nr 8!

IFK Kristianstad – HK Beutler, 23-22 e.fl. 20-20 full tid (11-8, 9-12, 2-1, 1-1)

SM-final
Scandinavium, 9 668 i publik
10 maj 2018

En heldag tur och retur till Göteborg, i högsommarvärmen är ju aldrig fel. IFK är utan tvekan Sveriges häftigaste handbollsklubb och har ordnat orange rastplats i Laholm med fri grillad korv, öl och partymusik till alla! Fröberg, Nikolas, Kik och Co. går från klarhet till klarhet och tar det hela tiden till en ny nivå. Evenemanget sköttes förtjänstfullt av HK Hök i Laholm. När de är på väg till SM-final nästa gång fixar IFK korven i Kristianstad. Tack HK Hök, ni var grymma!

Ja, jösses! Vilken rysare vi fick. Förväntad medellivslängd i Kristianstad med omnejd sjönk med ett par år efter den här matchen. Men nu är guld nummer 8 i hamn! Rättvist, Sveriges bästa lag har spelat 57 matcher den här säsongen, näst flest i Europa. Nu är vi den tredje bästa klubben vad gäller antal SM-guld. Närmast jagar vi HK Drott med 11 guld, och långt där framme tronar de vita eleganterna Redbergslids IK med 20 guld. Fyra raka SM-guld har SoIK Hellas (68/69-71/72) och Redbergslids IK (94/95-97/98). Nu jagar vi Majornas IK som är bäst i klassen med fem raka SM-guld (41/42-45/46).

Malmö chans i förhandsnacket var att målvaktsspelet briljerade. Nu briljerade IFK-bekantingen Beutler matchen igenom, men det vann inte matchen utan snarare höll det kvar Malmö i matchen.

Det var inte ens spelbart på något av alla världens spelbolag. Matchens första målskytt är så klart lagkapten Olafur. På kontring sätter sen Tim 2-0. Malmö får passivitetsvarning och missar. IFK går för 3-0 och vår förhoppning är att vi stänger matchen i vanlig ordning, så vi slipper skicka runt defibrillatorn på läktaren, men icke. Fyra raka malmömål ger 2-4 åtta minuter in i matchen, med chans på 2-5 men där räddar Rickard. Istället kan Arnar kontra in 3-4. Tim sätter 4-5 och efter ny räddning av Ricard drar in Albin in kvitteringen 5-5. IFK går också till anfall för ledning, men en miss ger kontring och 5-6. Viktor kvitterar till 6-6 och Albin till 7-7, innan Mario ger IFK ledningen på nytt med 8-7. Time out Malmö efter 22 minuter. Rickard stänger nu målet en stund och via Viktor sätter Albin 9-7 på kontring. Albin passar sen Tim till 10-7 och IFK har många chanser att ta en fyramålsledning med 11-7 men istället kan Malmö krypa närmare med 10-8. I sista minuten gör sedan Olafur 11-8 och Rickard stänger halvleken med en räddning. Malmö ska börja andra halvlek med boll så 10-9 kunde gett en kvittering i inledningen på andra halvlek.

Malmö har det tungt framåt och får passivitetsvarning i första anfallet och på kontring sätter Helge elegant 12-8. 12-9 och en miss av IFK följer. I kvällens längsta anfall har Malmö tur och lyckas rädda bollen kvar flera gånger men till slut kan Albin kontra in 13-9. Galet bra tryck på läktarna och IFK är på gång. Men i anfallet efter får Arnar en utvisning. Malmö skjuter högt över, men får otroligt nog frikast med sig. Sådana läge brukar aldrig ge frikast. På kanten sätter de sedan 13-10. Nästa anfall ger straff till Malmö, men den kniper Rickard! Inkast Malmö, men de döms sedan för tekniskt fel. IFK drar på kontring, men domarna ångrar sig och ger tillbaka bollen till Malmö. Bägge lagen kastar bort bollen och Malmö tar timeout 38 minuter in i matchen. Passivitetsvarning igen, men 13-11. Viktor får en tryckare och missar sitt kantläge, utan åtgärd från domarna. 13-12 och chans till kvittering, men teknisk fel. Albin 14-12 och Malmö är desperata och försöker en japan, men den misslyckas helt. Tyvärr miss av IFK och 14-13 följer. Stig-Tore passar vackert till Mario som studsar in 15-13. Viktor sätter 16-14 och IFK är på gång att rycka. Då bryts matchen för powerbreak (!?), dvs reklamavbrott och man vill att publiken ska dansa Macarena!? TRAMS! Malmö kryper närmare med 16-15, men Rickard hindrar kvittering, istället sätter Viktor 17-15 med tretton minuter kvar av ordinarie tid. Olafur sätter 18-16 med armen uppe, och med kvällens rökare drar han in 19-17 när vi går in i de sista självande tio minuterna. Världsklass! Ny reducering, nu från linjen till 19-18. Leo kommer in och Olafur sätter 20-18 via täck med åtta minuter kvar. Malmö sätter reduceringen, men den döms bort för offensiv foul. Time out av IFK. Ett par mål till så är guldet i hamn, men så lätt ska vi inte slippa undan på läktarna. Med minuten kvar kvitterar Malmö, och till allas fasa har de även ett sista anfall med 15 sekunder kvar. Rutinerade Petersen låtsades att det var något fel på bollen så domarna stoppade klockan så de kunde flytta upp laget. Lyckligtvis gick inte den fulingen hem. Malmö får ett sista frikast vid full tid, men det är bara Olafur som kan göra mål i det läget och han spelar ju för oss. 20-20 och förlängning.

Helge öppnade målskyttet i andra halvlek, och han öppnar det även i förlängningen med 21-20 med armen uppe. Malmö är trötta och får passivitetsvarning följt av räddning av Leo. IFK är inte trötta, utan kör några klassiska växlar som sätter Albin i soprent läge till 22-20 och Albin har på kontring sen chans att stänga matchen men så lätt slipper vi inte undan nu heller. Miss, och i spel sju mot sex drar Malmö in reduceringen 22-21 via stolpen. Mario gör ett grymt snabbt avkast och sätter bollen i mål, men tyvärr en sekund för sent. Ledning med ett mål efter första förlängningshalvleken, men det kunde/borde varit med tre.

På läktarna ljuder nu ”UPP OCH STÅ FÖR IFK!”. Malmö börjar med boll, men kastar bort den. Linjeläge för IFK, men miss. Ny räddning Leo, men miss på nytt av IFK. Malmö satsar nu allt på sju mot sex, men Leo räddar och med minuten kvar sätter Viktor 23-21. Reducering 23-22 med 30 sekunder kvar. Toksnabb passivitetsvarning och offensiv foul ger Malmö ett sista anfall med tio sekunder kvar, men det slutar i ett frikast vid full tid. Trumslagaren i Malmöklacken springer med checkhäftet i full panik och vill köpa över Olafur, men så mycket guld finns inte världen som hade löst den övergången så frikastet slutar i muren och guldet är vårt! Det lag som vann var inte det med bäst målvaktspar, utan det med bäst stöd på läktarna, och där är IFK i en klass för sig med nummer 8, den brandgula väggen!

Förhoppningsvis var det sista gången vi behövde uppleva det här jippot. Fokus ligger inte på det sportsliga, utan mer att det skall vara tjo och tjim. Men efter sex finaler på sju år har intresserat för detta svalnat något hos de brandgula fansen. Många valde att följa matchen via TV istället, och då blir det inte lapp på luckan. Och nu fick vi dras med speakers som ropade ”Finns det några här som håller på Malmö?” och likande. Ge oss en final i bäst av fem, där spelet på plan och supportrarna på läktarna fixar trycket. Eller varför inte en lång rak serie, kryddat med Svenska Cupen med en Final 4-helg där svensk handboll kan hålla sin firmafest om man så önskar.

Nu vänder vi hemåt Skåne igen, med den åttonde SM-pokalen. Guldfirande vid Arenan i morgon. Därefter väntar lite lek i sanden i Åhus i sommar, innnan vi höst kör mot femte raka guldet och varför inte en kvartsfinal i Champions League?

Vi tackar så klart också de fem brandgula hjältarna som i dag gjorde sin sista (senaste?) match för IFK. Gunnar Steinn, Albin, Inge Aas, Tim och Mario. Ni finns för alltid i våra brandgula hjärtan!

MÄSTARNA FRÅN SKÅNE; HÄR ÄR VI!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar