Sexan kom, sjuan kommer så småningom!

IFK Kristianstad – Alingsås HK, 27-18 (18-6, 9-12)

SM-final 2016
Publik: 11 579

Såja, SM-guld nummer sex är i hamn. Därmed passerar vi Sävehof och har nu närmast Majornas IK, SoIK Hellas och IK Heim framför oss med vars sju guld. Framför dem finns sedan bara HK Drott med elva och giganterna Redbergslids IK med tjugo SM-guld.

Men vi håller oss i nuet och njuter segerns sötma. Matchen blev exakt som jag hoppades, ett ryck av IFK direkt och sedan defilering in i mål. När nu Svenska Mästerskapet avgörs i en enda match så kan ju allt hända. Den största fasan var ju att Aggefors skulle tokstänga i sin sista match i Alingås, men det hände ju aldrig. Istället var det Simic som gick på vatten och murade igen holken fullständigt. Precis som förra året byttes Aggefors ut efter en stund, men Frisk fick det inte lättare. I förra årets final kunde Alingsås hämta in och även kvittera i andra halvlek när IFK hade spelare utvisade. Så nästa fasa var att domaren skulle lägga ribban alldeles för lågt och plocka IFKare av banan i parti och minut. IFK fick de första utvisningarna i matchen, men när Alingsås inte gör ett enda mål med en man mer på planen var det hotet också eliminerat. Därmed kunde inget hota IFK ikväll.

Alingsås börjar med boll men en dubbelräddning av Simic gör att Olafur istället dundrar in 1-0. Alingsås kvitterar efter 2 minuter till 1-1, men Jamali visar att han vill spela Champions League med IFK nästa år också och dunkar omgående in 2-1. Därefter släppte IFK aldrig ledningen. Simic räddar och Jamali gör 3-1. Alingsås gör 3-2 samtidigt som Jamali visas ut 2 minuter. En chans för Alingsås att gå ikapp och förbi. Trots att Olafur passar till Björnsen som redan sprungit och bytt med Simic vinner IFK utvisningen med 1-0 (4-2 av Pettersson). O’Sullivan visas ut därefter och IFK tackar för det genom att göra två mål till 6-2 (Tollbring på straff och sen Jamali). Time out nummer 1 av Alingsås efter 9 minuter. Den hjälper inte alls för Alingsås startar med ett övertramp. Jamali har lärt sig mycket i IFK, och av den bästa har han lärt sig hur man skall dyka efter bollen i äkta Jepson-stil! Lagergren går utsida två och sätter 7-2 och fixar en tvåa på Alingsås. Pettersson sätter 8-3 efter 13 minuter och Aggefors har fått nog. Olafur gör 9-3 och sen är det Björnsen som går Jepson-stil. När Jamali går på eget genombrott och dunkar in 10-3 17 minuter in i matchen är det inte tåget som lämnar perrongen. Det är rymdraketen som lämnar Jorden och tar IFK till ett spel på en helt egen planet. Alingsås är där och då ett slaget lag och tar time out. De har bara gjort tre mål på 17 minuter! IFK skickar in Jepson. Simic fortsätter att storspela och släpper bara in tre till under resten av halvleken. IFK fortsätter att mala på och gör 8 till. Jamali stänger halvleken genom att stänka in 18-6, efter en time out av IFK med halvminuten kvar. Antagligen tröttnade Ola på att hålla i kortet. Axnér hävdar i paussnacket i LUGI-TV att Alingsås är dåliga, men det är nog inte det det handlar. Givetvis är det IFK som är helt makalöst bra och hade kört över vilket svenskt lag som helst. 18-6! 12 måls ledning i paus!

Skandalöst långa köer i halvlek i barena. Innan vi är framme och kan beställa startar andra halvlek. Det är fyra år sedan vi var där senast och tömde Malmö Arena på öl så de hade nog glömt bort hur många och hur törstiga de orangea supportrarna är. Avgå någon!

Aggefors kommer tillbaka in på plan men det är Simic som visar var skåpet ska genom en dubbelräddning i första anfallet. Omedvetet tappar IFK skärpan framåt och halvdana avslut i magen på Aggefors är ju precis det Alingsås drömt om i två veckor. Det skapar kontringar och 19-7 blir 19-12 genom fem raka alingsåsmål på lika många minuter. IFK tar time out och Ola styr upp det hela igen. Närmare än 7 mål kommer aldrig Alingsås. Med kvarten kvar sätter Tollbring 24-15. En gammal tumregel är att när ledningen är lika stor som antalet minuter kvar är segern klar. Det når vi med 8 minuter kvar när Jamali gör 25-17. Simic gör dubbelräddningar, räddar frilägen från linjen och vevar igång publiken ännu mer. Med fem minuter kvar skanderas ”Upp och stå, för IFK!” Slutminuten sammanfattar hela matchen när Simic räddar, Alingsås får en utvisning och Jamali dunkar in bollen i krysset! Matchen slutar 27-18 och Alingsås gör lika många mål på hela matchen som IFK gör på en halvlek. Klasskillnad! Alingsås tar inte ens time out i andra halvlek, så uppgivna är de. Men vi ger en stor eloge till alingåssupportrarna som kämpade väl och tappert, trots numerärt underläge och motgångarna på plan. Vi ses i höst igen!

Mäktiga hyllningar av Svenska Mästarna i Arenan! Och ännu mer på hemmaplan i morgon!

Alla talar om festen det blir med en enda match, men allvarligt talat vilka är det som står för festen? Damernas supportrar har varsin kil på läktaren, Alingså har en kortsida och resten är orange! Jag lovar, vi hade skapat lika mycket fest i varje match i en finalserie bäst av fem. Den tredje matchen kan vi ju lägga i Malmö Arena så alla får plats.

DET ÄR VI SOM ÄR IFK och VI ÄR BÄST BÅDE I NORDEN OCH I SVERIGE!

Guldfest i en vecka eller två, sen laddar vi inför nästa magiska säsong med spel i Champions League (hörde jag Final 4?) och SM-guld nummer 7!

FRAMÅT KRISTIANSTAD!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar