Semifinal nr 8 i rad för nr 8 & Co.

Redbergslids IK – IFK Kristianstad, 22-25 (7-12, 15-13)

Kvartsfinal 4
Scandinavium, publik 1 502
18 april 2019

Inget slutspel utan en långresa, och vad passar väl bättre än att ta en tur på Skärtorsdan till Göteborg. Tyvärr inget legendariskt stopp den här gången i Laholm för korv och öl, utan vi startade istället med påskbuffé och en pilsner i Arenan.

Två bussar brandgula supportrar (Södra Kurvans buss sponsrades av spelarna, Tack!) nådde Scandinavium en knapp timme innan avkast. På plats anslöt ett antal till som kört upp själva, så vi var några hundra på plats. Lagom tid för lite uppsjungning och gemensam marsch till baren. Att de rev Lisebergshallen, utan att ens ha ett beslut klubbat för en ny hall, är ju ren och skär idioti. Men en liten guldkant på det molnet är ju att i Scandinavium har de en bar. Det är inte många handbollsarenor som kan ståta med det. Tur att vi kom på besök, för det var inte mycket vitt i baren.

Avkast, och IFK tar kommandot direkt. Försvaret är av hårdaste göingegranit och hemmalaget har oerhört svårt att komma till lägen. Och när de väl gör det står Richard ”Väggen” Kappelin i vägen. Långt in i slutet av andra halvlek har RIK bara mäktat med fyra mål. De har å andra sidan också en bra målvakt, Thulin, som håller kvar dem i matchen. Utan honom hade vi nosat på det klassiska halvtidsresultatet 18-6 från finalen 2016 i Malmö Arena. Ni vet den där med landslagsspelare på varje position, bl.a. Simic och Jamali. IFK glider ifrån sakta och säkert och det är bud på dubbelt upp i halvlek, 6-12. Men #klockgate sätter in när klockan sista minuten övergår till att räkna upp från noll med tiondelar! Var det någon som sa ishockey? Det lyckas sekretariatet sätta stopp för, men de lyckas inte få igång klockan igen, och de berättar heller inte hur mycket som återstår så varken spelare eller publik vet hur många sekunder som återstår. Redbergslids lyckas i kalabaliken dra in ett rövarskott från långt håll och halvleken slutar 7-12. En hyfsat stabil ledning ändå.

Andra halvlek visar inga som helst tecken på att Redbergslid hittat någon nyckel för att låsa upp matchen. De försöker med detta förbaskade spel sju mot sex, men även det löser IFK galant. Som mest är ledningen åtta mål, 12-20 med tolv minuter kvar att spela, tack vare en frilägesräddning av Kappelin och som sen sätter 12-19 i tom bur (istället för 13-18). Det var först de sista tio minuterna som det blev nervöst, kanske inte för spelarna på plan, men för oss på läktaren (det fanns bara en läktare och den dominerade vi).

Vi minns ju allt för väl den förra matchen då vi hade hundra chanser att stänga matchen, både under ordinarie tid och under förlängningarna, för att kvittera ut semifinalplatsen. Med tio minuter kvar räddar Kappelin ett nytt friläge, men domarna hittar en straff och utvisning på Arnar, så vi får 14-20 och en man mindre i två minuter. En IFKare bjuds på en karuselltur värdig Liseberg men ingen åtgärd av domarna. Istället passivitetsvarning, och då vet ni ju vad som händer. Stig-Tore dunkar in 14-21. Domarna tyckte det var synd att alla blev blåsta på en utvisning, så den tar de på Ju-Ju-Jurmala istället och IFK får spela med två man mindre på plan. RIK vill gärna ha ett minne från slutspelet så de sliter i anfall (!) av tröjan från Viktor. Det blev dock ingen visning av magrutorna á la Leo eftersom han fick behålla undertröjan på. Ett första litet matchavgörande moment står IFKs bästa målskytt ikväll (6 mål) Emil Hansson för när han snor bollen och på egen hand kontrar in 15-22 med åtta minuter kvar. I anfallet efter tar IFK bollen på nytt, men domaren blåser av spelet och skäller ut Arnar och hytter med näven mot honom! Där var han arg. Två raka hemmamål ger 17-22 med sex minuter kvar. Kappelin räddar och IFK kontrar mot tomt mål, men döms för offensiv foul. Upprört i hallen både på läktaren och på bänken: Sekretariatet vill ju gärna göra ett ställningstagande och ska varna Ljubo, men får svårt att bli hörda. Det krävs en hård insats med dubbla visselpipor för att domarna ska höra dem. Ledningen är fyra, fem mål de sista fem minuterna, och spiken i kistan slår Marc in efter att satt 20-25 på egen retur med två minuter kvar. Redbergslid kan snygga till siffrorna till 22-25, men så jämnt var det inte i matchen. Det är lätt att säga nu när pulsen sjunkit till normal nivå, men segerdansen var aldrig i fara.

Den åttonde raka semifinalen är säkrad, och där får vi välja mellan IK Sävehof (som skickade HK Lödde Plåt på sommaruppehåll) och segraren i kvartsfinalen mellan Alingsås HK och Ysta IF. Ysta som hade chansen att ta sig till semifinal men vek ner sig fullständigt på hemmaplan. Nu blir det en femte och avgörande match i Alingsås på Annandag påsk, och därefter gör IFK valet. Mitt tips är att det blir vinnaren Alingsås – Ysta, och det blir Alingsås. I den andra semifinalen blir det då IFK Skövde – IK Sävehof. I final vill vi sedan se kamratmötet Kristianstad – Skövde. Men det tar vi då, nu är det fullt fokus på semifinalen!

Lite måste jag gnälla. Det är OK att bua och ropa ”Gå och sätt dig!” och liknande vid utvisningar. Men jag gillar inte ”Ut med packet!”. Såna tillmälen hör inte hemma i handbollen, och inte i andra sporter heller för den delen. Vi är större än så, och störst av allt är kärleken för

VI ÄLSKAR IFK!

/Daniel Sirensjö

(Läser ni detta i bussen på väg hem så glöm inte: IFK, Bälte på!)

Lämna ett svar