Så ska en slipsten dras!

IFK Kristianstad – IK Sävehof, 29-28 (15-12, 14-16)

Semifinal 1:5

Publik: 5 033

Fyra lag återstår i kampen om platsen i Champions League (med ett SM-guld på köpet). IFK valde Sävehof som så sent som i fredags kväll vann den femte och avgörande kvartsfinalen mot tunga LUGI. Med mindre än två dygns återhämtning och flera timmars bussresande på köpet för Sävehof borde matchen avgjorts betydligt tidigare än med bara tre sekunder kvar. Men IFK tänker på oss supportrar, vi ska inte sitta och somna till på läktarna och Sävehof ska luras att tro att de har en chans att skrälla mot IFK. Kristianstadsbladet granskade IFKs ekonomi i veckan som gick, men glömde att kolla aktieportföljen. Jag är ganska övertygad om IFK har en avsevärd mängd aktier i AstraZeneca. Försäljningen i stan av magsårsmedicinen Losec slår nog rekord i morgon.

Simic börjar i mål och bägge lagen börjar lite trevande med varsin stolpträff. Cederholm öppnar kvällens målproduktion med 1-0 efter 2 minuter, men i nästa anfall skjuter han utanför och Sävehof går upp i ledning till 1-2. Jamali fick bara upp nästa skott i 101 km/h och då räddar Sandström. Straff till Sävehof men Simic gör en fantastisk dubbelräddning som tänder publiken. I kväll var det nr 8 som var hetast av de orangea! Jamali blir utvisad, men den utvisningen vinner IFK när Olafur först skjuter i krysset och sen fintar bort försvaret och frispelar Tollbring till fyra lika efter 10 minuter. I nästa anfall missar han skottet, tar returen men blir tveksamt avblåst av domaren som står närmast mittplan, domaren närmast Olafur var på väg att godkänna målet. Olafur hänger inte läpp för det utan snor tillbaka bollen direkt och studsar sig hela vägen fram över planen och trycker in ledning 5-4. Cederholm fixar en offensiv foul och Jamali kontrar i 110 km/h. Skottet alltså, som ger ny ledning 6-5. Kvällens tema hos hemmaspelarna var revansch, gjorde de ett misstag reparerade de detta omgående. Cederholm missar ett skott, men i anfallet efter ligger han raklång en decimeter över målområdet och dundrar in 7-6 efter 14 minuter. Kvällens hårdaste pass kommer från Jamali (så klart) som i 100 km/h via stolpen passar Björnsen som gör 8-6. IFK rycker till 12-8 med sju minuter kvar av halvleken. Mitt i en IFK-kontring till femmålsledning blåser domaren av spelet för att varna sävehofbänken. Sällan en varning på motståndarna ger upphov till ett sådant missnöje hos IFK-publiken, men det är  ett säkert sätt att höja trycket i Arenan. Tekniska fel hos IFK och märkliga domslut gör att halvtidsledningen för IFK stannar vid tre mål och 15-12. I IFKs kontring blir spelaren neddragen vilket döms som offensiv foul. I de sista anfallen spelar Sävehof ett tufft försvarsspel som är över gränsen mellan varven med händer upp i ansiktena på IFKs spelare. Ingen åtgärd, men istället åker Petterson omgående på en utvisning för samma förseelse i slutminuten. Björnsen fick ändå ett kantläge till 16-12 men i så fall  hade vi slappnat av för mycket på läktarna i paus, så han drog skottet utanför.

Olafur startar andra halvleken på samma tema och kastar bort bollen. Tre raka mål av Cederholm, Björnsen och Pettersson ger 18-13 och femmålsledning fyra minuter in i halvleken. Oskärpa i anfallen släpper in Sävehof i matchen igen. Kvällens största jubel ordnades av domaren som äntligen efter 39 minuters hårt försvarsspel av Sävehof gav IFK sin tredje straff i matchen (dvs. den första, den enda och den sista). Till skillnad från gästerna som tilldelades fem straffar. Straffen sätter Tollbring säkert till 19-16 och 20-17 sätter sen Air Tollbring efter kvällens snyggaste och längsta hopp, både i tid och rum. Det uppmärksammades även av SVT på Twitter. ”Nere varje gång” som Emil Berggren vill göra till en sanning.

Rycket uteblir ändå så Ola tar time out efter 20-18 och 41 minuter. Pettersson är sopren på linjen men domaren blåser av spelet för att visa ut en sävehofare i momentet innan. Istället blir det Björnsen som gör 21-18 och Olafur hänger en stund i luften innan han dundrar in 22-18. På kontring har han sedan läge för att dundra in en ny femmålsledning, men så lätt ska det inte vara att se IFK, så han försöker osjälviskt passa till Tollbring men den bollen snor Sävehof lite ofint. Sen gör han en ny passmiss och O’Sullivan skruvar bollen i stolpen. Kvitteringen är nära, men Björnsen sätter nytt personbästa i stillastående jämfotahopp, plockar ner bollen som var på väg upp på läktaren och drar in 23-21 med 14 minuter kvar. Två IFK-kontringar i rad där bollen går som på en tråd upp genom planen ger tremålsledning 25-22. Passiva anfall och oskärpa i avsluten gör att med fem minuter kvar kvitterar ändå Sävehof till 26-26. Funktionärerna börjar nu dela ut nummerlappar till arenans hjärtstartare. Lagergren gör mål, men det blev avblåst av domaren för ett frikast. Armen kommer upp för passivt spel och skottet går i täcket. Chans för Sävehof att gå upp i ledning men Leo kommer nu in och räddar. Kontring till O’Sullivan som sätter 27-26 med tre minuter kvar. Även i nästa anfall räddar Leo, men då hittade domarna först ett frikast och sedan en straff till gästerna. Lika igen, 27-27. Med mindre än två minuter kvar sätter Tollbring 28-27 efter att två försvarare unisont stönande försöker filma till sig en offensiv foul. IFKs bänk eldar på nr 8 som ställer sig upp. Det skrämde Sävehof som tappar bollen. Chans till antingen långt och stilla IFK anfall eller en snabb och matchavgörande kontring till 29-27. Men så lätt ska vi inte ha det på läktaren, så de kastar istället bort bollen och bjuder in till nytt anfall och kvittering vilken kom med halvminuten kvar. Upplagt för hälsofarlig förlängning, men Ola tar time out med 17 sekunder kvar. Han förklarar att bollen ska ut på någon av kanterna för avslut. Det tycker inte Lagergren för med tre sekunder går han upp och drar in den så sagolikt vackert i det vänstra krysset, 29-28 och game over. Jublet i Arenan är förlösande och värt kvällens entréavgift bara det.

Nu väntar säsongens sista bortamatch (för finalen i Malmö kommer att räknas som hemmamatch) på onsdag. Följ med Södra Kurvan upp och stötta vårt älskade IFK på plats i Partillebohallen, så det blir några bortasupportrar i denna semifinalserie. Det återuppståndna Kamikaze som löstes upp efter debaclet i Arenan för några år sedan fyllde Bibblan i fredags med hundratalet gulsvarta supportrar (och en gulblå). Men till skillnad från spelarna orkade de antagligen inte ladda om för en ny skåneresa och stannade hemma. Trist, för de missade en fantastisk match och det är alltid kul med bortafans.

Vi älskar IFK!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar