Serien är vår!

IFK-RHK, 150306, 29-22 (15-12)

Det var en magisk kväll som vi fick uppleva. Stämningen var elektrisk långt innan matchstart, sorlet i Arenan var ljudligare än vanligt och trycket i barerna var högt. Första elitseriesegern på 62 år skulle bärgas!

IFK visade direkt att de inte skulle vara några partyblockare, seriesegern skulle fixas. Med mål i varje anfall och stabilt försvar med Dahl i mål stod det snabbt 4-0. Stenbäcken hängde direkt in det första målet och sedan gjorde Cederholm ett äkta hattrick.

Men Ricoh ville bjuda upp till dans och knappade in, 4-0 blev 5-4. IFK tappade tempo framåt och var inte riktigt på tårna bakåt. Ricoh gjorde enkla mål, oftast Båverud eller Björnstad från nio meter. Dock kom de aldrig närmare än ett måls underläge. Efter en kvart var dock kvitteringen nära. Domarna dömde först bort IFK för felaktig spärr och blåste sedan straff till Ricoh (två domslut som skruvade upp publiktrycket ett varv till). Dahl sätter sig på ändan på straffen, men Ricohspelaren skjuter över! Kvitteringen uteblev och Tollbring sätter 8-6 i anfallet efter. Straffen ser du här.

Timeouten som följde av Lindgren var väntad, och fick IFK till att ordna en tremålsledning med 15-12 i paus. Det minnesvärda från första halvleken var den missade straffen och de två Ricohkontringarna i rad där Foppa slängde bollen förbi allt och alla. Hade han käkat dunderhonung?

I andra halvlek stod Leo. Dahl gjorde inte bort sig i första halvlek, men Leo visade att han är förstemålvakt. Han bidrog till ett högre tempo med flera räddningar och reptilsnabba utkast som gav kontringsmål. IFK tryckte på med flera spelare, blev den första blockerad av en försvarare vad det bara till att spela bollen vidare till nästa som kom i full karriär. Tornadohandboll var namnet.

Efter 6 min i andra halvlek hade IFK ryckt åt sig en sexmålsledning (21-15) och nu var det inget tvivel, den historiska seriesegern var på ingång. Dock följde en längre mållös period av IFK med lite oskärpa i avsluten och flera vassa räddningar av Foppa i Ricoh. Time out togs av Lindgren för att styra upp skutan och sen var matchen stängd. Ricoh orkade inte längre och tog dåliga avslut. Detta bäddade för räddningar av Leo med kontring som brev på posten. Slutresultatet 29-22 var av akademisk betydelse, segern var det viktiga. De sista tre minuterna stod publiken upp och sjöng ”Segern är vår!”.

Guldkornen från andra halvlek var Ricohs japan i spel 5 mot 6 vilket gav mål och stora applåder (vi älskar handboll) och Stenbäckens gentila pass ut på kanten till Petter när han själv var sopren på linjen. Underbart att se att han ger en rookie chansen istället för att ta den själv.

Publiken stannade kvar efter matchen och hyllade IFK som förärades segertröjor och tackade för stödet. Därefter vidtog After game med DJ och fullpackat i barerna. Seriesegern firades ordentligt som sig bör då den var den första sedan 1953. Det lär dock inte dröja till 2077 innan nästa.

Nu blickar vi fram mot slutspelet och det skall bli intressant att se hur IFK lägger upp de sista fem matcherna innan allvaret börjar. Har du inte redan gjort det är det dags att skaffa biljett till finalen i Scandinavium. Vilka motståndarna blir är högst osäkert, men att de får möta IFK är det inget tvivel om. Betong, som IFK-raggaren (@ifkraggaren) på Twitter skulle uttryckt det. Han får för övrigt också ett stort grattis ikväll. Innan serien startade satte han 2 000 kr på att IFK skulle vinna serien! Så det var inte bara IFK som cashade in sköna tusenlappar i segerbonus i kväll.

/Daniel Sirensjö

 

Lämna ett svar