Nummer 1!

IFK Kristianstad – Ysta vit, 30-25 (13-14, 17-11)

Handbollsligan, omgång 2
Publik: 5 032

Numret för kvällen är 1:

  • 1:a hemmamatchen för säsongen
  • 1:a matchen på hemmaplan för hur många spelare som helst
  • 1, Leo Larsson
  • 1 stolpträff av Leo
  • 1 mål av Leo
  • 1: a i tabellen

ifk

Och så är vi så klart Handbollsstaden nummer 1! Texten till denna grymma stämningshöjare hittar ni här.

sk

Fredag, sommarvärme, arton hål golf i Åhus, hemmapremiär i Arenan, derby mot lillebror Ysta vit, första handavgjutningarna till Kristianstad Walk of Fame innan match av legendarerna Johan Jepson och min favoritspelare Bo ”Tjommen” Ahlberg och en stabil femmålsseger. Kan inte kräva mycket mer av en dag.

Drygt 5 000 i publiksiffra och nästan lapp på luckan, även om lite väl många årskortsplatser på långsidorna var tomma. Kan ni inte gå så låna ut korten eller lämna tillbaka platsen för matchen så någon annan kan få den. Skärpning!

IFK börjar med förstauppställning Simic, Tollbring, Olafur, Jonsson, Lagergren, Sørensen och Lipovac. Gunnar öppnar kvällens målfabrikation med ett genombrott på egen hand. Ysta gör tekniskt fel, men IFK kastar bort bollen. Olafur prickar stolpen och Lipovac missar och Ysta kan kvittera. Det har snackats om att det är kanterna som levererar i IFK och att skyttarna från niometer inte har gjort det. Det snacket kan ni hutta i kanalen för i kväll var det skyttefest i gammal härlig stil. Lagkapten Olafur kliver fram och visar vägen och bombar in 2-1. I nästa anfall skjuter Kim Andersson med ärtbössa i magen på Simic, kontring på det så klart och Lagergren skjuter med pansarskott, 3-1. Tollbring snor bollen och passar till Lagergren som kontrar in 4-1. Simic räddar på nytt, men Lagergren är för het och missar när han tar ett dåligt läge. Välbehövlig timeout tas av Ysta. Olafur hänger i luften och hänger in 5-2. Lagergren gör 6-3 på ett snabbt avkast. I nästa anfall passar han Sørensen stiligt bakom ryggen men Sørensen lobbade över både målvakt och målbur. Gunnar sätter 7-4 och sen hade IFK hur många chanser som helst att sätta en ledning med 8-4. Men bortkastade bollar i parti och minut gör att Ysta kan kvittera 13 minuter in i matchen. Enda positiva med det var att några spridda applåder visade att det trots allt fanns några ystasupportar på plats. Att det inte var fler på plats en fredag får väl anses vara ett tecken på att de inte riktigt trodde på sitt lag. Vita hjärtat? Gunnar får en utvisning, och IFK kör sedan ett tvåminutersanfall med sex utespelare, därefter räddade ystamålvakten när armen var upp på domaren för passivt spel och IFK tar bollen och kan fortsätta sitt anfall. De nya reglerna tar udden av utvisningarna. Mål två gånger om av Olafur, Henningsson på genombrott och en avstämd rökare från Lagergren ger 11-8 21 minuter in i matchen. Ysta träffar målramen och IFK går till anfall för en fyramålsledning. Tatarintsev får chansen vilket är lite olikt Ola, det normala hade varit att sätta in Gunnar igen som vilat tio minuter. Inhoppet kommer att bli en klassiker med varma applåder, ett skott i block och en utvisning. Allt inom 4 sekunder. Ola protesterade så han fick en varning, oklart vilken av de tre händelserna han protesterade mot. Olafur sätter 12-10 och en ystautvisning gjorde att en IFK-ledning i halvtid kändes given, men en utvisning på Lagergren och medföljande straff hindrade detta. Tim Sørensen gjorde IFKs första sexmetersmål med två minuter kvar av halvleken. Olafur prickade stolpen och istället kunde Ysta något förvånande gå till halvtidsvila med 13-14. Total tid i första halvlek för ystaledning är två (2!) sekunder.

I andra halvlek får Leo chansen mot sitt gamla lag. Tollbring reducerar på straff och Gunnar drar kvitteringen stenhårt i krysset. Ysta börjar se trötta ut och varnas flera gånger för passivt spel, men lyckas ändå få in bollen. Lipovac var osynlig i första halvlek men visar sig ordentligt i andra med ständigt nätrassel. Tyvärr körde domarna måltombola och underkände säkert hälften av målen och dömde honom nere. Gunnar sätter 16-17  och IFK tar timeout efter 38 minuter och tvåmålsunderläge, 16-18. Ledningen för gästerna var aldrig större än två mål och det räcker inte om man skall hålla undan för IFK. Lipovac får äntligen ett mål godkänt, 17-18, Tollbring visar sig mänsklig och bommar en straff. Istället är det Lipovac som kvitterar när IFK kör gammal hederlig tornadohandboll. Gunnar visar att han också kan spela mittsexa och sätter 19-19 och återtagen ledning 20-19 av Lipovac efter fortsatt tornado. Det enda tåget i Sverige som håller tiden är det orangea. Det går alltid när det är kvarten kvar att spela. Jag ser sällan elitmatcher när inte IFK spelar, men antagligen är de bara 45 minuter för de andra lagen verkar inte orkar längre än så. Leo stänger holken och Gunnar kör nytt linjespel till 21-19. Olafur gör enkelt 22-19 och ännu enklare 23-20 rätt upp i krysset efter en stor båge. Leo räddar och smörpassar till Tim som sätter 24-20 och Gunnar gör 25-21 med 10 minuter kvar. Olafur får ett rött kort vilket gör att Henningsson får komma in resten av matchen. Gunnar sätter 26-22 och med 6 minuter kvar prickar Henningssom ribban och Ysta kan krypa lite närmare med 26-24. Lagergren bjuder in dem genom ett (tveksamt) stegfel men Ysta tackade nej till dansen genom att omgående kasta bort bollen.  Lipovac trycker sig fram på linjen och trycker in 27-24 med fem minuter kvar och i anfallet därpå snor han bollen och skickar katapulttollbring på kontring och 28-24 med fyra minuter kvar. Där och då var Ysta ett slaget lag. De tog timeout för att prata om att de ska försöka spela som LUGI spelade i tisdags med sju utespelare. Det gick sådär för Ysta, eller typ inte alls. Tollbring sätter 29-24 i tom bur, Leo skjuter in sig och träffar stolpen och drar slutligen in slutresultat 30-25.

Priset, dammsugare och blommor, som bäste spelare i IFK gick till Gunnar Stein Jonsson.

En stor eloge till Lagergren som drar ett stort lass på högernio i sextio minuter i väntan på Stig Tore Moen som dras med en skada. Likaså saknas Inge Aas Eriksen. Så med dem tillbaka i spel och ett ännu mer samspelt lag kommer det att räcka hela vägen för IFK även den här säsongen. I alla fall i Handbollsligan. Vad gäller Champions League är lite mer osäkert. Nästa söndag vet vi mer om hur det nya IFK står sig mot europeiska storlag när Vardar kommer på besök. Alla till Arenan då, och alla till Bibblan på onsdag, bortamatch mot LUGI och Södra Kurvan ordnar bussresa så klart.

Apropå halvtidsresultatet 13-14:

ysta

VI ÄR HANDBOLLSSTADEN NUMMER 1!

/Daniel Sirensjö

 

 

 

 

Lämna ett svar