Rekorderligt, IFK!

IFK Kristianstad – Eskilstuna GUIF, 39-17 (18-6)

Kvartsfinal 3
Publik: 5 173 (nytt rekord)
170421

Damernas samtliga kvartsfinaler slutade med 3-0, och fram tills igår pekade mycket på att samma sak skulle ske i herrarnas kvartsfinaler. Men på nio reste sig både Ysta vit och Malmö och tvingade fram en fjärde match i respektive kvartsfinal, och en from förhoppning grodde i handbollssverige att samma skulle ske även i i kvartsfinalserien mellan IFK och GUIF. Men så skedde inte och signalen som skickades var loud and clear med  hörbarhet femma-femma! IFK är ute efter det tredje raka SM-guldet och tänker inte låta någon eller något stå i vägen för detta!

IFK börjar lite avvaktande framåt, likt en anfallande armé som finner en övergiven försvarsställning. Men ganska snabbt står det klart att det verkligen var fritt fram på alla fronter. Att GUIF spelade i vitt var ingen slump, vit flagg hissad. Det tog över 10 minuter innan gästerna ens passerade mittlinjen och kunde göra 4-1. När de väl kom till anfall var det med sidledsförflyttning av bollen så IFK-försvaret fick nackspärr. Albin sparas till större matcher och Stig-Tore tackar för speltiden med en enorm spelglädje, dunkar han inte in bollen själv så passar han elegant in till linjen och i försvaret stjäl han ideligen bollen och sticker på kontring. Efter en sådan kontring till 8-2 efter 18 minuter tar GUIF timeout. Därefter kör de spel sju mot sex, men det märktes inte för IFK tar ändå bollen från dem och det är i kontringen vi först upptäcker att GUIF-målet är tomt. Johannes kommer in för att Tim ska kunna avlasta Stig-Tore på högernioposten. GUIF blir allt mer desperata och provar en tvåpunkt på vänsternio och mittnio i IFK, men det får bara till följd att det skapar gigantiska ytor för Tim som skoningslöst utnyttjar detta och går till anfall. Leo sätter 15-4 i tomt mål efter 26 minuter och då kommer magen fram! Länge ser det ut som ett nytt rekord med bara fem insläppta mål på en halvlek i modern tid, men en utvisning på Arnar i slutminuten ger GUIF sitt sjätte mål. Ola tar timeout med 18 sekunder kvar för att kunna tangera det magiska 18-6, halvtidsresultatet från SM-finalen 2016 ni vet, och med två sekunder sätter så Viktor från dålig vinkel just 18-6! Mäktigt!

Det mest spännande i andra halvlek är om IFK ska slå sitt eget rekord vad gäller segermarginal. Gällande rekord är 19 mål (36-17 från 1979 mot just GUIF). Risken i matcher med ett överlägset lag är att spelarna omedvetet slappnar av och låter motståndarna hyfsa till resultatet, men i kväll är IFK på ett härligt spelhumör inför rekordpubliken och kör vidare med gasen i botten. Med 20 minuter kvar är ledningen så 20 mål, genom en kontring av Jerry. Segermarginalrekordet kommer att slås och nu är den stora frågan om IFK ska göra 40 (!) mål. Med två minuter kvar knorrar Inge Aas elegant in 39-17, men två halvhjärtade avslut av IFK avslutar matchen. Pricken över i hade varit om Johannes satt sitt kantläge (likt Viktor i första) med sekunden kvar, men vi kan ju inte få allt.

Med segern utökar IFK sina rekordsviter med 44 raka hemmasegrar och 13 raka vinster i slutspelet! Med redan vunnen kvartsfinal och stundande landslagsmatch kommer så ett längre matchuppehåll på nästan tre veckor (!) för IFK innan så semifinalerna börjar. IFK får välja motståndare, dock inte LUGI som går säkra från IFK innan en eventuell final i kraft av sin andraplats i serien.

VI SKA TILL MALMÖ!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar