Nostalgi

IFK Kristianstad – SG Flensburg-Handewitt, 22-36 (12-15, 10-21)

Träningsmatch
Idrottshallen, publik 1 250
23 juli 2018

Träningsmatch mot vid det här laget välbekanta tyska mästarlaget Flensburg. Förutom att få se nyförvärven i IFK göra debut i orange på en vanlig handbollsplan så var kvällens stora behållning själva spelplatsen. Idrottshallen, eller A-hallen i Kristianstad Arena som den heter egentligen, är klassisk handbollsmark. Här har många storheter spelat, här är många lokala handbollspelare uppväxta och här har det bjudits på många klassiska händelser.

A-hallen

En del fick vi återigen uppleva ikväll:

 • Inspringet från dörrarna ut mot B- och C-hallarna
 • Sargen som gör att hela planen inte syns från läktarna
 • Avbytarbänkar inklämda mellan sargen och planen
 • Pressplatserna ovanför ena trappan
 • Välfyllda sittplatser, 1 250 personer med ett biljettpris på 150 kronor hade fått de flesta kassörerna i SHE och Handbollsligan att gå i spinn
 • Publik som klart och tydligt berättade för domarna hur de skulle ha dömt eller inte dömt
 • Basketkorgarna som är i vägen efter en hård ribbträff och som ger inkast till försvararna istället för retur ut till anfallarna
 • Varmt värre i lokalen
 • Bombkastning i den högre skolan

En del saknades:

 • Damen på första raden som slog domarna i huvet med programbladet och vrålade ”Vet hut!”
 • Trängseln på ståplats där man fick stå med ena axeln mot planen och då valde man så klart att ha näsan i IFKs anfallsriktning. I paus vände man sig åt andra hållet.
 • Programbladet! Hur tänkte man där? Ska vi kasta in våra telefoner på plan istället?
 • Trekantsskylten som manuellt hängdes ut från kansliet med resultatet i andra matcher
 • Cafeterian med flipperspelen
 • De trevliga godisförsäljarna 😉

En del var nytt och bra:

 • Pirates of the Caribbean ger gåshud på publik och spelare även i A-hallen
 • Ett förbättrat brand- och utrymningsskydd som värmer en gammal brandkonsult. Bl.a. brandtekniskt avskilda trapphus med utrymning direkt till det fria och mer än en utrymningsväg ut från läktarna.

Matchen då? Den börjar bra, och inledningen ger en föraning om hur förstauppställningen kommer att se ut: Alfred Ehn (V6), Olafur (V9), Helge (M9), Teitur (H9), Anton H (H6), Arnar (M6) och Richard (MV). Men detta kan givetvis ändras då resten av bänken i princip hade gått in förstauppställningen i övriga handbollslag i riket. Det är antagligen inte ens spelbart på något av världens alla spelbolag (och efter fotbolls-VM har vi fattat att det finns många) att Olafur gör IFKs första mål. Trots att IFK bränner både kontringar och straff,  Richard slår in en boll i eget mål och en del bortkastade bollar framåt är det ledning med 9-7 efter en kvart. Kvällens absoluta behållning är Teiturs underarmsmissil från hyfsat dålig vinkel rakt upp i motstående kryss. Finns ingen målvakt i världen som hade räddat det skottet. IFK kör sen ett hockeybyte och med några minuters fördröjning byter man ut hela kedjan. De nya spelarna är inte lika samspelta, inspelen sitter inte som en smäck och gästerna kan göra fyra raka mål till 9-11. Johannes kontrar elegant in 10-11 och Valter sätter retfullt enkelt 11-12 på straff. Halvleken slutar 12-15.

Andra halvlek står Leo i mål. Olafur gör första målet på nytt och Alfred bryter en pass och hittar Johannes som kontrar in 14-15. En stark öppning på halvleken och IFK har kontakt igen! Men sen var det slut på det roliga. På mindre än tio minuter gör Flensburg 8-1 på IFK där spiken i kistan var utvisningen på Johannes. Flensburg kontrollerar matchen totalt. Framåt går deras långa spelare upp och dunkar enkelt bollen i mål, bakåt bildar de en mur som IFK stundtals varken kommer över, igenom eller runt. Det mest minnesvärda från den halvleken är flippen Valter gör på straff till 16-23. Matchen slutar 22-36. Tjugoen insläppta mål på en halvlek är några för många för att det ska vara godkänt bakåt. Framåt är 10-12 per halvlek godkänt.

Oavsett vilket så är detta säsongens första match för ett lag med sju nya spelare. Med en och halv månads träning och matchande i internationella träningsturneringar så kommer det att bli mycket spännande att se IFK i höst. Mot det femte raka SM-guldet och mot ett nytt slutspel i Champions League!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar