Nebojsa Simic stängde, låste och svalde nyckeln!

IFK Kristianstad – Alingsås HK, 25-16 (9-6, 16-10)

Handbollsligan, match 30
Publik: 5 056
29 mars 2017

Hemmasviten är intakt. 41 raka hemmavinster och ett kopplat järngrepp om förstaplatsen.   Försprång med 3 poäng före LUGI och 34 mål bättre målskillnad gör att det i praktiken räcker med 1 poäng för IFK med två matcher kvar (Karlskrona borta och Ricoh hemma).

Nära på lapp på luckan med över 5 000 i publiken, knökat i restauranger, barer och VIP-loger. Det var fest i stan i kväll och upplagt för en magisk drabbning mellan de två senaste årens finallag. Men införsnacket var ändå med stor övervikt för IFK-seger, inte ens tränaren Franzén trodde på sitt lag och hur ska de då kunna vinna? Som en fin gest av IFK får alltid bortalaget välja sin egen inspringslåt och Alingsås valde i kväll sin landskapssångerska Linda Bengtzings Jag ljuger så bra. Hade de mörkat skador och form för att ikväll återigen bli ett vinnande lag inför slutspelet? Det återstod att se och som Johnny´s senap på korven bjuder Södra  Kurvan på ett grymt tifo innan matchstart.

Ingen Albin ikväll (axelproblem) så Stig-Tore kliver in i startuppställningen. Det gör även Nebojsa som har goda minnen av att möta Alingsås. Stig-Tore missar första skottet, men det repareras av Olafur som dyker á la Jepson efter bollen och återtar den, och sätter själv sen matchens första mål. Lagen följs åt den första kvarten till 5-5 innan Ola tar timeout. Den timeouten kommer samtliga militärer på Gotland (dvs. en cykelskyttepluton med 27 man) få på ljudbok att lyssna på, för bättre försvar har inte skådats sedan kineserna byggde sin mur. På 20 minuter gör Alingsås ett (1!) mål! Alingsås alltså, ni vet de som spelat tre raka SM-finaler och var det sista (inte senaste) icke-orangea lag som vann SM-guld. Nebojsa räddar otaliga kontringar och frilägen. Devisen Anfall är bästa försvar! är dock inget vi satsar inledningsvis på för resterande del av första halvlek gör IFK endast fyra (4!) mål! Ledning 9-6 i paus skapar en märklig känsla. Bakåt håller vi finalklass med bara 6 insläppta mål, men framåt håller vi bara halv finalklass. Efter första halvleken i SM-finalen 2016 ledde IFK med 18-6. Hade bara anfallsspelet fungerat normalt hade det resultatet varit inom räckhåll även i kväll.

Tre mål är ingen betryggande ledning i halvlek (även om IFK faktiskt gjort 50% fler mål än Alingsås). En sådan ledning kan snabbt hämtas in och efter något anfall kommer så reduceringen 9-7. IFK tappar boll och Alingsås går på ny kontring för att reducera ytterligare och skapa nerv i matchen men de skjuter i ribban, bollen studsar i ryggen på Nebojsa och går mot mål men smiter utanför stolpen! Han hade antagligen räddat de flesta bollarna ikväll även om han så hade legat i en gipsvagga. Ola är inte helt nöjd med inledningen på halvleken och denna gång kommer timeouten som följer att ingå som obligatorisk litteratur på USAs officershögskola West Point för nu lossnar det framåt rejält. Sju (7!) raka IFK-mål stänger matchen. Två timeouter (närapå i samma anfall) av Alingsås stoppar den värsta blödningen och sista dryga kvarten spelas lika (9-9) och matchen slutar 25-16 efter ett snyggt kantmål av Viktor i sista sekunden.

Mest minnesvärt i kväll är Nebojsas räddningar på alingsåskontringarna, vid ett tillfälle var de två stycken blåklädda mot honom men vad hjälper det? Iman Jamali är antagligen den bästa utespelaren IFK haft i modern tid, dvs sedan IFK lämnade Sporthallen. Nebojsa Simic är antagligen den bästa IFK-målvakten under samma epok. Hans nya målgest är att stänga målet, låsa det och svälja nyckeln! Världsklass!

Som matchens spelare i respektive lag utses de bägge målvakterna, och allt annat är otänkbart. Nebojsa är ju självklar och i Alingsås kan man ju inte ta någon utespelare när de bara gör 16 mål på hela matchen.

På söndag säkrar vi vår tredje raka serieseger och därmed spel ute i Europa på nytt, med en plats i EHF-cupen. Så alla till Karlskrona! Södra Kurvans buss är full, IFK har bussar dit och de bjuder även med alla årets funktionärer som tack för deras ideella arbete! En snygg gest och det gör att det blir brandgult i stor skala på läktarna. Ses vi inte där så ses vi så klart i Arenan torsdag nästa vecka då serien avslutas med match mot Ricoh. Därefter kommer IFK att få välja kvartsfinalmotståndare, och det lutar åt att valet står mellan Ystads IF och GUIF IF. En drabbning mot Ysta vit hade ju varit mumma, men det tar vi då. Nu är det full fokus på att runda av serien och förlänga sviten till 42 raka hemmasegrar!

Vi noterar även att ikväll åkte HK Drott ur Allsvenskan och ner i division 1. Nästa år väntar alltså spel mot IF Kristianstad i gamla Idrottshallen (dvs A-hallen i Arenan)! Det är bara fyra år sedan de spelade SM-final mot IFK Kristianstad. Ett litet K gör stor skillnad i detta sammanhang. Det var många drottsupportrar som var väldigt kaxiga och tykna mot oss efter den finalmatchen, och flera tusen på torget i Halmstad för att fira guldet. Men var har de varit sedan dess? Oerhört tråkigt att ett sådant klassiskt lag inte kan få mer stöd. Inte lätt att bedriva elithandboll med tomma läktare. Vi hoppas på en snar återkomst i högsta ligan av HK Drott. Dags för ett stålbad och sedan en Fågel Fenix-resning likt den IFK gjorde för 15 år sedan.

Det stundar även ett historiskt SM-slutspel för damerna i Kristianstad HK där LUGI väntar i kvartsfinalen. De är obesegrade på hemmaplan under denna säsong, men Kristianstad har ju god erfarenhet av att knäcka en sådan lundensisk svit.

Kristianstad IK ligger just nu på en lika historisk allsvensk plats i kvalserien, och på lördag blir det finbesök av Västerås. Har ni inte varit på någon hockeymatch på sistone är det definitivt läge för det nu, så fyll Ishallen!

FRAMÅT KRISTIANSTAD!

/Daniel Sirensjö

 

Lämna ett svar