Rekordkväll

IFK Kristianstad – IF Hallby HK, 38-19 (18-10, 20-9)

Handbollsligan, match 14
Kristianstad Arena, publik 0 (plus restauranger och loger)
11 december 2020

Efter en något fördröjd hemresa från Slovakien är det dags att beta av ett koppel seriematcher fram till nyår och VM-uppehåll. Ikväll står Hallby för motståndet. Senast lagen möttes var i mars i år vilket visade sig bli sista matchen innan coronan brakade loss. Det blev en neslig förlust som med facit i hand kostade oss seriesegern i den avbrutna serien. Senast lagen möttes i Arenan var 30 oktober 2019 då IFK vann komfortabelt med 26-17. Då satte Hallbys tränare Jesper Östlund rekord med den snabbaste timeouten i andra halvlek som noterats i en IFK-match. Efter 2 limmade skott och 3-0 till IFK kastade han in kortet redan efter 1 minut och 23 sekunder.

Med Markus på 799 gjorda mål hittills i högsta serien såg vi fram emot mål nummer 800 ikväll, men han saknades pga sjukdom så förhoppningen om statistiknoteringar att lyfta fram sjönk.

Men Johan tänkte att så kan vi inte ha det så han fixade fram en utvisning efter blott 44 sekunder. Näst snabbast utvisningen noterad i tillgänglig statistik (sedan 2011). Joakim Hykkerud är ohotad etta på 34 sekunder, men 44 sekunder räcker till andraplatsen. På tredjeplatsen hittar vi Anton Lindskog på 45 sekunder (dags att komma hem och styra upp detta, Anton?). Spelmässigt ser det galant ut på planen, och spelarna är verkligen på spelhumör. 35 sekunder in i matchen kontrar in Ólafur in 1-0, en ledning som IFK aldrig släpper. 1-0 och 2-1 (förutom 0-0) är det närmsta Hallby kommer ikväll. Gustaf känner pressen med både Leo och Espen på bänken att presterar han inte finns risk för en bänkning, men det var aldrig nära ikväll. Han radar upp räddningar och IFK kan köra tornadohandboll. Efter tio minuter har vi 10-5 och resterande 50 minuter blir ren defilering in i mål. 10 minuter in i andra halvlek har vi 14 måls ledning, 27-13, och nu börjar det lukta målrekord. Största segern i högsta serien sedan återkomsten 2009 är 18 mål (Önnered 2013 och Aranäs 2016 i Elitserien). Största  segern genom tiderna i högsta serien är 19 mål (GUIF 1979 i Allsvenskan). SM- och arenarekord är 22 mål (GUIF 2017). Och med drygt fem minuter har vi just 22 mål när Ludvig trycker in 37-15. Tyvärr åker matchens lirare Gregor på en utvisning i anfallet efter och Hallby kan hyfsa till siffrorna till endast 18 mål, men Gregor säkerställer målrekordet 19 mål med sitt sjunde mål för kvällen (och mer än dubblar sitt eget personbästa för mål i en match). Många rekord ikväll!

Från matchen finns många guldkorn att lyfta fram:

  • Gustafs målvaktspel (många rena frilägesräddningar, nytt personbästa med 22 räddningar i en IFK-match)
  • Försvarsspel (på tå och följsamt)
  • Anfallsspelet (mål från alla håll och kanter)
  • Alfred är tillbaka (körde lite vänsternio och gjorde två mål och ordnade straff)
  • Espen är tillbaka
  • Teiturs två identiska mål (bombar in 20-11 och kör en repris 19 sekunder senare till 21-12)
  • Adams höga rop när han springer sig fri på linjen (”Kommer, kommer!”)

Nu suger vi på den här karamellen över helgen och tar nya tag på måndag när det vankas returmöte i Jönköping. Vi tar inget för givet, för varje match lever sitt eget liv den här säsongen. Matchen sänds för övrigt på Sportkanalen.

DET ÄR VI SOM ÄR IFK!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar