Semifinal. Check!

Esssskilstuna GUIF – IFK Kristianstad, 23-26 (10-14, 13-12)

SM-kvartsfinal 4
STIGA Sports Arena, Eskilstuna
Publik: En busslast brandgula
14 april 2018

En lördagsutflykt till Eskilstuna i april för att säkra en plats i semifinalerna för sjunde året i rad. IFK bjöd på bussresan och Södra Kurvan på entrén. Gentilt värre, och helt rätt. IFK ville be om ursäkt för att de inte vann förra matchen här uppe i påskas, och får samtidigt med sig lite publikstöd för att underlätta jobbet. Själv har jag åkt alldeles för mycket buss på sistone så jag stod över och valde istället att se KDFFs premiärmatch på den nya fotbollsarenan i Kristianstad. KDFF gjorde det historiska första målet på Arenan genom Therese Ivarsson. Tyvärr kvitterade gästerna Vittsjö direkt på avspark i den andra halvleken. KDFF låg resten av matchen på för ett vinstmål, och fick faktiskt bollen i mål men det blev helt korrekt bortdömt för offside. Nåja, oavgjort fick ju faktiskt också IFK i sin arenapremiär (mot Redbergslids IK 2010 efter att Johan Pettersson kvitterat på straff vid full tid) och vi vet ju alla vilken ointaglig hemmaborg Arenan sedan växte till. Med publikstöd kan KDFF göra den nya Arenan till en svårintaglig hemmaborg, så passa på att nu när handbollssäsongen snart är slut att fortsätta att ta er till arenaområdet för att se bollsport på högsta nivå.

IFK gjorde vad som alla förväntade sig, tog ledningen omgående och behöll den i princip matchen ut. Det fanns många chanser att stänga matchen, men lägena som kom togs inte. Å andra sidan var segern aldrig hotad och det är roligare att se en match som lever in i slutet än en match där ena laget är helt avhängt.

I Arenan senast tog det ett tag innan inspringslåten kom igång. I kväll hade vaktmästarna glömt att slå på ljuset när matchen började, det kom först några sekunder in det första anfallet. Mästarna från Skåne, här är vi! ljuder från läktaren. Helge är spelsugen efter sitt ofrivilliga matchuppehåll. Det syns tydligt inte minst i första anfallet när han skjuter, men istället för boom blir det blir bom.  Han tar dock revansch omgående genom att helt sonika ta bollen för GUIF och skicka Albin på kontring, 0-1. Albin har ångan uppe och gör IFKs fem första mål i matchen. Det femte är kvitteringen till 5-5 (GUIFs första ledning i matchen är 5-4 efter 10 minuter). Tim och Olafur gör varsitt mål innan GUIF kvitterar till 7-7 en kvart in i matchen. Ola tar time out. IFK bommar och GUIF kan göra 8-7 (andra och sista gången de är i ledning). Fem raka IFK-mål till 8-12 visar sig bli segerrycket. Olafur gör tre av dem och Helge och Albin varsitt. Helge stack direkt på frikast när GUIF-försvaret stod och funderade på allt annat än kvartsfinalhandboll. Albin uppfinner en egen fint där han tar bollen, vickar till med överkroppen och står sen still och väntar in när försvararna försvinner i alla möjliga och omöjliga riktningar likt löparna i ett hundrameterslopp för personer som saknar lokalsinne. Sen var det öppen gata fram till målet. Viktor är klinisk ikväll och sätter 9-13 på kontring efter räddning av Richard. Halvlekens sista mål görs av Philip som istället för att snurra upp sin försvarare snurrar sig förbi utsida två och trycker elegant in 10-14.

Andra halvlek inleds med en räddning av Richard, men det döms straff som ger 11-14. Även i nästa anfall blir det straff, men den tar Richard! Albin passar Mario som sätter 11-15. Ny straff för GUIF efter täckning innanför, och även den kniper Richard (hans tredje straffräddning!). Viktor sätter 11-16, och Tim får chansen på straff att öka på ytterligare. Men Lucau räddar kvar GUIF i handlingen både nu och några gånger till. Istället blir det Viktor som efter en ny räddning av Richard sätter 11-17. IFK har nu flera lägen för att på allvar stänga matchen, men slarvar bort dem. Två raka GUIF-mål ger 13-17. IFK svarar med en knorr av Tim och ett straffmål av Albin till 13-19. I samma anfall får GUIF två utvisningar och IFK spelar sex mot fyra. Det läget förvaltas inte, utan sexmålsledningen behålls till 16-22 med nio minuter kvar. Albin som inledde matchen med fem raka IFK-mål avslutar inte matchen lika bra, utan bränner både en straff och en kontring. GUIF kan krypa lite närmare, men IFKs för kvällen två bästa spelare Richard & Viktor briljerar med räddningar och mål när de behövs som bäst. Som närmast kommer GUIF två mål ifrån, men då är det mindre än en halv minut kvar av matchen. Jag brukar aldrig fokusera på motståndarlagets spelare, men det känns extra skönt att få skicka en viss spelare på sommarlov. Inga namn, men det rimmar på svin. Hårt, men schysst, spel gillar vi men inte fult spel med stor skaderisk. Albin rivs brutalt ned med två minuter kvar utan någon åtgärd från domarna annat än frikast. Istället åker Albin själv på en mycket billig utvisning i anfallet efter och får avsluta matchen på botbänken. Han behöver dock inte känna sig ensam där för Helge gör honom sällskap där genom ett rejält grepp om vår ickefavoritspelare. Stig-Tore fastställer slutresultatet till 23-26 och vi vinkar farväl till GUIF för det här året och blickar nu fram mot semifinalen.

På måndag efter den sista kvartsfinalen mellan Alingsås och Ysta väljer IFK vinnaren där eller LUGI. Jag tror på det första. Oavsett vilket lag det blir ska vi förlänga hemmasviten vilket ger oss en finalplats i Scandinavium om en knapp månad.

Ni hörde Södra Kurvan sjunga det i Eskilstuna:

MÄSTARNA FRÅN SKÅNE, DET ÄR VI!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar