Redbergslids IK – IFK Kristianstad, 27-30 (17-14, 10-16)

Elitserien, omgång 28

Publik, 885 (farligt tomma läktare)

Det var upplagt för en klassisk genomklappning. IFK redan klara seriesegrare, så inget annan än äran att spela för. Flera spelare bort pga. av skador. RIK slåss för en slutspelsplats och Motivation slår klass är ofta en sanning i handboll. Dessutom har inte IFK vunnit i Lisebergshallen sen Dannebrogen senaste gången vajade över Bohus fästning.

RIK börjar med boll men kastar omgående bort den och Björnsen kontrar in 0-1 i första minuten. RIK kvitterar och Lagergren gör 1-2 efter 2 minuter. Ledningen blir inte långvarig för RIK kvitterar direkt och sedan tar det 53 minuter innan IFK återtar ledningen. Hanisch prickar stolpen och det gör även Lagergren på straffen i nästa anfall. Jepson skjuter utanför innan Pettersson sätter 4-3 efter 6 minuter. Lagergren prickar stolpen på nytt efter 8 minuter. Inget att deppa för för Olafur snor raskt tillbaka bollen och sätter 5-4. Sen har IFK tröttnat på stolpträffar så istället drar Olafur den i ribban istället. Ola verkar inte helt nöjd med spelet så han tar time out efter 11 minuter och underläge 7-4. För att slippa träffa stolpe eller ribba i nästa anfall tar IFK det säkra före det osäkra och kastar bort bollen istället, kontring av RIK till 8-4. För att inte riskera att kasta bort bollen i nästa anfall kör IFK istället ett stegfel, och RIK gör 9-4 efter 14 minuter. Fem måls underläge i handbollsmatch är inget alarmerande, det kan hämtas hem fortare än valfri åkattraktion på Liseberg. I knappa 10 minuter pendlar det mellan 4 och 5 mål i underläge. Det är inte många räddningar som görs, varken i IFK eller i RIK. Skillnaden är att RIK har färre tekniska fel och får fler skott på mål. Efter 20 minuter byter RIK målvakt. De gör sen 14-9 och 15-9 i rask takt. 6 måls underläge toppat med en utvisning på Lindskog, och IFK ser helt uppgivna ut. Skönt att Inge direkt fixade en tvåa på RIK också. 2 minuter senare kommer Leo in och börjar med en räddning. Lagergren glider igenom försvaret men missar. RIK missar också, Tollbring fångar upp ett missat inspel till Pettersson men döms nere i avslutet. Nu är det hemmalagets tur att ta time out, med fem minuter kvar av halvleken. Björnsen sätter en straff, 16-11. Leo räddar på nytt, men IFK passar RIK, Leo räddar friläge från linjen och Cederholm stegar igenom och sätter 16-12. Hoppet om ”bara” femmålsunderläge i paus lever, men RIK bombar direkt 17-12 med 2 minuter kvar. IFK gör teknisk fel och RIK anfaller för sexmålsledning. Det ljusnar inte när Björnsen åker ut med 1,5 minut kvar, men Pettersson snor bollen och Inge kontrar in 17-13. RIK tar kantläge, men Leo räddar och med Jepson inne som västspelare sätter Cederholm 17-14 med sekunder kvar! Var den upphämtningen kom från är det ingen som vet. Tre mål är ju inget i handboll med 30 minuter kvar att spela. IFK spelade inte bra, bakåt var det saloondörrar och framåt var det uppställda spelat ofarligt. Gjorde inte IFK mål på kontring kunde de lika gärna kasta bort bollen (vilket de också gjorde) för att hoppas på ny chans till kontring i nästa anfall. RIK levde högt på sitt niometersskytte, frågan var om de skulle orka i 60 minuter.

Nu var det ingen långvarig lycka vi kände efter upphämtningen, eftersom RIK på fem minuter gör fyra raka mål, 21-14 och sju måls underläge. Time out av IFK. IFK börjar nu göra lite fler mål, samtidigt som skyttet i RIK stagnerar. Raset är stoppat. Efter 40 minuter gör RIK 23-16 och fortsatt sju mål back för IFK, men nu kommer upphämtningen/raset (beroende på vilket lag ni håller på). Leo räddar och Lindskog kontrar in 23-17, Leo räddar igen och Björnsen kontrar in 23-18. Time out, RIK, 43 minuter. Jepson sätter kantläget till 24-19, Björnsen gör 24-20 med armen uppe. RIK är i gungning. Leo räddar igen och Björnsen kontrar in 24-21 och domaren sätter upp två fingrar i luften. Perfekt tänker alla orangea för det brukar ju vara en försvarare som åker ut. Men istället var det Olafur som snackat till sig en utvisning. Kanske inte vad vi behöver i det här läget. Björnsen lyckas nästan bryta ett anfall, men bollen når ändå linjen i RIK som sätter 25-21 med 13 minuter kvar. Men IFK har nu fått upp farten och fortsätter att knappa in. Björnsen 25-22 på straff, Leo räddar och Hanisch sätter 25-23. RIK drar kantläget i stolpen, men IFK bjuder tillbaka med en passmiss. 10 minuter kvar. Leo räddar, kontring Cederholm 25-24. Leo räddar igen, kontring Björnsen och det är kvitterat 25-25! Time out RIK. Leo räddar, men nu skjuter Cederholm över och RIK bryter sin måltorka och gör 26-25 med sex minuter kvar. Olafur kvitterar direkt med ett mäktigt skott långt utifrån. RIK kastar bort bollen och så äntligen har det gått 53 minuter sedan förra ledningen, ledning på nytt, nu med 26-27. RIK skjuter högt över och Lindskog dunkar in 26-28 med 3,5 minut kvar, och nu börjar man tro på att mirakelvändningen skall hålla hela vägen ända in i kaklet. Men i handboll kan man aldrig slappna av. RIK reducerar, 27-28, med exakt tre minuter kvar. IFKs anfall kör fast och armen för passivt spel åker upp. IFK lyckas få till ett avslut men i den nu så klassiska stolpen, matchavgörande blir att IFK fångar returen och armen åker nu ner (eftersom bollen träffade målramen). Lindskog får läget och sätter 27-29! Steget från hjälte till syndabock kan vara kort. I anfallet efter åker han ut två minuter. Ny matchhjälte blir nu Leo som räddar ett friläge från linjen. Ola tar time out, antagligen för att säga Ner i struten! (legendarisk time out från SM-finalen förra året). Hanisch har haft några genombrott i slutet men fått målen bortdömda. Nu fick han fastställa resultatet till 27-30. IFK har på 20 minuter vänt 23-16 till 27-30, dvs. 4-14 i målproduktion. Räkna aldrig ut IFK!

Inget Champions League att bryta av serielunken med. Istället väntar nu hemmamatch på lördag kl 18 mot Eskilstuna GUIF. Har de sorgeband på sig beror det nog på att stadens stolthet Kent lägger av. De hade gärna fått besöka Kristianstad under sin avskedsturné men för de stora evenemangen är det hockeylador som gäller. Kristianstad IK har ett nålsöga att passera för att nå hockeyallsvenskan. Gör de det så kommer säkerligen också Kristianstad att få en modern hockeylada. Till gagn för många, även för IFK som då skulle kunna spela där i riktigt stora publikmatcher, som SM-finaler (i bäst av fem) och slutspelsmatcher i Champions League.