Nummer 8, en saknad matchvinnare

IFK Kristianstad – IFK Skövde, 23-24 (9-12, 14-12)

Handbollsligan, match 11
Kristianstad Arena, publik 50 plus restauranger
21 november 2020

Kamratmöte i Arenan och tillika toppmöte i Handbollsligan. Fortfarande utan Espen och Anton, men med Adam tillbaka. Inalles 13 spelare i matchtruppen.

Lika inledningsvis, men två missade anfall i rad ger gästerna en tvåmålsledning, 2-4, vilket IFK aldrig hämtar ikapp. Elva minuter in i matchen ser det mörkt ut, 3-7. Men då börjar upphämtningen med tre raka mål till 6-7 och IFK får också kvitteringsläget på straff. Ólafur har många styrkor både på och utanför handbollsplanen, att lägga straffar är dock inte en av dem. Visserligen saknas lagets ordinarie straffskytt Anton, men det finns ju andra att använda, typ Albin. Istället för kvittering till 7-7 kan Skövde glida iväg till en ny fyramålsledning, 8-12, med tre minuter kvar av första halvlek. De har även bud på en femmålsledning, men tre räddningar i rad av Gustaf och mål av Albin ger 9-12. Tremålsundeläge i paus är fullt upphämtningsbart i handboll.

Ólafur reducerar till 10-12 direkt i andra halvlek. IFK har sen chansen på kontring till endast ett måls underläge, men Marcus missar och i följande anfall åker Johan på en utvisning och Skövde får återigen momentum i matchen. Nu skaffar de till och med en femmålsledning, 12-17, och inget talar för poäng till hemmalaget. Ny viljeansträngning av IFK ger 16-18, som strax därpå blir 16-20. Varje gång IFK lyckas knappa in två mål ökar Skövde återigen på till fyramålsledning. IFK har svårt att få stopp på gästerna, som trots flera passivitetsvarningar ändå får in bollen i mål. Dock tröttnar de sista tio och IFK kan äntligen på allvar ta sig in i matchen. Tyvärr hade vi behövt varit lite effektivare framåt för att kunna utnyttja det fullt ut. Först med två minuter kvar kan IFK reducera till endast ett mål ifrån, 22-23, genom Adam som gör sitt första mål för kvällen. Skövde gör 22-24 och vi får 23-24 av Ólafur med minuten kvar. Skövde vill bara spela av sista minuten men får ta ett dåligt avslut med 20 sekunder kvar som Gustaf enkelt räddar. Ólafur kliver fram för att som lagkapten ta ansvar, men skottet sitter insida stolpe och ut. Hade det varit lite hårdare, eller kanske lite mindre klister på bollen hade returer gått ut till Emil på kanten och med målvakten sittandes på golvet. Men retligt nog stannar bollen en meter innanför målområdeslinjen. Skövde bryr sig inte om att plocka upp bollen, och domaren låter de kvarvarande tio sekunderna rinna ut. En centimeter längre till vänster på sista skottet hade räddat kvällen, istället blir det en bitter uddamålsförlust.

Resorna i Europa sliter nog mer än vi tror. Två förluster i Handbollsligan varvas med en bragdartad seger nere i fredags. Vi får väl hoppas och tro att detta medför en stabil hemmaseger i EHF European League-matchen på tisdag för IFK mot Sporting Lissabon.

Det delas inte ut några medaljer i november, men två hemmaförluster i rad i serien är inte helt bekvämt. Visserligen två uddamålsförluster, men ändå. Senast vi förlorade två hemmamatcher i rad i serien var februari 2012. Givetvis ska IFK 2020 vinna även utan publik, men jag är övertygad att med 4-5000 på läktaren i Arenan hade IFK vunnit båda dessa matcher. Det är ingen slump att vi gör fler mål och vinner fler matcher hemma än borta. Kvällens 50 åskådare kämpade tappert, men framöver blir det inga alls på läktaren. Tråkigt besked, för Nummer 8 är viktiga för:

DET ÄR VI SOM ÄR IFK!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar