Säker seger till slut

IFK Kristianstad – Tatran Presov, 32-25 (14-13, 18-12)

EHF European League, match 5
Kristianstad Arena, publik 0 (plus restaurangerna)
1 december 2020

Efter en veckas matchvila sparkar vi igång december 2020. En månad med tangerat rekord i i flest antal matcher under en kalendermånad för IFK, nämligen 10 st. Det har bara hänt en gång förut, oktober 2015. Jihed Jaballah på återbesök i Arenan med Tatran Presov. Viktig match i EHF EL för bägge lagen. IFK behöver vinna hemmamatcherna för att ha en bra chans på slutspel, Tatran Presov behöver ta sina första poäng för att inte bli helt avhängda i en haltande tabell.

Det börjar bra för IFK som raskt tar en tvåmålsledning efter några minuter, och är bara ett missat inspel till Adam i en kontring från 3-0. Istället två mål för gästerna till 2-2. Fyra minuters måltorka av IFK innan Adam kan göra 3-2. Tatran Presov är i det närmaste stillastående i försvaret och domarna sätter varsin arm i luften i varenda ett av deras anfall. IFK utnyttjar inte detta utan lagen följs åt till 4-4 10 minuter in i matchen. Tre snabba IFK-mål ger dock 7-4 och nu väntar vi på det stora rycket, men det kommer inte (i alla fall inte i första halvlek). Det är ingen stor handboll vi bjuds på i första halvlekens andra hälft. Många tilltrasslade situationer åt båda hållen. Förhoppningen om en femmålsledning i paus krymper sakta till en förhoppning om en liten ledning i alla fall. I slutminuten har IFK anfall för en tvåmålsledning, men Teitur prickar ribban stenhårt, bollen till försvaret som kontrar in en kvittering. Ett sista anfall och Gregor skottfintar allt och alla innan han drar in 14-13 vilket blir halvtidsresultatet. Ledning, liten men naggande god.

IFK börjar andra halvlek på samma sätt som den första, nämligen bra. Efter sju minuter står det 18-14 och Tatran Presov kastar in time out-kortet. Ingen aning om vad de sa där, men jag tror inte de förutsåg den för oss så olyckliga utvisningen på Markus. Den vinner de nämligen med 3-0 och vi har match igen 18-17. På det följer en kontring efter en passmiss av IFK. Men avslutet till kvittering knorras utanför. Istället ökar Fredrik på till 19-17. Visserligen följt av 19-18 på ett snabbt avkast, men sen kommer äntligen rycket vi väntat på. Fyra raka mål ger 23-18 med kvarten kvar. En ledning vi sedan sakteliga utökar till som mest nio mål, 31-22. Till slut stannar den på godkända sju mål, 32-25. Tre saker minns vi mest från matchens avslutning:

  • Tatran Presov vill stila med en japan, från kanten till mål rakt framifrån. ”Håll min vattenflaska”, säger Fredrik som i nästa anfall visar hur en riktig japan ska se ut. Gregor lobbar in bollen in till vänster om målburen som Fredrik hoppar in från kanten, fångar och gör mål. Han gör bara snygga mål.
  • William får speltid i slutet, men åker ut lika fort som han kom in. Inte många sekunder han var inne på planen.
  • Leo får göra en bejublad entré i sin match nummer 300. Sällan en målvakt som bara varit inne på en straff utan att rädda fått så stora ovationer.

Två poäng in i EHFEL-tabellen. Nu närmast dubbelmöte mot Ysta IF i spel om fyra poäng för att åter klättra i Handbollsligans tabell.

FRAMÅT BRANDGULT, HEJA KRISTIANSTAD!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar