioden med de dubbla utvisningarna slutar 1-1. Bra IFK! Sørensen sätter 16-17 efter 42 minuter, Aranäs kvitterar omgående innan det orangea tåget äntligen växlat in på rätt spår igen. På känt manér drar IFK ifrån med kvarten kvar. IFKs tyngd och fysik tar ut sin rätt och sex raka IFK-mål stänger matchen. 17-17 blir 17-23 på 8 minuter, trots dubbla time outer av Aranäs. På 23 minuter gör Aranäs tre (3!) mål. Ola passar nu på att lufta bänken ordentligt och byter ut kanterna helt genom att sätta in Johannes Larsson och Viktor Hallén. Även Tatarintsev får en ny chans. IFK slår av på takten och Aranäs kan putsa till siffrorna till en hedersam fyramålsförlust mot de regerande svenska mästarna IFK Kristianstad.

Resultatet känns ointressant. Det viktiga var att få starta säsongen med en vinst. Det är fortfarande långt till maj när guldet ska bärgas, så det finns gott om tid för Ola att spela in laget. Nytt för den här säsongen är att han stannar hemma under VM-uppehållet i januari vilket kommer att göra underverk med IFK.

Tre av kvällens fyra matcher fick följas via stream. En match visades på LUGI-TV (TV4 Sport), gissa vilken? Självklart LUGI-matchen, ingen högoddsare direkt.

Nu väntar hemmapremiären i en knökad Arena och fredagsmatch mot Ysta IF! Var där eller var hemma och ha tråkigt.

VI ÄR IFK!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar