Otufft, snällt och naivt

IFK Kristianstad – Pick Szeged 21-29 (12-15, 9-14)

Champions League, omgång 7
Publik: 4 419

Det är inga dåliga lag i Champions League och ungerska Pick Szeged med Jonas Källman är inte bland de sämsta av dem, utan tvärt om ett av topplagen i Europa. Ändock fanns där en from förhoppning om en liten skräll och ett eller två brandgula poäng. IFK hade lägena för det ikväll, men tog aldrig dem utan matchen rann i väg sista 10 minuterna till en tung åttamålsförlust.

Två timmar innan match var det mingel med bubbel, DJ, god mat och dryck och uppsnack med Ola och Nikolas i Stjärnrestaurangen. Mycket trevligt! För kvällen hade vi nya platser i Arenan, precis bakom bänken. Perfekta platser och kul att se och höra snacket på bänken, men ibland skymdes sikten något och vi fick titta på jumbotronen istället för att se vad som hände på plan.

mingel vaggen

Matchen är mållös i tre minuter innan Moen bombar in 1-0. Pick Szeged prickar stolpen men IFK kastar bort bollen i nästa anfall. Straff till gästerna och kvitterat. Moen har nu kommit igång på allvar och gör mål på sin egen retur (2-1) och sätter även 3-2. Ett teknisk fel hos gästerna ger IFK chansen till en tvåmålsledning, men ett missat inspel hindrar det. Istället gör gästerna fyra raka mål till 3-6, bland annat när Simic står vid bänken och konsulterar Leo. Timeout av Ola efter 10 minuter som undrar : ”Var är de tuffa satsningarna?” Olafur studsar in 4-6 innan Arnar åker ut två minuter. IFK håller ändå ihop spelet och en kvart in i matchen är det alltjämt kontakt, 5-7. Men fyra nya raka mål av Pick Szeged på 5 minuter ger tung uppförsbacke och 5-11, sex måls underläge. De får skjuta alldeles ostört från nio meter och då är det inte lätt för Simic i mål. IFK tar sin andra timeout och Ola undrar: ”Ska vi vara snällaste laget som åker runt i Europa?”. IFK kör 7 mot 6-spel och Tim gör 7-12. Med fyra minuter kvar av halvleken är det fortsatt fem måls underläge, 9-14. Men två mål av Olafur sista minuten ger oss ett tremålsunderläge i paus. Helt överkomligt och det kunde varit betydligt större. Målet av Olafur vid full tid mot uppställd mur är redan en klassiker med snart 100 000 visningar på EHF Champions Leagues facebooksida.

Leo börjar i mål andra halvlek och IFK börjar med bollen. Olafur går på genombrott och studsar in 13-15. Kontakt igen! I anfallet efter gör Arnar 14-16, men närmare än så kommer inte IFK. Leo gör flera räddningar men det tas inte till vara av IFK som har svårt att komma till lägena. IFK börjar köra 7 mot 6-spel med två linjespelare, men det behöver vi nog öva lite mer på. Mario är sopren på linjen och beredd på pass vid minst fyra tillfällen men inspelet kommer aldrig!

mario

Simic byts in igen och räddar vid 16-21, kontring på Tollbring som missar passen till Henningsson i fritt läge. Ny räddning av Simic följd av stürmerfoul på IFK-spelare. Ny räddning av Simic och till slut kommer 17-21 (Henningsson på genombrott) en kvart i andra halvlek. Gästerna varnas för passivt spel men lyckas få in bollen till linjen som gör mål där Simic var ytterst nära att rädda. 17-22 och femmålsunderläge igen. Passmiss av IFK men räddning av Simic som smörpassar Arnar på kontring till 18-22, vilket var sista gången IFK hade viss kontakt och en fortsatt möjlighet till poängräddning. IFK tar timeout där ledordet från Ola är: ”Naiva!” Gästerna stänger nu matchen med fem raka mål till 18-27. Matchen slutar 21-29 sedan Jerry i slutminuten satte en ny straff och var därmed 100 %-ig från sjumeterslinjen.

Matchen i sin helhet finns att se på EHFTV.

Albin Lagergren spelade inte eftersom han har fortsatt känning efter armbågen från Jeppson i onsdags.

Bara till att bryta ihop och komna igen, med halva serien spelade har vi tre av de sju poäng som kan räcka till slutspel. Tyvärr tog Celje oväntat poäng borta mot Jamali & Co. och det innebär att deras snöpliga kvittering mot IFK för några veckor sedan gör att de istället för IFK håller den sista slutspelsplatsen. Men fyra poäng på sju matcher är ingen omöjlighet så vi ger inte upp.

tabellIhopbrytandet och igenkommandet underlättades av efterfesten på tredje våningen där alla var välkomna. Även spelarna från bägge lagen dök upp, men de var där mer för maten än för dryckens skull. Kul att få träffa dem på så nära håll, inte många sporter det händer i Champions League, #baraihandboll. Vi saknade dock de ungerska fansen, de hade nog snäppt upp stämningen ytterligare några steg till. Ihärdigast var IFK-supporten som försökte byta sin egen gråa hoodtröja mot en hoodtröja från någon av spelarna i Pick Szeged. De var trevliga, men kunde tyvärr inte byta eftersom de bara hade varsin. Hoppet stod till Källman men han dök nog aldrig upp.

baren stoffe

Ny match på tisdag mot GUIF. Ett klassiskt möte. GUIF var nederlagstippade inför säsongen med tapp av hall, tränare och flera tongivande spelare. Men de är med i toppen, trots tappade poäng pga. spel med olicensierade spelare. Matcherna duggar tätt nu och det sliter på spelarna så de behöver allt vårt stöd för att förlänga den imponerande sviten till 32 raka hemmavinster!

VI ÄLSKAR IFK!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar