RIK i täck

IFK Kristianstad – Redbergslids IK 24-19 (14-9, 10-10)

Kvartsfinal 3, 3-0 i matcher

Publik: 5 062

Då var det klart! IFK gjorde det alla förväntade och krävde och vann med 3-0 i matcher mot  20-faldiga svenska mästarna RIK, Redbergslids IK. Dock inte med den överlägsenheten många kanske hade önskat, men det delas inte ut några medaljer förrän i Malmö så det finns ingen anledning till att bränna allt krut redan nu. Apropå krut så gjorde Krutis entré till tonerna av Vangelis när han/hon blev nedfirad från arenataket och Jamali har krut i bössan, 133 km/h är det nya rekordet i Kristianstad Arena! Boom!

IFK kör runt på bägge målvakterna för att hålla dem i slutspelsform. I dag var det Leo som fick förtroendet och gjorde det med den äran. Däremot kör IFK inte runt på den breda truppen i övrigt. Där vill nog Ola få in Cederholm och O’Sullivan i matchtempo igen efter sina skadeuppehåll.

Redan i första anfallet anades matchbilden. RIK börjar med boll och får passivitetsvarning. Leo räddar skottet och Jamali börjar skjuta in sig. Inget mål dock och RIK går till anfall och skjuter i IFKs täck och Leo räddar. Något som också kommer att spegla matchbilden. IFKs försvar är på tårna från första sekund, och RIK får inte bättre lägen än att de ofta skjuter från nio meter och där skottet stoppas eller hejdas av de uppsträckta armarna i IFKs försvar. Många av Leos räddningar var plockpotatis. RIK i täck är den vanligaste anteckningen i mitt protokoll för kvällen. Olafur öppnar kvällens målskytte med 1-0 efter 2 minuter på egen retur och Tollbring sätter 2-0 upp i nättaket efter fint inspel på linjen från Jamali. Gästerna vill inte ge sig utan kamp, fyra raka mål ger 2-4 efter åtta minuter och IFK tar time out. Lägena för IFK fanns där men avsluten var oftast mitt på målvakten. Man behöver inte vara raketforskare för att förstå vad Ola sa. Domaren blåser igång och Jamali drar omgående in bollen i 133 km/h. 3-4 och strax därpå gör han även 4-4. Olafur får sin första utvisning, men det hjälper gästerna föga för de får passivitetsvarning i numerärt överläge och Leo räddar skottet som kommer till slut. Därefter gör de felaktigt byte och får två minuters utvisning. Lagergren gör 5-4 efter en iskall stegisättning i slow motion, det gick så sakta så reprisen såg antagligen ut som en stillbild. IFK i ledning och som de sedan aldrig släpper under matchen. Lindskog sätter 6-4 på retur från Jamali och RIK tar time out efter 13 minuter. 7-4 blir sen 7-7 efter 17 minuter efter Olafurs andra utvisning. Lagen följs åt till 9-9 efter 23 minuter. RIK blir mållösa resten av halvleken och fem raka mål ger IFK pausledning 14-9. Jepson har kommit efter att Tollbring missat några lägen. Hans dykningar efter lösa bollar kommer att bli saknade nästa säsong.

Andra halvlek blir en transportsträcka in i mål. Den börjar och slutar med en femmålsledning för IFK. Som mest var ledningen sex mål (17-11) och som minst tre mål (17-14). Det enda ni behöver skriva hem till mor om är att vi aldrig någonsin tidigare buat så upprört för en motståndarutvisning. Cederholm blir avblåst i en kontring för att domaren blåser av spelet för att visa ut en RIKare. Med kvarten kvar fick Olafur sin tredje utvisning och därmed rött kort. För andra lag är det kritiskt när en duktig niometersskytt försvinner från matchen i slutet, men IFK kastar bara in en ny spelare, den här gången Hanisch. Måste vara tröstlöst att möta ett sånt lag.

Skönt att vinna med 3-0 i matcher. Det ger en veckas längre vila inför semifinalerna. Så som slutspelet utvecklat sig så är vi nu i den märkliga sitsen att vi kan välja vilka vi vill möta i Malmö Arena i SM-finalen den 22 maj. Ystads IF är också klara för semifinal, och där lär Alingsås och LUGI ansluta sig. De har 2-1 i matcher och klar fördel i sina respektive kvartsfinalserier. IFK kan inte välja Alingsås. Det lag vi väljer åker ut i semifinal, det lag vi inte väljer kommer att slå ut Alingsås som tyvärr har det svårt i slutspelet med skador på nyckelspelare.

  • Väljer vi LUGI i semifinal möter vi Ystads IF i final.
  • Väljer vi Ystads IF i semifinal möter vi LUGI i final.

Nu gottar vi oss kvällens vinst och laddar för fullt för de fyra matcherna vi har kvar till SM-guld nummer sex, och kör lite grundskolematematik. 133 km/h är 37 m/s, som jämförelse är en handbollsplan 20*40 meter. Skottet skedde från nio meter så det tog bollen 0,24 sekunder att gå i mål. Enligt wikipedia är den mänskliga reaktionstiden 0,2-0,3 sekunder så när väl målvakten reagerade så var bollen redan i mål.

VI ÄLSKAR IFK!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar