Öka takten, sista kvarten!

Alingsås HK – IFK Kristianstad 30-24 (16-12, 14-12)

Handbollsligan, omgång 9
Publik: 2 119 (välfyllt på de tre av fyra läktare som användes)

Första matchen mellan lagen sedan SM-finalen i maj, och enligt många är det även dessa två lag som kommer att mötas i den till våren stundande SM-finalen. Bägge lagen har gått bra i höst och parkerar i toppen av tabellen. Kan tyckas vara en bra värdemätare, men ändock inte. Det är inte nu som medaljerna delas ut och ingen minns en serievinnare. För IFK är det viktigare just nu med fokus på Champions League där chansen faktiskt är god till ett historiskt avancemang från gruppspelet.

Matchen börjar i ett frejdigt tempo och lagen följs åt i målprotokollet och gör mål både i uppställt anfall och i snabba spelomställningar.  Efter 20 minuter står det 10-10, dvs ett mål i minuten. Att IFK fokuserar på Champions League visas när Sascha oväntat byts in och får göra sitt hittills längsta inhopp och det i ett läge när matchen står och väger. En olycklig utvisning på Hanisch gör att Alingsås avslutar halvleken med att rycka åt sig en fyramålsledning, 16-12. Henningsson prickade stolpen i slutsekunden.

Förhoppningen är att IFK snabbt skall göra några snabba mål för kontakt, men istället är är det Alingsås som gör 17-12, en femmålsledning. Men Lagergren har nu vaknat till och fyra raka mål av IFK ger 17-16. Med 40 minuter spelade står det 20-20, dvs fortfarande ett mål i minuten. IFK går nu för en ledning, men okyla och ett snabbt avslut misslyckas och istället tar Alingsås ledningen på nytt. Med dryga kvarten kvar fixar Arnar en straff som Lagergren sätter enkelt, 22-21 och alla väntar nu på IFK’s patenterade sistakvart ska avgöra matchen. Men tji fick vi för istället är det Alingsås som rycker ifrån tack vara en mållås period för IFK på mer än 11 minuter, och så vinner man inga matcher i Alingsås. Oförmågan att inte kunna göra mål bottnar i tekniska fel, missade inspel, en ny utvisning, Alingsåsspelare som plockar upp bollen liggandes i målområdet (ej tillåtet) och många missade returer. Matchen slutar 30-24 vilket vi redan lagt bakom oss.

Alingsås vinst baserades i att de tilläts spela ett aggressivt försvarsspel (ibland lite väl mycket ryggsäck över det hela) och som IFK inte hittade nyckeln till och inte heller lyckades kopiera. Lite märkligt att IFK fick fler utvisningar (ej medräknat den sista på Bergendahl när matchen redan var avgjord).

Det vi tar med oss är främst moralen vid upphämtningen med fyra raka mål på tre minuter, Simics magiska dubbelräddning på straffen och publikstämningen. Det är odiskutabelt Sveriges två bästa publiklag som möts.

Noterbart var också att Bergendahl inte alls var lika sur som senast när han ikväll blev utvisad (när segern redan var klar).

Det vi inte ska med oss är de tekniska felen av IFK och dessa ibland tråkiga offensiva fouler (särskilt de som filmas fram med ett högljutt stönande). Handboll ska vara en kontaktsport och då är det spelförstörande med dessa fallande furor. Stå upp och spela handboll!

Bortamatch mot Iman Jamali & Co. i Vitryssland i helgen som kommer och sedan är det alla till Arena på onsdag när Sally och de andra bibliotekarierna från Lund anländer. Låt nu inte det faktum att TV4 Sport för en gångs skull sänder en IFK-match (vilket så klart ju beror på att det även är LUGIs klubbkanal, LUGI-TV) hindra oss från att fylla Arenan. Tre TV-sända matcher med LUGI på en vecka kan inte vara en slump, LUGI-TV it is.

Vi älskar IFK!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar